Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kiinteistöt » Lahti toteuttaa uusiutuvan energian kuntakatselmuksen

Lahden kaupunki

Lahti toteuttaa uusiutuvan energian kuntakatselmuksen

Tiedote.
Julkaistu: 02.06.2014 klo 13:38
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahden kaupunki käynnistää uusiutuvan energian kuntakatselmuksen. Katselmuksessa kartoitetaan Lahden kaupungin alueen energiantuotannon ja -käytön tilanne tällä hetkellä sekä arvioidaan kunnan käytettävissä olevat uusituvan energian tuotantomahdollisuudet.

Uusiutuvia energiamuotoja ovat esimerkiksi aurinko- ja tuulivoima sekä puupolttoaineista ja jätteistä saatava energia. Katselmus on osa kuntien energiatehokkuussopimusta, jonka Lahden kaupunki on solminut työ- ja elinkeinoministeriön kanssa vuonna 2008. Sopimuksen yhtenä tavoitteena on edistää uusiutuvan energian käyttöä. Lahti saa työ- ja elinkeinoministeriön myöntämää energiatukea katselmuksen tekemiseen.

Lahden uusiutuvan energian kuntakatselmus painottuu erityisesti aurinkoenergian, lämpöpumppujen, puupolttoaineiden ja biokaasun tuotanto- ja hyödyntämismahdollisuuksien selvittämiseen. Tavoitteena on tarkastella sekä hajautettua että keskitettyä energiatuotantoa.

Tällä hetkellä suurin osa Lahden kiinteistöistä lämmitetään kaukolämmöllä, joten kaukolämmön korvaaminen uusiutuvilla polttoaineilla on otettu osaksi tarkastelua. Katselmuksessa selvitetään lisäksi kaukokylmän tuottamismahdollisuuksia pohjavedestä.

Katselmuksen on myös tarkoitus nostaa esiin alueita ja keinoja, joilla voidaan käytännössä kokeilla uusia energiaratkaisuja. Tällaisia alueita voivat olla esimerkiksi kehittyvät Niemi, Lahden keskustan radanvarsi ja Hennalan alue. Uusiutuvan energian kuntakatselmuksen seurauksena voidaan saavuttaa merkittäviä kustannussäästöjä ja positiivisia ympäristövaikutuksia sekä luoda pienimuotoiselle energiantuotannolle uusia liiketoimintamahdollisuuksia Lahden kaupungin alueella.

Lahden uusiutuvan energian kuntakatselmus koskee kaikkia energiantuottajia ja -kuluttajia Lahdessa. Toimenpide-ehdotuksia voidaan siis esittää kunnan omiin, muun julkisen sektorin ja yksityisiin kohteisiin. Yhteisen kaukolämpöverkon vuoksi katselmuksessa tarkastellaan suuntaa-antavasti myös joitakin Hollolan ja Nastolan kuntien osa-alueita. Katselmus tehdään tiiviissä yhteistyössä energiayhtiö Lahti Energian sekä seudun muiden kuntien kanssa.

Katselmuksen tekee Energiakolmio Oy ja sitä ohjaa Lahden seudun ympäristöpalvelut. Työ valmistuu lokakuun loppuun mennessä.

 

Lisätietoja:

Marko Nurminen, kestävän kehityksen koordinaattori
Lahden seudun ympäristöpalvelut
044 416 3499

Jenni Aaltonen, korkeakouluharjoittelija
Lahden seudun ympäristöpalvelut
044 416 3959

 

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs