Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Kansallisarkisto ja Saamelaisarkisto ovat vuoden 2015 kolttia

Kansallisarkisto

Kansallisarkisto ja Saamelaisarkisto ovat vuoden 2015 kolttia

Tiedote.
Julkaistu: 27.10.2015 klo 18:04
Julkaisija: Kansallisarkisto

Koltansaamen kielen ja kulttuurin yhdistys Saa´mi Nue´tt sekä Kolttien kyläkokous ovat valinneet Kansallisarkiston ja Saamelaisarkiston Vuoden koltta 2015 -palkinnon saajiksi. Palkinto jaettiin Kansallisarkistossa tiistaina 27.10.2015 Saa´mi Nue´tt ry:n, City-Sámit ry:n ja palkinnonsaajien kanssa yhteistyössä järjestetyssä Kaupunkikolttien gramota-illassa.

Kansallisarkiston ja Saamelaisarkiston yhteistyö kolttasaamelaisen yhteisön kanssa huipentui lokakuussa, kun kolttakylän arkisto valittiin Unescon Maailman muisti -listalle.

Suonikylän ja Nuorttijärven kolttasiidojen keisarin määräyskirjoista koostuva arkisto on kolttasaamelaisille mittaamattoman arvokas. Se oli toisen maailmansodan jälkeen vuosikymmenet Kansallisarkiston hallussa, kunnes Saamelaisarkiston perustamisen jälkeen gramota-arkisto luovutettiin takaisin kolttien kyläkokoukselle. Kolttakansan tahdosta gramotat ovat nykyisin tallessa Saamelaisarkistossa.

”Kansallisarkisto on toiminut kolttasaamelaisten muistin vartijana ja uskottuna miehenä aikana, jolloin kolttakansa on ollut heikoimmillaan. Gramotan kotiinpaluu on saanut aikaan ensin näkymättömiä, nyt jo hyvin näkyviä liikahduksia, siirtymiä yhteisömme tavassa muistaa”, perustelevat palkinnonjakajat valintaa.

”On selvää, etteivät kolttasaamelaiset olisivat voineet tehdä tätä työtä yksin. Kansallisarkisto ja Saamelaisarkisto ovat tehneet meille mahdottomasta totta”, sanoo kolttien luottamusmies Tanja Sanila.

”Tämä toipumisen vuo on liittänyt nyt meidät osaksi koko maailman muistia”, kiittää Saa´mi Nue´ttin puheenjohtajisto Pauliina Feodoroff ja Minna Moshnikoff.

”Saamelaisarkiston työ saamelaisten asiakirjallisen kulttuuriperinnön säilyttämisessä edellyttää luottamusta, jota ilman työmme on mahdotonta. Nimitys Vuoden koltaksi on osoitus siitä, että työllämme on vahva mandaatti. Luottamus lisää pontta toimia entistäkin vahvemmin yhteistyössä saamelaisten kanssa”, toteaa Saamelaisarkistonhoitaja Suvi Kivelä.

Saa'mi Nue'tt jakaa Vuoden koltta -palkinnon nyt yhdeksättä kertaa. Tänä vuonna poikkeuksellisesti myös Kolttien kyläkokous osallistui palkinnon jakoon. Vuoden koltta -palkinto on syntynyt halusta ja tarpeesta kannustaa, kiittää sekä huomioida tekoja, joilla on arvoa kolttayhteisölle. Palkinto pyrkii innostamaan toimiin koltansaamen kielen ja kulttuurin hyväksi. Palkinnonsaaja voi olla joko kolttayhteisön jäsen tai muu ulkopuolinen henkilö tai taho.

Lisätietoja:

Saa´mi Nue´tt ry:n hallituksen puheenjohtaja Pauliina Feodoroff, pauliinafeodoroff[a]gmail.com, 040 736 4475
Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva, jussi.nuorteva[a]narc.fi, 029 533 7001
Saamelaisarkistonhoitaja Suvi Kivelä, suvi.kivela[a]narc.fi, 029 533 7221

Arkistolaitoksen tehtävänä on varmistaa kansalliseen kulttuuriperintöön kuuluvien asiakirjojen säilyminen ja niiden käytettävyys, edistää tutkimusta sekä ohjata, kehittää ja tutkia arkistotointa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs