Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Kehittyvät markkinat tarjoavat ostonpaikkoja riskiä sietävälle

LähiTapiola

Kehittyvät markkinat tarjoavat ostonpaikkoja riskiä sietävälle

Tiedote.
Julkaistu: 14.03.2016 klo 10:02
Julkaisija: LähiTapiola


Kehittyvillä markkinoilla on käynnissä useita samanaikaisia rakennemuutoksia, jotka aiheuttavat epävarmuutta. Sijoittajalle tämä tarkoittaa kuitenkin myös mahdollisuuksia edullisiin ostoihin, sillä kehittyvien markkinoiden omaisuuserät näyttävät nyt teollisuusmaihin verrattuna huomattavan edullisilta, sanoo LähiTapiolan ekonomisti ja salkunhoitaja Timo Vesala.


Muutaman viime vuoden aikana kehittyvien markkinoiden talouskehitys on ollut totuttua vaisumpaa. Käynnissä on Timo Vesalan mukaan useita samanaikaisia rakennemuutoksia, jotka lisäävät toimintaympäristön epävarmuutta. Yksi merkittävimmistä muutoksista on Kiinan talouskasvun hidastuminen. Eniten Kiinan teollisuuden ja rakentamisen hidastumisesta ovat kärsineet energiaa ja raaka-aineita tuottavat maat.


”Toisaalta ulkoiset paineet voivat vauhdittaa talousuudistuksia, jolloin lyhyen aikavälin stressitila edesauttaa tulevaisuuden kasvumahdollisuuksia. Esimerkiksi Brasiliassa pyrkimykset uudistaa poliittista järjestelmää ja tehostaa instituutioiden toimintaa ovat viime aikoina saaneet selvästi uutta pontta. Samankaltaista kehitystä on havaittavissa myös Lähi-idässä”, Vesala sanoo.


Raaka-ainemarkkinoiden pitkäkestoisen heikkouden lisäksi yllättävän monissa kehittyvissä maissa on samankaltaisia kroonisia ongelmia, kuten väestön ikääntymistä ja valtioiden ylivelkaantumista, kuin länsimaissa. Kehittyvien talouden rakenteellinen murros on näkynyt myös sijoitusmarkkinoilla: Kehittyvien markkinoiden sijoitustuotot ovat viimeisen 4-5 vuoden aikana jääneet teollisuusmaiden tuotoista selvästi jälkeen.


”Kehittyvien markkinoiden omaisuuserät näyttävätkin nyt teollisuusmaihin verrattuna jo huomattavan edullisilta. Riskiä sietävälle, pitkäjänteiselle sijoittajalle nykyinen murrosvaihe voi olla hyvä mahdollisuus, mikäli talouden rakennemuutoksissa onnistutaan ja elintasoeroa teollisuusmaihin kyetään kaventamaan nykyistä nopeammin. Lyhyellä tähtäyksellä voi toki tulla negatiivisia yllätyksiä – niin kuin viimeisen 4-5 vuoden aikana on jouduttu havaitsemaan”, Vesala tähdentää. 


LähiTapiola suosittelee maltillista riskinottoa – suhdannepohja lähestyy?


Vesalan mukaan reaalitalouden uutisvirta on viime kuukausina ollut odotuksiin nähden selvä pettymys. ”Negatiivisten yllätysten vuoksi sijoitusmarkkinoiden riskit ovat edelleen koholla. Rohkaisevaa toisaalta on, että maailmantalouden makroluvut eivät enää heikkene kiihtyvästi, mikä saattaa olla ensimmäinen merkki lähestyvästä suhdannepohjasta. Makrotalouden epävarmuuden takia suosittelemme kuitenkin edelleen maltillista riskinottoa sijoitussalkussa. Pidämme osakkeet toistaiseksi alipainossa.”


Timo Vesala puhuu kehittyvien markkinoiden rakennemuutoksista tiistaina 15.3. klo 14.15–14.45 Veronmaksajien Keskusliiton järjestämä Vero2016-tapahtuma Marina Congress Centerissä Helsingin Katajanokalla salissa F. Tutustu asiantuntijoidemme puheenvuoroihin  ja ilmoittaudu ilmaiseksi tästä: https://www.sijoitustalous.fi/artikkelit/lahitapiola-mukana-kevaan-sijoitusmessuilla/


Lisätiedot
Ekonomisti Timo Vesala, LähiTapiola Varainhoito Oy, puh. 050 532 0702
sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@lahitapiola.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs