Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Ilmatieteen laitos varoittaa puuskaisesta tuulesta

Ilmatieteen laitos

Ilmatieteen laitos varoittaa puuskaisesta tuulesta

Tiedote.
Julkaistu: 02.06.2015 klo 14:37
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Ilmatieteen laitoksen mukaan voimakas matalapaine puuskaisine tuulineen liikkuu huomenna maan etelä- ja keskiosan yli itään. Etelän ja lännen välinen tuuli voimistuu keskiviikkona puuskissa maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin 15–20 metriin sekunnissa. Tuulen lisäksi säätilanne mahdollistaa myös voimakkaiden sade- ja ukkoskuurojen synnyn. Kuurojen yhteydessä puuskat voivat olla erittäin voimakkaita, jopa 25 m/s.

Ilmatieteen laitoksen tiistaina 2.6. tekemän ennusteen etelänpuoleinen tuuli voimistuu keskiviikkoaamuna ja on voimakkaimmillaan päivän ja illan aikana. Etelän ja lounaan välinen tuuli on maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa puuskissa yleisesti 15–20 m/s. Kuurojen yhteydessä tuuli voi puhaltaa tätäkin voimakkaammin. Torstaiyöksi tuuli heikkenee, mutta on vielä torstaina päivällä kohtalaista tai navakkaa.

”Puiden ollessa jo lehdessä tuuli kaataa niitä herkemmin ja katkoo oksia aiheuttaen sitä kautta muun muassa sähkökatkoja”, arvioi päivystävä meteorologi Antti Kokko.

Oranssi varoitustaso kertoo vaarallisesta säästä

Ilmatieteen laitoksella on otettu maaliskuun alussa 2015 käyttöön yleisen eurooppalaisen varoitusstandardin mukaiset vaaratasot väreineen, joita ovat keltainen, oranssi ja punainen. Keltainen kuvaa lievintä ja punainen vakavinta vaaratasoa.

Varoituskartan väri muuttuu varoituksen voimassaoloalueella oranssiksi, kun sää on vaarallinen. Sää voi tällöin aiheuttaa sekä aineellisia vahinkoja että henkilövahinkoja. ”Kun varoituskartalla näkyy oranssia väriä, on hyvä seurata säännöllisesti sään kehittymistä ja viranomaisten mahdollisesti antamia ohjeita,” Antti Kokko muistuttaa.

Oranssin tason tuulivaroituksia maa-alueilla on maakuntatasolla kerran pari vuodessa.

Lisätiedot:

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Toimintaohjeita ukkospuuskiin: http://ilmatieteenlaitos.fi/toimintaohjeita-ukkospuuskissa

 

 

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Toimittajapalvelua myös Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 029 539 2231

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs