Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Kaikilla lapsilla oikeus puhtaaseen kouluun

Hengitysliitto

Kaikilla lapsilla oikeus puhtaaseen kouluun

Tiedote.
Julkaistu: 19.05.2016 klo 09:15
Julkaisija: Hengitysliitto

Hengitysliitto muistuttaa, että kaikilla lapsilla on oikeus puhtaaseen oppimisympäristöön. On opetuksen järjestäjän lakisääteinen tehtävä huolehtia koululaisten opiskeluympäristön turvallisuudesta.

 – Kannatamme ratkaisua, jossa sisäilmaongelmaisen koulun kaikki lapset siirretään väistötiloihin, toteaa Hengitysliiton suunnittelija Sari Mäki.

Ratkaisun avulla estetään myös oireettomien lasten altistuminen. Sisäilmaongelmien vuoksi jo oireilevien ja sairastuneiden lasten mahdollisuus toipua on hyvä, mikäli he pääsevät nopeasti väistötiloihin. Vain oireileville ja sairastuneille lapsille tarkoitetuista väistötiloista ei kuitenkaan saa syntyä pysyviä, vaan ratkaisujen tulee olla väliaikaisia koulurakennusten kunnostuksen tai uusien rakennusten rakentamisen ajan.  

– Oireilevat tai sairastuneet lapset eivät ole tasa-arvoisessa asemassa muiden oppilaiden kanssa, jos he joutuvat pysyvästi käymään koulua erossa luokkatovereistaan koulun sisäilmaongelmien vuoksi, Mäki sanoo.

Sisäilmasta sairastuneilla lapsilla on riski syrjäytyä, jos he ehtivät sairastua vakavasti ja heidän koulunkäyntinsä vaikeutuu. Syrjäytymisen ehkäisemiseksi on tehtävä valtakunnallinen toimenpideohjelma, jonka perustaksi on selvitettävä, kuinka monella lapsella on vaikeuksia selviytyä oppivelvollisuudestaan, kuinka moni nuori ei selviydy opiskelusta ja kuinka monella on riski jäädä työpaikkakyvyttömäksi tai työelämän ulkopuolelle.

– Sisäilmasta sairastunut lapsi ja nuori on opinnoissaan rinnastettava erityistä tukea tarvitsevaan lapseen ja nuoreen. Hänen oppimisympäristönsä on järjestettävä niin, että hän suoriutuu oppivelvollisuudestaan ja toisen asteen tutkinnostaan. Oppimisen ja opiskelun tueksi on tehtävä henkilökohtainen opetussuunnitelma tai henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma, Mäki vaatii.

Lisätietoja:
Sari Mäki
Suunnittelija
Hengitysliitto
p. 040 669 2207

Hengitysliitto edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Liiton 92 jäsenyhdistyksen toiminnassa on mukana yli 30 000 hengityssairasta ja heidän läheistään.

Hengityssairaudet koskettavat miljoonaa suomalaista. Suurimpia ryhmiä ovat astmaa, keuhkoahtaumatautia, kroonista keuhkoputkentulehdusta ja uniapneaa sairastavat. Rakennusten lisääntyneet home- ja kosteusvauriot ovat kasvattaneet sisäilmasta sairastuneiden määrää.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs