Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Kuopiossa lähes miljoona kaupallista majoittujaa v 2015

Kuopio-Tahko Markkinointi

Kuopiossa lähes miljoona kaupallista majoittujaa v 2015

Tiedote.
Julkaistu: 03.03.2016 klo 10:57
Julkaisija: Kuopio-Tahko Markkinointi

Vuonna 2015 Kuopio sai lähes miljoona kaupallista majoitusvuorokautta (n. 950 000 kpl). Vuoden 2015 viralliset majoitustilastot ovat valmistuneet ja tässä kohtaa on hyvä arvioida, miten Kuopion matkailussa meni kaupallisen majoituksen osalta. Samalla on tarkoitus kiinnittää huomiota siihen, että majoittujamäärät ovat yleistä tietoutta ja virallisia tilastoja suuremmat.

Tahkon majoitustilastoissa vain osa majoittujista 

Tilastokeskus rekisteröi kuukausittain majoitusliikkeiden yöpymisvuorokaudet, mutta vain sellaisista majoitusliikkeistä joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa. Tämä johtaa Tahkon kohdalla suureen vääristymään johtuen runsaasta mökkimäärästä, joissa on yksittäiset omistajat. Tämä mökkikanta on kuitenkin pääsääntöisesti majoitusmyynnissä TAHKOcomin tai Lomarenkaan kautta ja näin ollen kuuluu kaupallisen majoituksen piiriin.

Pohjois-Savon liiton toimeksiannosta tuotettiin ”Matkailun tulo- ja työllisyysselvitys Pohjois-Savossa 2013” ja selvityksen teki Hilkka Lassila Savonia AMK:sta. Tämä selvitys valmistui keväällä 2015 ja siinä tutkittiin rekisteröimättömän majoituksen määrää Tahkolla.  Selvityksessä todettiin, että Tahkolla rekisteröimättömiä majoitusvuorokausia oli kaupallisissa majoituksissa n. 3,3 kertaa enemmän, kuin rekisteröityneitä.

Vuonna 2015 Tahkolla kirjattiin rekisteröityjä majoitusvuorokausia 97 564 kpl. Tästä voidaan iteroida arvio kaupallisten majoitusvuorokausien kokonaismäärästä käyttämällä Pohjois-Savon liiton selvityksessä tuloksena ollutta kerrointa 3,3. Näin majoitusvuorokausiksi saadaan noin 422000 kpl.

Tahkolla nousua, Kuopiossa laskua

Prosentuaalisesti tarkasteltuna ja edelliseen vuoteen verrattuna tuli ns. Kuopion kantakaupungin osalta, eli ennen Nilsiän kuntaliitosta olleessa Kuopiossa -2,2% lasku vuoteen 2014 verrattuna. Tahkolla puolestaan noustiin +1,8% vuodesta 2014. Molemmat luvut ovat kuitenkin hyviä, kun muistetaan, että venäläismatkustus romahti yli 30% (Kuopio -37,7% ja Tahko -34,5%). Kotimaisten matkailijoiden osuus nousi Kuopiossa +0,6% ja Tahkolla peräti 15,1%. Siis ilman venäläismatkustuksen ongelmia olisi Kuopion matkailijamäärät kohonneet todella rajusti ja Tahkolla jopa historiallisen paljon.

Mökkien omistajista myös merkittävä matkailijavirta

Kaupallisten vuorokausien lisäksi Kuopion ja Tahkon matkailijavirrassa suuressa roolissa ovat lomamökkien omistajat. Näistä lomailijoista syntyy Kuopioon (sisältäen Tahkon) lähes 800000 majoitusvuorokautta, jotka eivät näy missään tilastossa. Lomamökeillään vierailevien määrää kuitenkin tutkittiin Pohjois-Savon liiton selvityksessä ja tämä fakta hyvä nostaa esille.

Tahkon tapauksessa omistajien majoittuminen on todella aitoa matkailua, sillä joidenkin arvioiden mukaan Tahkon mökkikannasta jopa 60% on pääkaupunkiseutulaisten omistuksessa. Vuonna 2013 Tahkolla omistajat viipyivät Tahkolla omissa mökeissään 255552 majoitusvuorokautta. 

Kuopio ilman Tahkoa kerää 523971 majoitusvuorokautta omistajien omissa lomamökeissä. Näiden osalta ei ole tietoa Kuopion ulkopuolelta tulevasta määrästä, mutta ilman muuta huomattavista määristä on tässäkin kyse.

Lisätietoja

Wille Markkanen
Kuopio-Tahko Markkinointi Oy
p. 044 553 7775
email: wille.markkanen@kuopiotahko.fi
www.kuopiotahko.fi

Lähteet

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs