Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Keliakian lääkehoito kehittyy: AMG 714 -lääkkeen tutkimus on käynnistynyt Suomessa

FinnMedi Oy

Keliakian lääkehoito kehittyy: AMG 714 -lääkkeen tutkimus on käynnistynyt Suomessa

Tiedote.
Julkaistu: 20.05.2016 klo 09:30
Julkaisija: FinnMedi Oy

Keliakian lääkehoitoa kehitetään kansainvälisessä tutkimusyhteistyössä. Suomalaisilla tutkijoilla ja keliakiaa sairastavilla potilailla on suuri rooli kahdessa tänä keväänä käynnistyneessä merkittävässä tutkimushankkeessa. Interleukiini 15 -reseptoreiden toimintaa estävää AMG 714 -vasta-ainetta testataan nyt kahdessa lääketutkimuksessa: ravinnon gluteenin haitallisia vaikutuksia estävänä lääkehoitona (NRCD, non refractory celiac disease) sekä mahdollisena hoitokeinona tyypin 2 refraktaarikeliakiaan (RCD-II). Keliakiaan ei toistaiseksi ole ollut toimivaa lääkehoitoa.

”Keliakia on perinnöllinen ja elinikäinen ruoansulatukseen liittyvä sairaus, jota esiintyy sekä lapsilla että aikuisilla. Ravinnon gluteeni (eräät vehnän, ohran ja rukiin valkuaisaineet) aiheuttaa autoimmuunireaktion, jossa interleukiini 15 -välittäjäaineen (IL-15) määrä lisääntyy suolen limakalvolla. Seurauksena tästä valkosolujen määrä lisääntyy ja tästä aiheutunut tulehdusreaktio tuhoaa suolen limakalvoa, mikä vaikeuttaa ravintoaineiden imeytymistä ohutsuolessa”, kertoo professori Markku Mäki.

Gluteenia voi esiintyä muutoin gluteenittomassa ruoassa epäpuhtautena, samoin kuin joissakin lääkkeissä ja vitamiineissa. Keliakiaan ei ole olemassa lääkehoitoa. Ainoa hoito tällä hetkellä on elinikäinen gluteenin tarkka välttäminen.

”Tiukasta gluteenittomasta ruokavaliohoidosta huolimatta suolen limakalvon vaurio ei osalla keliaakikoista parane. Tämä voi johtua niin sanotusta piilogluteenista tai sitten kyseessä voi olla tavanomaista keliakiaa vaikeampi eli gluteenittomalle ruokavaliohoidolle reagoimaton sairaus, jota kutsutaan refraktaarikeliakiaksi”, jatkaa professori Pekka Collin. Professorit Mäki ja Collin ovat kansainvälisesti tunnettuja keliakian tutkijoita Tampereen yliopistosta ja Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Ensimmäiset tutkimuslääkkeet on annosteltu Tampereella ja Turussa

Tutkimusten toimeksiantaja Celimmune LLC kehittää kokeellista AMG 714 -lääkevalmistetta, joka vähentää tulehdusten välittäjäaineen IL-15 määrää estäen tulehdusreaktioiden syntyä. Nyt oletetaan, että myös suolen limakalvoa vaurioittavien tulehdussolujen määrä vähenee. Tutkimusten tarkoituksena on selvittää, pystyykö AMG 714 vähentämään tai estämään gluteenin aiheuttamaa ohutsuolen limakalvon vauriota.

”Maailmalla on jo yli 15 vuoden ajan tehty aktiivista keliakian lääkekehitystyötä. On etsitty pilleriä, rokotetta tai gluteenia sieppaavaa tai pilkkovaa valmistetta. Lääkekehitys on aina pitkäkestoista työtä. Lääkevalmisteen tehon ja turvallisuuden osoittaminen edellyttää useiden erilaisten tutkimusten toteuttamista eri maissa keliakiaa sairastavilla henkilöillä. Jokaisesta projektista opitaan lisää ja päästään askel eteenpäin”, kuvaa dosentti Marja-Leena Lähdeaho tutkimuksen nykyvaihetta.

AMG 714 -vasta-aineen tehoa keliakian hoidossa selvittävä tutkimus tehdään Suomessa Tampereella, Turussa ja Oulussa. Hankkeen päätutkijat ovat dosentti Marja-Leena Lähdeaho FinnMedi Oy:stä, professori Mika Scheinin CRST Oy:stä ja erikoislääkäri Pekka Vuotikka Oulun Diakonissalaitoksella. Ensimmäisille tutkittaville on jo annosteltu tutkimuslääkettä (AMG 714) tai lumevalmistetta Tampereella ja Turussa. Tutkimukseen tarvitaan kaikkiaan 63 osallistujaa. Tutkimushenkilöistä kaksi kolmesta saa AMG 714 -tutkimuslääkettä ja yksi kolmesta lumevalmistetta.

”AMG 714 on ensimmäinen IL-15-välittäjainetta estävä kokeellinen hoito. Siinä on paljon potentiaalia. Jatkamme keliakiaa sairastavien potilaiden rekrytoimista ja odotamme yhdessä innolla tuloksia – jokainen tutkimusprojekti vie keliakian hoitoa askeleen eteenpäin”, kommentoi professori Markku Mäki. 

Uutta toivoa myös vaikean tyypin 2 refraktaarikeliakian hoitoon?

Harvinaisissa tapauksissa keliaakikon pitkäaikainen altistuminen gluteenille johtaa solumuutoksiin ja kasvattaa paikallisen imusolmukesyövän riskiä suolistossa. Kyseessä on tällöin refraktaarikeliakia alatyyppiä 2. AMG 714 -vasta-aineen tehoa tutkitaan parhaillaan kansainvälisessä tutkimuksessa tämän keliakiatyypin (RCD-II) hoidossa. Suomesta mukana ovat professori Pekka Collin ja FinnMedi Oy. AMG 714 -tutkimuslääkettä testataan Hollannissa, USA:ssa, Ranskassa sekä Suomessa, keliaakikoilla, joilla todetaan tyypin 2 refraktaarikeliakia. ”Tautiin ei ole tähän asti ollut tehoavaa hoitoa – AMG 714 saattaa olla uusi varteenotettava vaihtoehto. Tähän asti tautia on yritetty hoitaa erilaisilla elimistön vastustuskykyyn vaikuttavilla lääkkeillä ilman vakuuttavaa tulosta”, toteaa Pekka Collin.

Tutkimusten toteuttaja on Celimmune LLC, immuunisairauksien hoitoon keskittynyt lääkekehitysyhtiö, jolla AMG 714 on parhaillaan kliinisessä tutkimusvaiheessa.
 

Lisätietoja:

FinnMedi Oy                                                                    

Marja-Leena Lähdeaho
marja-leena.lahdeaho@uta.fi

Tiina Kärjä-Lahdensuu
+358 40 067 8332
tiina.karja-lahdensuu@finnmedi.com

www.finnmedi.com

www.celimmune.com

FinnMedi Oy on kansainvälisesti toimiva life science -toimialan asiantuntijapalveluja tarjoava yritys. Palvelumme koostuuvat kliinisen tutkimuksen ja liiketoiminnan kehittämispalveluista. Teemme myös tiivistä yhteistyötä alueella toimivien tutkimus- ja terveydenhuollon organisaatioiden, alan yritysten, pirkanmaalaisen elinkeinoelämän sekä kehitysyhtiöiden ja teknologiakeskusten kanssa. www.finnmedi.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs