Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Kansalaisopistojen liitto KoL: Seuraavalla hallituskaudella pidettävä huolta kaikenikäisten osaamisesta

Kansalaisopistojen liitto KoL

Kansalaisopistojen liitto KoL: Seuraavalla hallituskaudella pidettävä huolta kaikenikäisten osaamisesta

Julkaistu: 13.02.2015 klo 10:00
Julkaisija: Kansalaisopistojen liitto KoL

Kansalaisopistojen liitto KoL on julkistanut hallitusohjelmatavoitteensa 13.2.2015. KoL toivoo tulevalta hallitukselta keskustelua erityisesti elinikäisen oppimisen tuottamien sivistyshyötyjen sekä sosiaalisen pääoman tunnistamisesta ja tunnustamisesta. Yhteiskunnallisen keskustelun lisäksi kaikenikäisten osaamisesta on pidettävä huolta turvaamalla kansalaisopisto-opetus sekä lähipalveluna kaikkialla Suomessa että vakiinnuttamalla monipuolisen kotouttamiskoulutuksen asema.

Kuten tuoreet aikuiskoulutustutkimukset BeLL ja PIAAC osoittavat, suurimmat sivistyshyödyt ovat saavutettavissa matalan pohjakoulutuksen saaneille. Kansalaisopistojen liitto peräänkuuluttaakin pitkäjänteisen laatu- ja kehittämistyön jatkamista: tulevalla hallituskaudella on keskityttävä kaikkien kansalaisten elinikäisen oppimisen mahdollisuuksien vahvistamiseen.

Nopeasti muuttuvat työmarkkinat ja uudenlainen työelämässä tarvittava osaaminen synnyttävät uusia koulutustarpeita. Kasvava eläkeläis- ja senioriväestö kykenee omalla esimerkillään osoittamaan, kuinka elinikäinen oppiminen tukee kotona mahdollisimman pitkään asumista. Kansalaisopistopalveluilla on merkittäviä terveyttä edistäviä ja syrjäytymistä ennaltaehkäiseviä vaikutuksia, jotka vähentävät muun muassa raskaiden ja kalliiden sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöä. KoL muistuttaa, että turvaamalla elinikäisen oppimisen edellytykset huolehditaan kaikenikäisten osaamisesta ja kansalaisten välisestä tasa-arvosta.

Kansalaisopistokentän vahva näkemys on, että vieraskielisen väestön integroituminen tulee vakiinnuttaa osaksi alueellisten ja paikallisten monipuolista kotoutumiskoulutusta tarjoavien kansalaisopistojen toimintaa. Vuodenvaihteessa päättynyt Kansalaisopistojen liiton kaksivuotinen Kotouttajana kansalaisopisto -hanke pyrki monikulttuurisen opetustyön osaamisen vahvistamiseen. Hankkeesta tuotettuun samannimiseen julkaisuun on kerätty tarinamuotoisia hyviksi todettuja kotoutumiskoulutuksen käytänteitä

Koulutuksesta on keskusteltu läpi kuluneen hallituskauden ja keskustelu jatkuu vilkkaana todennäköisesti myös tulevalla kaudella. KoL toivoo, että eri puolueiden vaaliohjelmissa ja toivottavasti myös tulevassa hallitusohjelmassa aikuiskoulutus ja erityisesti vapaa sivistystyö nousevat vahvaan rooliin.


Lisätiedot:

Kotouttajana kansalaisopisto -hankkeen julkaisu: http://ktol.fi/doc/Kotouttajana-kansalaisopisto_julkaisu.pdf
Kansalaisopistojen liiton hallitusojelmatavoitteet: http://ktol.fi/doc/Hallitusohjelmatavoitteet_KoL_2015.pdf

Toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen: 040 741 0641, jaana.nuottanen@ktol.fi
Tiedottaja Lauramaija Hurme: 040 573 1620, lauramaija.hurme@ktol.fi

 

Kansalaisopistojen liitto KoL on järjestö, joka toimii kansalaisopistojen, niiden opistolaisyhdistysten ja vapaan sivistystyön edunvalvojana. Liitto auttaa opistoja turvaamaan tasa-arvoista ja elämänlaajuista oppimista lähipalveluna.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs