Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Islannin tulivuoren rikkidioksidia Suomeen

Ilmatieteen laitos

Islannin tulivuoren rikkidioksidia Suomeen

Tiedote.
Julkaistu: 08.09.2014 klo 12:52
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Muonion Sammaltunturilla mitattu kohonneita rikkidioksidipitoisuuksia.

Muonion Sammaltunturilla (siis maanpinnan tasolla) rikkidioksidipitoisuus lähti nousuun torstaina ja oli maksimissaan viikonloppuna. Myös  hiukkaset, kuten PM10- ja PM2.5, ovat olleet lievästi koholla. Rikkidioksidi on peräisin Islannissa parhaillaan käynnissä olevasta tulivuorenpurkauksesta. Purkauspilvi nousee tällä hetkellä noin 3 - 4 kilometrin korkeudelle ja on väriltään valkoinen ja koostuu lähinnä vesihöyrystä. Tuhkaa pilvessä ei juuri ole, eikä siitä ole haittaa lentoliikenteelle. Purkauspilvestä on mitattu Islannissa erittäin suuria rikkidioksidipitoisuuksia.  Islantilaislähteen mukaan purkauksen rikkidioksidipäästö on noin 20 000 tonnia rikkidioksidia päivässä, ja suurimmat pitoisuudet on mitattu Islannissa paikan päällä viime lauantaina.

Suomen rikkidioksidipäästö on koko vuoden aikana noin 70 000 tonnia.  "Nyt Sammaltunturilla mitattuja rikkidioksidipitoisuuksia ei nykyään havaita enää edes Kuolasta tulevissa ilmamassoissa.  Häiriötilanteissa voidaan jossakin teollisuuden lähiympäristössä havaita näin korkeita pitoisuuksia silloin tällöin, mutta ei edes joka vuosi", kertoo Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Pia Anttila.

Sammaltunturin rikkidioksidipitoisuus nousi voimakaasti sunnuntaina noin klo 18 tienoilla ja pitoisuus oli korkeimmillaan yöllä klo 03 aikaan.  Pitoisuudeksi mitattiin  enimmillään 187 mikrogrammaa kuutiossa.  Terveyden suojelemiseksi annettu raja-arvo on 350 µg/m3  eli  raja-arvojen alapuolelle jäätiin vielä selvästi. Nyt mitatut pitoisuudet eivät aiheuta vielä vaaraa terveydelle tai ympäristölle. Paikan päällä Islannissa viranomaiset kehottavat välttämään raskasta liikuntaa ulkotiloissa alueella, jossa tulivuoresta peräisin oleva pilvi liikkuu. Tämä koskee myös purkausta paikan päällä tutkivia tiedemiehiä ja muita viranomaisia.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Pia Anttila, puh. 050 368 6420, pia.anttila@fmi.fi
www.ilmanlaatu.fi

http://www.ilmanlaatu.fi/ilmanyt/nyt/ilmanyt.php?as=513&rs=275&ss=356&p=sulphurdioxide

Liitetiedostot

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit

Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Toimittajapalvelua myös Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 029 539 2231.

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs