Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Lotta Svärd Säätiöltä merkittävä tuki Kansallisarkistossa säilytettävien järjestön arkistojen käytettävyyden parantamiseen

Kansallisarkisto

Lotta Svärd Säätiöltä merkittävä tuki Kansallisarkistossa säilytettävien järjestön arkistojen käytettävyyden parantamiseen

Tiedote.
Julkaistu: 22.01.2015 klo 16:18
Julkaisija: Kansallisarkisto

Kansallisarkisto ja Lotta Svärd Säätiö ovat solmineet sopimuksen Kansallisarkistossa säilytettävien Lotta Svärd -järjestön arkistoaineistojen käytettävyyden parantamisesta. Sopimuksen mukaan säätiö vastaa noin 200 hyllymetrin laajuisen Lotta Svärd –järjestön toiminnassa syntyneen arkistoaineiston käytettävyyden parantamisesta ja arkistoteknisestä kunnostamisesta aiheutuvista kustannuksista.

Lotta Svärd -järjestö oli vuosina 1920-1944 toiminut suomalainen naisten vapaaehtoisuuteen pohjautuva maanpuolustustyön tukijärjestö. Sotavuosien 1939-1944 aikana lotat toimivat lukuisissa erityyppisissä maanpuolustusta tukevissa toimissa. Lähes 300 lottaa sai surmansa sotatoimissa. Syksyllä 1944 järjestö lakkautettiin Moskovan välirauhan ehtojen perusteella.

Sektorijohtaja Juhani Tikkanen, Kansallisarkisto: ”Lotta Svärd Säätiön taloudellinen tuki on hyvin merkittävä Kansallisarkistolle ja arvostamme sitä erittäin paljon. Tuki mahdollistaa aineistojen sähköisen luetteloinnin ja muun käytettävyyden parantamisen, joten jatkossa Lotta Svärd -järjestön arkistot ovat entistä helpommin tutkimuksen ja muiden kiinnostuneiden saavutettavissa. Samalla voimme varmistaa maamme historian kannalta keskeisen ja arvokkaan aineiston säilymisen myös tuleville sukupolville aiempaa paremmin.”

Järjestelytyöt käynnistetään alkukesästä ja ne saatetaan päätökseen arviolta vuoden kuluttua. Työ toteutetaan vaiheittain, joten järjestämistyön aikana osa asiakirjoista saattaa olla rajoitetusti käytettävissä.

Lisätietoja:

Kansallisarkisto:

sektorijohtaja Juhani Tikkanen, p. 0295337112, sähköposti juhani.tikkanen(at)narc.fi

ylitarkastaja Taina Tammenmaa, p. 0295337108, sähköposti taina.tammenmaa(at)narc.fi

Lotta Svärd Säätiö:

toiminnanjohtaja Tarja Björkling-Pakarinen, p. (09) 4770 2883, sähköposti tarja.bjorkling-pakarinen(at)lottasaatio.fi

Lotta Svärd Säätiön juuret ovat noin 240 000-jäsenisessä Lotta Svärd -järjestössä. Uupumatonta maanpuolustustyötä tehneillä naisilla ja Lotta Svärd -järjestöllä on ollut tärkeä merkitys Suomen itsenäistymisessä ja itsenäisyyden säilyttämisessä. Lotta Svärd -järjestön arvot ja ihanteet ovat osa säätiön nykyistäkin toiminta-ajatusta. Säätiön tarkoituksena on sen sääntöjen mukaan Lotta Svärd – hengessä huoltaa ja avustaa sodan tai muun kriisin johdosta tai sen seurauksista kärsimään joutuneita henkilöitä tai yhteisöjä, jotka auttavat edellä mainittuja henkilöitä, avustaa naisten koulutusta toimimaan kriisitilanteissa sekä vaalia lottaperinteitä ja ylläpitää museo- ja näyttelytoimintaa.

www.lottasaatio.fi

 

 

Arkistolaitoksen tehtävänä on varmistaa kansalliseen kulttuuriperintöön kuuluvien asiakirjojen säilyminen ja niiden käytettävyys, edistää tutkimusta sekä ohjata, kehittää ja tutkia arkistotointa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs