Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Maksa rakastaa terveellisiä elintapoja

Munuais- ja maksaliitto

Maksa rakastaa terveellisiä elintapoja

Tiedote.
Julkaistu: 04.05.2015 klo 07:45
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Elintapoihin liittyvät maksasairaudet lisääntyvät. Ylipainosta johtuva rasvamaksa ja alkoholimaksasairaudet yleistyvät. Maksasta voi pitää huolta välttämällä ylipainoa ja alkoholia, liikkumalla ja annostelemalla lääkkeet oikein.

Munuais- ja maksaliitto viettää Maksaviikkoa 4.5. alkaen. Yleisöluentoja järjestään 9 paikkakunnalla. Maksasairauksien ennaltaehkäisystä saa tietoa liiton uudesta Mahtimaksakampanjasta www.mahtimaksa.fi.

– Maksasairautta sairastavia on Suomessa noin 100 000. Heistä puolella on maksakirroosi, suurella osalla tosin lievä. Jos sen taustalla olevaa syytä, esimerkiksi tulehdusta tai alkoholia, ei poisteta, maksasairaus etenee yhä vaikeampaan kirroosiin, kertoo osastonylilääkäri, gastroenterologi Perttu Arkkila HUS:sta.

Arviolta 90 prosenttia maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia. Alkoholi on edelleen yleisin maksasairauden aiheuttaja. Alkoholimaksasairaudet eivät ole ainoastaan suurkuluttajien ongelma. Jo 3 annosta päivässä pitkään käytettynä lisää maksavaurion riskiä. Alkoholin aiheuttama rasvamaksa paranee, kun lopettaa alkoholin käytön ja elintavat korjaantuvat. Pitkälle edennyt maksakirroosi ei parane täysin juomisen loputtua, mutta maksan toiminta voi silti kohentua.

Tutkimusten mukaan jopa viidesosalla suomalaisista on rasvamaksa. Ylipaino, varsinkin vyötärölihavuus, on merkittävin rasvamaksan aiheuttajia. Rasvamaksa voi kehittyä myös normaalipainoiselle. Rasvamaksa tarkoittaa rasvan runsasta kertymistä maksasoluihin. Jos maksa lisäksi tulehtuu, muodostuu maksaan sidekudosta, mikä voi kehittyä maksakirroosiksi. Rasvamaksan synnyn voi ehkäistä terveillä elämäntavoilla, pitämällä painon normaalina ja liikkumalla säännöllisesti.

– Maksaa voivat vahingoittaa myös virukset, väärin annostellut lääkkeet, luontaistuotteet tai myrkylliset sienet, Arkkila jatkaa.

Maksasairauksien ennaltaehkäisy on tärkeää. Virusmaksasairauksia lukuun ottamatta varsinaisia parantavia hoitoja on vähän, mutta kun maksasairauden syy on tiedossa, voi välttää maksaa kuormittavia tekijöitä. Maksasairaus todetaan yleisimmin sattumalta työterveystarkastuksessa tai tutkittaessa maksa-arvoja muun sairauden lääkehoidon aikana.

Kaikki maksasairaudet eivät johdu elintavoista. Maksasairaus voi johtua myös autoimmuunisairaudesta tai olla perinnöllinen. Joskus sairauden syy jää tuntemattomaksi.

Näin pidät huolta maksastasi:

- Vältä ylipainoa, liiku säännöllisesti.
- Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö.
- Varo virushepatiittia.
- Annostele lääkkeet oikein.
- Vältä varsinkin ulkomailta tuotuja luontaistuotteita ilman tuoteselostetta.
- Poimi vain sieniä, jotka tunnistat varmasti syötäväksi.

Mahtimaksa korjaa, varastoi ja puhdistaa

Maksa on kehon monitoimikone. Sillä on yli 500 tehtävää. Mahtimaksa paiskii hommia urakalla, mutta mikään mahti maailmassa ei jaksa ikuisesti. Maksan uupumuksen merkit huomaa usein vasta, kun se on jo vaurioitunut. Ole kunnon työnantaja. Huolehdi maksan hyvinvoinnista ennen kuin on myöhäistä. Helpota maksan urakkaa terveillä elintavoilla: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, liiku ja annostele lääkkeet oikein.

– Jaksaa, jaksaa, painaa, painaa, kannustaa Mahtimaksa Munuais- ja maksaliiton uudessa kampanjassa www.mahtimaksa.fi. Lisätietoja ja kuvia myös sivulla www.maksa.fi/mahtimaksa.

Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Se varastoi ja jakelee ravintoaineita, vitamiineja, sokeria ja rasvaa. Maksa tuottaa proteiineja ja edistää vammojen paranemista. Se erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.

www.mahtimaksa.fi
www.maksa.fi
www.facebook.com/munuaisjamaksaliitto
www.twitter.com/MunuainenMaksa

#mahtimaksa

Maksaviikon yleisötapahtumat
Munuais- ja maksaliitto viettää maksaviikko 4.5. alkaen. Liitto järjestää kaikille avoimen ennaltaehkäisytapahtuman viidellä paikkakunnalla:

ma 4.5. Oulu, ODL:n Wegelius-sali, Albertinkatu 16, klo 16–19
ti 5.5. Kuopio, Kuopion kaupungintalo, Tulliportinkatu 31, 11–18
ti 5.5. Helsinki, Biomedicum, klo 17.30–20
ke 6.5. Tampere, Kansalaisopisto Sampolan auditorio, Sammonkatu 2, klo 17–20
ke 6.5. Turku, TYKS:n T-sairaalan Risto Lahdesmaa-sali, Hämeentie 11, klo 18–20


Munuais- ja maksaliiton jäsenyhdistykset järjestävät maksaviikolla neljä paikallista tapahtumaa:
Ma 4.5. Lahti, Lahden pääkirjaston auditorio, Kirkkokatu 31, klo 18–20
Ma 4.5. Seinäjoki, Mediwestin auditorio, Koskenalantie 16, klo 18–20
Ke 6.5. Kajaani, Kajaanin kaupunginkirjaston Kalevala-sali, Seminaarinkatu 15, klo 17–19
To 7.5. Joensuu, Joensuun kirjaston Muikkusali, Koskikatu 25, klo 17–19

Lisätietoa Maksaviikon tapahtumista www.maksa.fi/maksaviikko

Lisätietoja:
Perttu Arkkila
Osastonylilääkäri, gastroenterologian erikoislääkäri, HUS
050 427 2272

Sari Högström
Toiminnanjohtaja, Munuais- ja maksaliitto
050 5367 258

Mahtimaksakampanja:
Petri Inomaa
Viestintäpäällikkö, Munuais- ja maksaliitto
040 5240 679
petri.inomaa@musili.fi

 

Liitetiedostot

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs