Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Oppia Liipolasta

Lahden kaupunki

Oppia Liipolasta

Tiedote.
Julkaistu: 13.01.2016 klo 14:51
Julkaisija: Lahden kaupunki

Tervetuloa Hyvinvoiva asuinalue – yhteistyöllä kehittäen -seminaariin maanantaina 18.1.2016 klo 9.00–15.30 Liipolan Monitoimitalo Onniin, Ostoskatu 3, 15500 Lahti.

Seminaarissa kerrotaan tuloksista Koko Liipola oppimisympäristönä -hankekokonaisuudessa. Seminaarin avaa klo 9.30 kansanedustaja Mika Kari.

Seminaariohjelma liitteenä.

Koko Liipola oppimisympäristönä -hankekokonaisuus toteutettiin vuosien 2013–2015 aikana, ja siinä olivat mukana Liipolan asuinaluehanke (Lahden tekninen ja ympäristötoimiala) ja Koulutuksellinen tasa-arvo-hanke (Lahden sivistystoimiala). Lisäksi kokonaisuuteen kuuluivat Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämispalveluiden tutkimushankkeet Asuinalue lapsiperheiden kokemana sekä Ikääntyneet paikallisen yhteisöllisyyden rakentajina. Yhteistyökumppaneita olivat lisäksi sosiaali- ja terveystoimiala, Lahden Tilakeskus, kolmas sektori ja alueen asukkaat.

Liipolan Onnista olohuone ja oppimisen keskus

Liipolan asuinaluehankkeen kehittämistyö kohdistui syksyllä 2015 valmistuneen Liipolan monitoimitalo Onnin toiminnan suunnitteluun yhdessä toimijoiden ja eri-ikäisten liipolalaisten kanssa. Toivetilana oli, että tulevaisuuden Liipolan monitoimitalo on asuinalueen olohuone, toiminnan, oppimisen ja hyvinvoinnin keskus. 

-Toiminnan suunta monitoimitalo Onnissa näyttää hyvältä: käyttäjät tutustuvat toisiinsa ja kaikenlaiselle toiminnalle löytyy koko ajan enemmän tilaa ja mahdollisuuksia. Yhteiskäyttötilat tarjoavat resursseja asukkaiden monenlaiselle harrastustoiminnalle, projektikoordinaattori Johanna Järvelä kertoo.

Pitkospuut on jo, tekonurmi tulossa

Monitoimitalon lisäksi asukkaiden kanssa on laajennettu keskustelua ja pohdintaa koko asuinaluetta koskevaksi huomioiden uudis- ja täydennysrakentamisen suunnittelun, asuinalueen muiden palveluiden kehittämisen ja asukasviihtyvyyden.

Fyysistä ympäristöä on kohennettu läpi asuinalueen: valaistuksia on parannettu, leikkipuisto uusittu, liikuntavälineitä lisätty ja monitoimitalon ympäristön uudistukset jatkuvat keväällä muun muassa Onninpuiston ja tekonurmen merkeissä. Penkkejä lisättiin toivottuihin paikkoihin ja maalaustaidetta saatiin teknisiin rakennuksiin. Kunnostetulle laavulle pääsee nyt entistä paremmin uusia pitkospuita pitkin.

Uusia menetelmiä lasten ja nuorten palveluihin

Alakouluikäisten lasten palvelujen asiakasrajapinta on kaupungin tarjoamista palveluista kaikkein laajin, ja niissä toimialojen välisen hyvän yhteistyön vaikuttavuus on suurin.

- Koulutuksellinen tasa-arvo -hankkeen toimintatavoiksi valittiin koulunuorisotyön ja koulukuraattorin työroolin kehittäminen, lapsiperheiden varhaisen tuen järjestäminen ehkäisevästi sekä varhaiskasvatuksen maahanmuuttajataustaisten perheiden ”kahvilat” sanoo projektipäällikkö Minna Tuominen.

Yhteistyö vahvistaa hyvinvointia

Asuinalueiden toimijoiden aktiivinen yhteistyö vahvistaa koko alueen hyvinvointia ja vaikuttaa alueen sosiaaliseen hyvinvointiin; tehdään yhdessä, tutkitaan yhdessä ja luodaan yhteistä kuvaa asuinalueesta, kunnasta, palveluista ja hyvinvoinnista.

-Yhdessä oppimisen kohteena meille kaikille voisi olla Onnin suojissa kasvava sukupolvi, jolle erilaisuus on normaalia: kirjavassa joukossa ei kummastella kenenkään ulkonäköä tai kulttuuritaustaa, vaan kaikki kohdataan tasa-arvoisia ihmisinä. Toimitaan kaikki yhdessä, Järvelä ja Tuominen pohtivat.

Lisätietoja:

Johanna Järvelä, projektikoordinaattori, Liipolan asuinaluehanke, johanna.jarvela@lahti.fi, p.050 5184435

Minna Tuominen, projektipäällikkö, Koulutuksellinen tasa-arvo -hanke, minna.tuominen@lahti.fi, p. 050 3878722

Verkkosivut

 

Liitetiedostot

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva lähes 120 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs