Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Kutsu medialle: Suomen Kalamiesten Keskusliiton historiikin julkistaminen ja Suomen Vapaa-ajankalastusmuseon uudistetun näyttelyn avajaiset

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Kutsu medialle: Suomen Kalamiesten Keskusliiton historiikin julkistaminen ja Suomen Vapaa-ajankalastusmuseon uudistetun näyttelyn avajaiset

Tiedote.
Julkaistu: 08.06.2016 klo 09:51
Julkaisija: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Tule kuulemaan vapaa-ajankalastuksen historiasta Suomen Kalamiesten Keskusliiton 50-vuotisen historiikin muodossa sekä tutustumaan Suomen Vapaa-ajankalastusmuseon uudistettuun näyttelyyn.

Aika: keskiviikkona 15.6. klo 17-18:30.
Paikka:
Suomen Vapaa-ajankalastusmuseo, Päijännetalo, Meijeritie 1, 17200 Vääksy
Ohjelma:
klo 16 alkaen kahvitarjoilu ja mahdollisuus haastatteluihin

klo 17 tervehdyssanat
Asikkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Tarja Tornio

Suomen Kalamiesten Keskusliiton historiikin julkistaminen
entinen sisäministeri, kansanedustaja Kari Rajamäki

Historiikin esittely
Suomen Kalastusmuseoyhdistyksen toiminnanjohtaja Ari Lappalainen

Vapaa sana

Suomen Vapaa-ajankalastusmuseon uudistettu näyttely ja kunniagalleria
projektipäällikkö Sirpa Glad-Staf

Tervetuloa!


Suomen Kalamiesten Keskusliitto kalastusoikeuksien tienraivaajana

”Jokamiehen kalastuslain" päättyminen vuoden 1951 uusiin säädöksiin oli järkytys kalastusta harrastaville - tuloksena oli käytännössä lupaumpio. Vastaperustettu Suomen Kalamiesten Keskusliitto (1950 - 2004) näki vapaa-ajankalastajien asiaa ajavana keskusjärjestönä pian surkean tilanteen ja ryhtyi vaikuttamaan kalastuslainsäädännön muuttamiseksi.
Alkoi 30-vuotinen "sota" ja viimein suuri kalastuslainsäädännön remontti astui voimaan vuoden 1983 alusta. Se toi läänikohtaisen pilkkikortin sekä suurena uudistuksena myös kalastusviranomaisen puolueettoman kenttäorganisaation - kalastuspiirit.

Lupajärjestelmä oli kuitenkin vasta enintään puolitiessään. Monien vaiheiden jälkeen kansanedustaja Kari Rajamäki keräsi kevään 1995 eduskuntavaalien jälkeen yli sata nimeä aloitteeseensa läänikohtaisen viehekalastuskortin puolesta.
Seuraavan vuoden puolella alkoi todellinen jännitysnäytelmä tunnetuin seurauksin. On kiintoisaa seurata, kuinka yhteiskunta askel askeleelta siirtyi tukemaan uudistuksia. Tämä näkyi muun muassa mediassa hyvin monipuolisesti.

Puolivuosisataiseen jaksoon kuuluvat paitsi järjestöllinen kehitys myös tietämyksemme kasvu kalavesistä ja niiden tuotannosta. Oma lukunsa on kalastusvälineiden kehitys ja taito käyttää niitä. Vaaput, lusikat, pilkit ynnä muut ovat tuttuja suurelle osalle suomalaisia.

Suomen Kalamiesten Keskusliiton historiikki kertoo tärkeästä osasta koko suomalaisen kalastuksen historiaa ja se nivoutuu siihen kehitystä nopeuttavana elementtinä. Historiikin on kirjoittanut FT Ari Lappalainen.

Vapaa-ajankalastusmuseon näyttely uudistui

Suomen Vapaa-ajankalastusmuseo esittelee vapa- ja viehekalastuksen kehitystä unohtamatta kuitenkaan elinkeinokalastuksen historiaa nykyisen vapaa-ajankalastuksen taustalla. Näyttely kertoo kalavesistä ja niiden hoidosta, vanhasta Päijät-Hämeen pyyntikulttuurista, viehekalastuksen esihistoriasta ja vapapyynnin eri menetelmien sekä onkilaitteiden, pilkkien, perhojen ja uistinten kehityksestä.

Näyttely etenee teemallisesti kohti päijäthämäläisen uistimen suurta menestystarinaa, jonka luojia ovat erityisesti tuotenimet Rapala, Nils Master ja LGH. Uudistetut näyttelyt esittelevät myös amerikkalaisen unelman, Normark-yhtiön syntyä ja edistyksellistä tuotekehitystä sekä erakko Pylväläisen tarinan.

Vapaa-ajankalastuksen kunniagalleriat sekä kalastajien että kalojen osalta julkistetaan näyttelyn avajaisissa. Museon tiloissa voi tutustua myös eläviin kaloihin ja rapuihin.

Tervetuloa tutustumaan mielenkiintoiseen ja monipuoliseen museoon luonnonkauniissa Asikkalassa kahden upean ja erilaisen järven, Päijänteen ja Vesijärven, välissä.

Lisätietoja:
Historiikistä: Ari Lappalainen p. 0400 210 440
Näyttelystä ja tilaisuudesta: Kalastusmuseosäätiön pj Juha Keto, p. 045 318 7320
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, tiedottaja Jaana Vetikko, p. 050 525 7806

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 520 seurassa toimii yhteensä noin 42 000 kalastuksen harrastajaa.
www.vapaa-ajankalastaja.fi, www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen, www.ottiopas.fi, www.fisuun.fiwww.facebook.com/vapaa.ajankalastajat

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs