Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kiinteistöt » Lasten astmariski kaksinkertaistuu kosteus- ja homevauriotaloissa

Oulun yliopisto

Lasten astmariski kaksinkertaistuu kosteus- ja homevauriotaloissa

Tiedote.
Julkaistu: 08.11.2012 klo 08:44
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskus
Tiedote 8.11.2012

Lasten astmariski kaksinkertaistuu kosteus- ja homevauriotaloissa

Kosteus- ja homevauriotaloissa asuvien astmariski on noin puolitoistakertainen altistumattomiin verrattuna. Erityisesti lasten terveys vaarantuu, sillä kosteus- ja homevauriotaloissa asuvien leikki- ja kouluikäisten lasten astmariski on noin kaksinkertainen. Haitalliset vaikutukset olivat havaittavissa myös aikuisväestössä. Astmariski liittyy erityisesti homeen hajuun ja näkyvän homeen esiintymiseen sisäpinnoissa. Myös rakenteiden ja pintojen kosteus lisää astmariskiä.

Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen tutkijaryhmä kävi järjestelmällisesti läpi ja analysoi tähän mennessä kosteus- ja homevaurioiden vaikutuksista kansainvälisesti julkaistut tutkimustulokset. Ryhmä teki niiden pohjalta laskelmat eri tavoin arvioitujen kosteus- ja homevaurioiden merkityksestä astman synnyssä. Analysoidut, tarkat laatukriteerit täyttävät 16 tutkimusta oli tehty eri ilmasto-olosuhteissa Pohjoismaissa, Yhdysvalloissa ja Taiwanilla. Ongelma on maailmanlaajuinen, sillä haittavaikutuksia havaittiin kaikissa tarkastelluissa ilmasto-olosuhteissa.

Kosteus- ja homevauriotaloissa astmaa aiheuttaviksi tekijöiksi on esitetty homesienien itiöitä, niiden soluseinämän osia ja eri mikrobien aineenvaihduntatuotteita. Myös kosteusvaurioihin liittyvät lisääntyneet rakennusmateriaalien kemialliset päästöt voivat selittää osan kasvaneesta astmariskistä.

Tutkimus liittyy Suomen Akatemian SALVE-ohjelman rahoittamaan Oulun yliopiston, Ilmatieteen laitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laajempaan tutkimuskokonaisuuteen, jossa ennustetaan tulevaisuuden ilmastonmuutokseen liittyvien ympäristömuutosten, kuten kosteusvaurio-ongelmien lisääntymisen kansanterveydellisiä vaikutuksia.

Tulokset on julkaistu arvostetussa PLoS ONE -verkkolehdessä 7.11.2012.

Lisätietoja:

Jouni J.K. Jaakkola, kansanterveystieteen professori ja Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen johtaja, Oulun yliopisto, puh. 040 6720 927, sähköposti: jouni.jaakkola@oulu.fi

http://www.oulu.fi/cerh/

Julkaisu:

Quansah R, Jaakkola MS, Hugg T, Heikkinen SAM, Jaakkola JJK. Residential dampness and molds and the risk of developing asthma: a systematic review and meta-analysis. PLoS ONE 2012: http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0047526

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs