Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kiinteistöt » Sisäilma-asiantuntija: Ilmanlaadun mittaukset asuntojen kosteusvaurioissa humpuukia

Allergia- ja Astmaliitto ry

Sisäilma-asiantuntija: Ilmanlaadun mittaukset asuntojen kosteusvaurioissa humpuukia

Tiedote.
Julkaistu: 25.10.2013 klo 09:06
Julkaisija: Allergia- ja Astmaliitto ry

Kosteus- ja homevaurioista on tullut yleinen huolenaihe Suomessa. Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma-asiantuntija neuvoo, miten kodin kosteusepäilyjen kanssa edetään.

- Tunkkaisuus, pölyisyys ja haju kertovat asunnon sisäilmaongelmista. Maalin kupruilu tai kosteusläikät voivat olla merkkejä siitä, että pinnan alla piilee korjattavaa, sanoo Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta.

- Jos epäilet asunnossasi kosteusvauriota, aloita asian selvittäminen rakenteiden kuntokartoituksella. Asiantuntijan tekemä kartoitus aloitetaan aistinvaraisella tarkastuskierroksella. Jos kierroksella tulee esiin ongelmakohtia, niistä otetaan materiaalinäyte, Tuula Syrjänen kertoo.

Tuula Syrjäsen mukaan materiaalinäytteen ottaminen tarkoittaa esimerkiksi seinä- tai kattopalan irrottamista tutkittavaksi. Materiaalinäytettä ei ole tarvetta ottaa jo selvästi kostuneesta ja näkyvästä ongelmasta, mittaustulos kun ei muuta esimerkiksi kosteusläikkää miksikään ja vaurio on joka tapauksessa korjattava. Myös ilmanlaadun mittaus kosteusvaurioepäilyissä on asiantuntijan mukaan turhaa rahastusta, vaikka sitä kuluttajille kaupataankin.

- Osa homeitiöistä ei näy mittauslaitteiden kasvualustoilla, koska ne ovat liian raskaita leijuakseen ilman mukana laitteeseen, tai itiöt ovat kuolleet. Homeet eivät aina tuota itiöitä, vaikka kasvavatkin rakenteessa. Lisäksi sisäilmassa on aina ulkoa tulleita homeita. Niiden näkyminen kasvualustoilla antaa väärää tietoa asunnon kunnosta. Jos siis oikeasti halutaan selvittää kosteusvaurion mahdollisuus, tutkitaan rakenteita, Tuula Syrjänen perustelee.

Ongelman aiheuttaja korjataan ensin
Kuntokartoituksessa täytyy selvittää ongelmakohtien lisäksi myös syy vaurion syntyyn. Jos varsinaista kosteusvaurion aiheuttanutta vikaa ei korjata, ongelma toistuu pintakorjauksista huolimatta. Siksi vuotavat katot tai putket korjataan ensin. Tämän jälkeen kaikki kastunut materiaali poistetaan ja jäljelle jääneet kantavat rakenteet hiotaan pinnoilta puhtaiksi. Ennen uusien materiaalien asentamista varmistaudutaan siitä, että rakenteet ovat ja pysyvät kuivina. Joskus päästään pienellä remontilla, toisinaan joudutaan korjaamaan koko talo.

- Kaikki rakennukset eivät ole homeessa tai kärsi kosteusvaurioista. Tunkkainen ilma voikin johtua tukkeutuneesta ilmanvaihdon suodattimesta. Läikkä kylpyhuoneen kaakelissa on ehkä vain likaa. Kotia huoltamalla ja tutkimalla voit välttyä ongelmilta tai ainakin huomaat ne nopeammin, Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliitosta ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta rohkaisee.

Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton yhteinen sisäilma- ja korjausneuvonta vastaa numerossa 020 757 5181 tiistaista perjantaihin klo 9 - 15. Palvelu on maksutonta, soittaminen maksaa normaalin puhelinmaksun verran.

Lisätietoja medialle: Sisäilma-asiantuntija Tuula Syrjänen, p. 020 757 5143.  
Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728, tiedotus@allergia.fi
Tiedottaja Anne Leinonen, p. 020 757 5123, anne.leinonen@hengitysliitto.fi

Allergia- ja Astmaliitto ry jäsenyhdistyksineen on valtakunnallinen terveysjärjestö, jonka perustehtävänä on allergiaa ja astmaa sairastavien terveyden edistäminen.

- Parannamme allergiaa ja astmaa sairastavien elämänlaatua.
- Toimimme asiantuntevana allergia- ja astmatietouden jakajana.
- Toimimme aktiivisena yhteiskunnallisena vaikuttajana ja kantaaottavana edunvalvojana.
- Kannustamme allergiaa ja astmaa sairastavia ja heidän läheisiään järjestäytymään.

Liitolla on jäsenyhdistyksiä kautta maan. Tervetuloa mukaan toimintaan!

www.allergia.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs