Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kiinteistöt » IKEA tähtää energiaomavaraisuuteen

IKEA Oy

IKEA tähtää energiaomavaraisuuteen

Tiedote.
Julkaistu: 30.01.2013 klo 07:45
Julkaisija: IKEA Oy

Jo toinen IKEA-tavaratalo Suomessa siirtyy maalämpöön

IKEA-tavaratalo Raisiossa on tammikuun aikana alkanut lämmetä maalämmöllä. Muutos on osa IKEAn kestävän kehityksen strategiaa, jolla pyritään mm. luonnonvarojen käytön vähentämiseen ja yhä suurempaan energiaomavaraisuuteen.

– Energiaomavaraisuudella tarkoitetaan IKEA-konsernin tasolla sitä, että tuotamme yhtä paljon uusiutuvaa energiaa kuin kulutamme. Monissa IKEA-maissa tämä tarkoittaa mm. tuulivoiman ja aurinkopaneelien rakentamista tavaratalojen yhteyteen. Suomessa olemme keskittyneet energiatehokkuuden parantamiseen ja maalämpöratkaisuihin, IKEA Suomen maajohtaja André Schmidtgall  kertoo.

IKEAn viime viikolla julkaiseman kestävän kehityksen vuosiraportin mukaan IKEA-konserni on päättänyt investoida 1,5 miljardia euroa uusiutuvaan energiaan vuoteen 2015 mennessä. Jo nyt IKEAn tuottaman uusiutuvan energian määrä vastaa yli kolmannesta sen kiinteistöissään kuluttamasta energiasta ja tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä IKEA-konserni tuottaa yhtä paljon energiaa kuin kuluttaa.

Tampereella vuonna 2010 avattu IKEA-tavaratalo rakennettiin jo alun perin maalämpöä käyttäväksi. Tampereen IKEA on muutenkin kunnostautunut ympäristöystävällisyydessä, sillä se on noteerattu koko konsernin toiseksi energiatehokkaimmaksi tavarataloksi maailmassa.

IKEA-tavaratalojen energiatehokkuutta kehitetään monilla eri tavoilla. Valaistukseen liittyvät asiat, ilmanvaihto sekä lämmityksen ja jäähdytyksen tehokas yhteistoiminta ovat näistä tärkeimpiä.

– Sähkönkulutuksen osalta IKEA-tavaratalot kuluttavat Suomessa noin puolet siitä, mitä kaupan alan kiinteistöt keskimäärin ja lämmönkulutuksemme on vain kuudesosa keskikulutuksesta, sanoo IKEA Suomen kiinteistöjen kehittämisestä vastaava Mika Junkala.

IKEA-tavarataloissa tarvittavasta sähköstä noin puolet menee valaistukseen, joten siihen liittyvillä ratkaisuilla voidaan sähkön kulutusta vähentää merkittävästi. IKEA-tavarataloissa on toteutettu mm. järjestelmiä, joilla valaistus sammuu, kun ikkunoista tulee riittävästi päivänvaloa sisälle.

IKEA on linjannut, että jokaisen uuden IKEA-tavaratalon tulisi olla energiatehokkaampi kuin yksikään vanhoista. Tämä asettaa vaativan lähtökohdan tulevalle Lappeenrannan IKEAlle.

– Jos meidän Tampereen tavaratalomme on nyt maailman toiseksi energiatehokkain IKEA, niin voihan olla, että Lappeenrannan tavaratalosta tulee sitten se kaikkein energiatehokkain, Junkala maalailee.

IKEAn kestävän kehityksen strategia ”People & Planet Positive tähtää energian ja luonnonvarojen kestävän käytön lisäksi IKEAn asiakkaiden kestävän kulutuksen edistämiseen sekä elinolojen parantamiseen kaikissa IKEAn toimintamaissa. Tärkeitä kehityskohteita ovat mm. raaka-aineiden hankintakriteerit sekä tavarantoimittajille määritellyt ehdot. IKEA pyrkii myös jatkuvasti parantamaan tuotteidensa kierrätysastetta ja pienentämään niiden energiankulutusta.

IKEAn kestävän kehityksen vuosiraportti julkaistiin viime viikolla

Liitteet:

- Tiivistelmä IKEAn kestävän kehityksen vuosiraportista

- IKEAn People & Planet Positive -strategian keskeisimmät tavoitteet

- Kuvat 1 ja 2. IKEA-konsernin tuulivoimapuistoon Ruotsin Glötesvåleniin tullaan rakentamaan 30 tuulimyllyä vuoden 2015 alkuun mennessä. Tuulivoiman tuottaminen on osa IKEA-konsernin tavoitetta olla energiaomavarainen vuoteen 2020 mennessä.

- Kuva 3. IKEA Suomen maajohtaja, André Schmidtgall

- Kuva 4. IKEA-tavaratalo 

 

Lisätietoja:

IKEA Suomen maajohtaja André Schmidtgall, andre.schmidtgall@ikea.com

Kiinteistöpäällikkö, Mika Junkala, p. 040 539 8701 tai mika.junkala@ikea.com

PR-päällikkö, Laura Saksala, p. 050 377 6669 tai laura.saksala@ikea.com

www.IKEA.fi

 

Liitetiedostot

IKEA

Ingvar Kampradin 1943 perustama IKEA tarjoaa laajan valikoiman hyvin suunniteltuja kodinsisustustuotteita niin edulliseen hintaan, että mahdollisimman monella on varaa niihin. Yrityksen tavoitteena on tarjota parempi arki meille tavallisille ihmisille. Tällä hetkellä 40 maassa toimii yhteensä 338 IKEA-tavarataloa, joista 298 on IKEA-konsernin omistuksessa. Viime vuonna IKEA-tavarataloissa vieraili 776 miljoonaa kävijää, ja IKEA työllistää maailmanlaajuisesti 154 000 työntekijää. Suomessa on viisi IKEA-tavarataloa: Espoossa, Vantaalla, Raisiossa, Tampereella ja Kuopiossa. IKEA Oy on valittu vuosina 2011 ja 2012 Suomen parhaaksi työpaikaksi Great Place to Work -listauksessa. www.IKEA.fi

 

IKEAn kestävän kehityksen vuosiraportti 2012

• IKEA sitoutui syksyllä julkaistussa People & Planet Positive -strategiassaan investoimaan 1,5 miljardia euroa uusiutuvaan energiaan vuoteen 2015 mennessä.

• Jo vuonna 2012 IKEA tuotti uusiutuvaa energiaa määrän, joka vastaa yli kolmasosaa sen kiinteistöissään kuluttamasta energiasta.

• IKEA-konsernilla oli vuoden vaihtuessa käytössä 250 000 aurinkopaneelia ja 83 tuulimyllyä energiantuotannossa.

• Kaikki IKEAn käyttämä puumateriaali tuli tuottajilta, jotka täyttävät IKEAn omat metsänhoidon kriteerit. FSC-sertifioidun puun osuus kasvoi 22,6 prosenttiin edellisvuoden 16,2 prosentista.

• Puuvillasta yli kolmasosa (34%) tuli IKEAn ensisijaisiksi määrittelemistä lähteistä, kuten Better Cotton -viljelmiltä(edellisvuonna 24%).

• IKEA sitoutui siirtymään myymissään valaisimissa kokonaan energiaa säästäviin LED-lamppuihin vuonna 2016.

• IKEA Foundation -säätiön tekemät lahjoitukset kasvoivat 82 miljoonaan euroon (vuonna 2011 65 milj. euroa). IKEA Säätiö tukee hankkeita, joilla parannetaan lasten elinolosuhteita kehitysmaissa.

• Vuotuisessa kansainvälisesti järjestettävässä IKEA-pehmolelukampanjassa kerättiin tänä vuonna yhteensä 9,3  miljoonaa euroa lasten koulutusmahdollisuuksien parantamiseen  Afrikassa, Keski- ja Itä-Euroopassa ja Aasiassa.

• Naisten osuus IKEAn johtajistosta oli 47 %, Suomessa 57 %.

 

IKEA Suomi ja kestävä kehitys

• Toimintavuonna 2012 IKEA Suomi säästi energiaa 14 % verrattuna edellisvuoteen.

• Tavoitteena on käyttää tavarataloissa 100-prosenttisesti uusiutuvaa energiaa vuoteen 2020 mennessä.

• Kuopion ja Tampereen tavaratalot käyttävät jo nyt yksinomaan uusiutuvaa energiaa.

• Raision tavaratalo siirtyi maalämpöön tammikuun 2013 aikana.

• Suomen IKEA-tavaratalojen tuottamien jätteiden kierrätysaste on noin 95 %.

• Suomenkin IKEA-tavaratalojen lamppu- ja valaisinvalikoimassa siirrytään kokonaan energiaa säästäviin LED-lamppuihin vuonna 2016.

• IKEA Suomen esimiehistä naisten osuus on 57 %.

• Suomessa järjestettiin IKEA Pehmolelukampanjan ohessa Lahjoita kahdesti -kampanja, jossa oli mahdollista lahjoittaa pehmolelu suomalaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin.

•••••

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs