Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Lappeenrannan vapaaehtoiset vertaistoimijat kutsutaan koolle

Lappeenrannan kaupunki

Lappeenrannan vapaaehtoiset vertaistoimijat kutsutaan koolle

Tiedote.
Julkaistu: 05.09.2016 klo 07:28
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Lappeenrannassa ja koko Etelä-Karjalan alueella on tapahtunut voimakasta kasvua vapaaehtoisessa vertaistoiminnassa. - Lappeenrannassa vertaistoimijuus on ollut vireää ja vapaaehtoiset tekevät todella tärkeää sekä korvaamatonta työtä, toteaa Sanna Natunen Lappeenrannan kaupungin hyvinvointipalvelujen kehittämispäällikkö.

Lappeenrannan kaupunki ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, Eksote, tekevät jo nyt monipuolista yhteistyötä näiden ryhmien kanssa ja haluavat herätellä keskustelua, miten kaupunki, Eksote ja vertaistoimijat voivat vielä entisestään tiivistää yhteistyötä.

Lappeenrannan kaupunki, Eksote ja Hyvinvoinnin välitystoimisto kutsuvat Lappeenrannan alueen vapaaehtoiset vertaistoimijat yhteistapaamiseen torstaina 22.9.2016 klo 18–20.  Tilaisuus pidetään Etelä-Karjalan keskussairaalassa, kahvion takana olevassa kokoustilassa, (pääsisäänkäynti A, 1. krs, röntgeniin menevän käytävän varrella). Valto Käkelänkatu 3, 53130 LPR. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. (Maksullinen pysäköinti).

- Tilaisuuden tavoitteena on koota yhteen sekä kartoittaa vertaistoimijoita ja keskustella yhdessä, kuinka toimintaa voitaisiin tukea ja kehittää sekä miettiä yhteistyömahdollisuuksia niin järjestöjen kesken kuin Lappeenrannan kaupungin sekä Eksoten kanssa, kertoo Tuula Hélen, Eksoten  erityisasiantuntija. Hélen vastaa Eksoten järjestöyhteistyöstä Ekosten kehittämisyksikön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tiimissä.

Työuralta hyvinvointiuralle

Kansalaisareenan (http://www.kansalaisareena.fi) Liisa Reinman alustaa tilaisuutta otsikolla Työuralta hyvinvointiuralle. Puheenvuoron aikana kuullaan ajankohtainen katsaus vapaaehtoistoimijuuden tilanteesta, haasteista ja mahdollisuuksista. Samalla pohditaan, millaista hyötyä terveydelle ja hyvinvoinnille vapaaehtoistoiminnasta voi tekijälleen syntyä ja kuinka toimintaa voidaan tukea ja kehittää.

Eksoten järjestöyhteistyö

Eksoten kehittämisyksikön erityisasiantuntija Tuula Helén suunnittelee ja kehittää Eksoten ja järjestöjen välistä yhteistyötä sekä järjestää ja välittää vapaaehtoisia Eksoten toimiyksiköihin erilaisiin virkistystehtäviin. Työ on laajapohjaista ja siinä näkee hyvin, miten paljon hyvää mieltä ja iloa vapaaehtoistyö tuo sekä virkistettävälle että tekijälle.

-Kivutkin unohtuvat kun yhdessä toimitaan, kertoo Helén kokemuksistaan. Vapaaehtoistyössä nimenomaan kohdataan toinen ihminen aidosti. Työn kohteen voi valita oman toiveensa ja kiinnostuksensa perusteella.  Uusia toimijoita, myös nuoria, toivotaan joukkoon.

- Uskon, että tälle toimintamuodolle on jatkossa yhä lisääntyvää tarvetta, jota on myös hyvä koordinoida, pohtii Helén.- Kolmannen sektorin ja vapaaehtoistyön rooli ja merkitys palvelujärjestelmissä korostuu myös tulevaisuudessa, ja sen tulisi näkyä vaihtoehtona ja mahdollisuutena jo palveluohjauksen varhaisvaiheessa, toteaa Helén.

Kulttuuri kuuluu kaikille

Kulttuurikoordinaattori Helena Hokkanen Lappeenrannan kaupungin kulttuuritoimesta kertoo, että kulttuuritoimessa toimii vapaaehtoisia esimerkiksi IT-avustajina kirjastossa, kirjasto- ja museo mummoina ja vaareina sekä vertaisihmettelijöinä taidemuseossa. Lisäksi Suomen Punaisen Ristin Lappeenrannan osaston kanssa on jo muutaman vuoden aikana koulutettu Piristäjiä, jotka toimivat tarvittaessa avustajina esim. teatteri-, museo-, elokuva- tai kirjastokäynneillä tai Saipan peleissä.

Nämä vapaaehtoiset mahdollistavat apua ja tukea tarvitseville tilaisuuden osallistua kulttuuritapahtumiin, kokea elämyksiä ja saada virkistystä elämäänsä. Vapaaehtoiset madaltavat osallistumiskynnystä ja ovat osaltaan luomassa tasa-arvoa ajatuksella ”Kulttuuri kuuluu kaikille”.

Kohtaamisongelma?

Lappeenrannan kaupungin vanhus- ja vammaisneuvoston sihteeri Pia Haakana toteaa itsekin kuinka arvokasta työtä vapaaehtoiset vertaistoimijat tekevätkään. – Tuntuu, että toisesta välittäminen nykypäivänä loppuu omaan lähipiiriin. Kuitenkin on monia, joilla ei ole sitä lähipiiriä joka huolehtisi ja auttaisi.

– Olen törmännyt kohtaamisongelmaan, tarvetta avulle olisi, mutta ei osata eikä tiedetä mihin ottaa yhteyttä. Tämän tapaamisen yksi tarkoitus onkin pohtia, miten saadaan koottua vapaaehtoisten vertaistoimijoiden tiedot yhteen paikkaan, josta saa tiedon ja voi ottaa yhteyttä. – Ja miten yhdessä markkinoimme palvelua ja mahdollisuutta osallistua vapaaehtoisena palvelun tuottamiseen, Haakana summaa omalta osaltaan tapaamisen tavoitteita.

Mukaan tapahtuman järjestämiseen on kutsuttu myös Humanistisen ammattikorkeakoulun hallinnoima Hyvinvoinnin välitystoimiston asiantuntija Minna Taipale (www.hvvt.fi). Hyvinvoinnin välitystoimisto pyrkii muun muassa löytämään erilaisia keinoja tarjota erilaisia hyvinvointia edistäviä palveluja yhden luukun periaatteella.

Lisätietoa:

Sanna Natunen, Lappeenrannan kaupungin hyvinvointipalvelujen kehittämispäällikkö,
puh. 040-5229373 / sanna.natunen@lappeenranta.fi

Tuula Hélen, erityisasiantuntija, psykoterapeutti (ET), Eksote, Kehittämisyksikkö/ hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tiimi, järjestöyhteistyö, puh. 040 515 8806 / tuula.helen@eksote.fi

Helena Hokkanen, Lappeenrannan kaupungin kulttuurikoordinaattori,
puh. 040-7362022 / helena.hokkanen@lappeenranta.fi

Pia Haakana, Lappeenrannan kaupungin asukasyhteyshenkilö, vanhus- ja vammaisneuvoston sihteeri,
puh. 040 5494 740 / pia.haakana@lappeenranta.fi

Minna Taipale, Humak-TKI Etelä-Karjala, asiantuntija, Hyvinvoinnin välitystoimisto - www.hvvt.fi
puh. 020 7621 373 / minna.taipale@humak.fi

 

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

 

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs