Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Kolmenkulmasta cleantech-pilottialue

Nokian kaupunki

Kolmenkulmasta cleantech-pilottialue

Tiedote.
Julkaistu: 11.11.2014 klo 13:30
Julkaisija: Nokian kaupunki

Nokian ja Tampereen kaupunkien energiaselvityshankkeen tuloksena syntyi visio Kolmenkulman yritysalueelle toteutettavasta Eco Industrial Park  -yritysalueesta

Nokian ja Tampereen kaupungit toteuttivat viime ja tämän vuoden aikana laajan Kolmenkulman energiaselvityshankkeen.  Kolmenkulman yritysalue sijaitsee Tampereen, Nokian ja Ylöjärven kaupunkien raja-alueella, ja on voimassa olevan yleiskaavan mukaan kokonaislaajuudeltaan noin 850 hehtaaria.

Selvityksen yhtenä tuloksena syntyi visio cleantech-vyöhykkeestä Kolmenkulman alueelle.  Kaupungit esittävät Kolmenkulman aluetta laajennettuna Tarastenjärven alueella kansalliseksi cleantech-vyöhykkeeksi.

 Hankkeessa tehtiin seuraavat osaselvitykset:

  • Kolmenkulman alueen energiankulutus ja energiantuotantomahdollisuudet
  • Bioenergian, aurinkolämmön ja maalämmön selvitys
  • Aurinkosähkön hyödyntämismahdollisuudet
  • CHP-monipolttoainelaitoksen toteutettavuus Nokian kaukolämmön tuotannossa ja biokaasulaitoksen ja/tai kaatopaikkabiokaasun hyödyntäminen Kolmenkulman alueella
  • Cleantech-elinkeinovyöhykeselvitys
  • Yhteenkokoava liiketoimintasuunnitelma Kolmenkulman alueella

Eco Industrial Park -yritysalueen toiminnan käynnistämiseksi alueen kaupungit ovat hakeneet Pirkanmaan liitolta hankerahoitusta.  Hankkeen aikana haetaan alueelle pilottiyritykset ja perustetaan cleantech-vyöhykettä käynnissä pitävä organisaatio.

 

Cleantech-osaamista Tampereen seudulla

Valtioneuvosto on tehnyt viime keväänä cleantech-strategian, jonka tavoitteena on vauhdittaa suomalaisen cleantech-liiketoiminnan kasvua ja perinteisen teollisuuden uusiutumista puhtaan teknologian avulla. Visio on, että Suomessa on vuoteen 2020 mennessä huomattava määrä cleantech-yrityksiä ja niissä runsaasti uusia työpaikkoja. Lisäksi tavoitteena on perustaa mittava cleantech-pilottiympäristö, joka toimisi myös kansainvälisenä näyteikkunana. Cleantech tarkoittaa teknologian ratkaisuja, palveluja, innovaatioita ja tuotteita, jotka auttavat vähentämään ihmisen ympäristölle tuottamaa kuormitusta. Se on yksi maailman nopeimmin kasvava liiketoimintasektori.

Tampereen kaupunkiseudulla on jo nyt vahvaa cleantech-osaamista. Alueella toimii tällä sektorilla 35 yritystä, joissa työskentelee 550 työntekijää. Alan liikevaihto on 700 M€.  Seudun vahva teknologiateollisuuden pohja (2 860 yritystä, 34 000 työntekijää ja 7,752 M€ liikevaihto) antaa mahdollisuuden cleantech-ratkaisujen tuomiseksi tuotteisiin ja teollisiin prosesseihin laajemmin.

Tampereen teknillisellä yliopistolla on vahvaa kansainvälisen tason tutkimusosaamista cleantechiin liittyen. Tämä osaaminen linkittyy toisaalta vesi- ja jätehuoltotekniikkaan ja toisaalta liikenteen, koneiden ja teknologioiden tuottamien hiukkasten karakterisointiin sekä polttoaineiden vaikutusten tutkimiseen ja vähentämiseen.

 

Kolmenkulmassa kehitysmahdollisuuksia

Kolmenkulmasta on muodostumassa Tampereen seudun laajin yritysalue.  Kolmenkulma sijaitsee kolmen kaupungin, Nokian, Tampereen ja Ylöjärven alueilla.  Alueen vahvuutena on sen sijainti erinomaisten yhteyksien keskellä, valtateiden risteyskohdassa ja 10 minuutin ajomatkan päässä lentokentältä. Alueella on jo nyt runsaasti yritystoimintaa, yli 300 yritystä ja tuhansia työpaikkoja.

 

Lisätietoja:
Petri Nykänen, Tredea Oy, p. 040 806 2375
Pauli Välimäki, Tampereen kaupunki, p. 040 801 6035
Timo Antikainen, Tampereen kaupunki, p. 050 321 1279
Henry Moisio, Nokian kaupunki, p. 040 779 9003
Petri Räsänen, Pirkanmaan liitto, p. 03 248 1260
Sakari Ermala, Verte Oy, p. 050 583 4233
Jukka Mäkelä, Aurinkotekno Oy, energiahankkeen projektipäällikkö, p. 045 166 2131
Anneli Ojapalo, A. Ojapalo Consulting Oy, p. 040 558 8205

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs