Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » JO TUHANNEN MIELESTÄ KOOLLA ON VÄLIÄ

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

JO TUHANNEN MIELESTÄ KOOLLA ON VÄLIÄ

Tiedote.
Julkaistu: 08.10.2015 klo 11:42
Julkaisija: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Elinvoimaiset kalakannat tarvitsevat suuria emokaloja. Yhä useampi kalastuksen harrastaja tietää tämän ja valikoi sen mukaan saaliskalansa. Vastuullisen vapaa-ajankalastajan sitoumuksen on allekirjoittanut jo tuhat kalastuksen harrastajaa. He kunnioittavat kaloja ja käsittelevät niitä varoen, valitsevat saaliiksi keskikokoisia kaloja pyyntiä kestävistä kalakannoista ja toimivat ympäristöystävällisesti.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön (SVK) Koolla on väliä -hanke kannustaa ja opastaa vapaa-ajankalastajia vastuulliseen kalastukseen. Tieto lohikalakantojemme uhanalaisuudesta ja suurten petokalojen merkityksestä sekä emokaloina että vesistöjen terveyspoliiseina kannustaa vapauttamaan tärkeimmät kalayksilöt. Yhä useammalla harrastajalla on käytössään lakisääteistä korkeammat alamitat ja saaliskaloja otetaan ruoaksi kohtuudella. Hankkeen nettisivuilla olevan sitoumuksen allekirjoittaneet yli tuhat kalastuksen harrastajaa eivät ainoastaan sitoudu toimimaan itse vastuullisesti, vaan opettavat myös muille harrastajille samoja toimintatapoja. Tavoitteena on vahvemmat kalakannat, jotka hyödyttävät kaikkia.

Omaehtoisen vastuullisen toiminnan takana kalastusta ohjaavat lait ja säännöt. Vuoden 2016 alusta astuu voimaan uusi kalastuslaki, jonka keskeisimpiä tavoitteita ovat luontaisesti lisääntyvät kalakannat ja niiden kestävä käyttö. Lain hyvä tarkoitus on vaarassa unohtua, jos vielä valmisteilla olevaan kalastusasetukseen ei saada riittäviä pyyntimittoja tärkeimmille kalalajeille. Luonnonvaraisia taimenkantoja uhkaa sukupuutto, jos asetuksella sallitaan 50-senttisten rasvaevättömien taimenten pyynti.

Suomen kuhakannat ovat moninpaikoin kovan kalastuspaineen alla. Kuhan valtakunnallisen alamitan tulee olla vähintään 45 senttiä, jotta sillä turvataan lisääntyminen ennen saaliiksi joutumista ja moninkertaistetaan kuhasaaliit nykyisestä. Lisäksi tärkeimmät pyynnin kohteena olevat lajit tarvitsevat kaikkia kalastajia sitovia ylämittoja. Niillä turvataan laadukkaimpia jälkeläisiä tuottavien emokalojen säilyminen. Koolla on väliä.

Vastuullisen vapaa-ajankalastajan sitoumuksen löytää osoitteesta:
www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen → allekirjoita sitoumus

Koolla on väliä -hanke on osittain rahoitettu maa- ja metsätalousministeriön kalastuksenhoitomaksuvaroista.

Lisätietoja:
Kalatalouskonsulentti Olli Saari, puh. 050 339 4660, olli.saari(at)vapaa-ajankalastaja.fi

Liitetiedostot

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 530 seurassa toimii yhteensä noin 43 000 kalastuksen harrastajaa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs