Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kiinteistöt » Ekologiset Destaclean® Puukivet kestävät käytössä

Destaclean

Ekologiset Destaclean® Puukivet kestävät käytössä

Artikkeli.
Julkaistu: 09.07.2015 klo 12:15
Julkaisija: Destaclean

Kun Laura Kröger löysi viime vuoden lopulla uutisen Destamaticin ekologisesti valmistetuista Destaclean® Puukivistä, tuote tuntui heti itsestään selvältä valinnalta uuteen kotiin, Vantaan Asuntomessujen Verso-talon pihaan (kohde numero 40).

Nyt Krögerien 460 m2 :n kokoisella tontilla on erityyppisillä ja -värisillä Destaclean® Puukivillä kivetettyjä alueita noin 130 m2.

Pihasuunnittelija Päivi Saastamoisen mukaan tavoitteena oli saada pihaan hyvännäköinen, käytössä kestävä kiveys ja helposti asennettava ladontakuvio.

Verso-talo on täynnä käytännöllisiä ja ekologisia yksityiskohtia, sillä rakentajapariskunta Laura ja Pertti Kröger ovat kiinnittäneet huomiota ekologisuuteen kaikissa uuteen kotiin liittyvissä yksityiskohdissa.

Verso on saarijärveläisen GreenBuild Oy:n tuotantoa, selluvillaeristeinen passiivitaloksi luokiteltava puutalo. Verso-nimi kuvaa versovaa ajatusta rakentamisen paremmasta huomisesta. Puu liittyy olennaisena osana rakennusfilosofiaan.

”Destaclean® Puukivet jatkavat mielestäni Verson ajatusta paremmasta huomisesta ja ne ovat suora jatke valitsemallemme puufilosofialle”, Laura Kröger sanoo.

Työtehoseuran (TTS) arvioinnin mukaan Verso on yksi niistä kolmesta Vantaan asuntomessujen kohteesta, joissa on parhaiten toteutettu ekotoimivia asumisen ratkaisuja arjen näkökulmasta. Suomen Asuntomessut on puolestaan valinnut Verson yhdeksi niistä messutaloista, jotka esitellään VIP-vieraille.

Ekologisuus, keveys, kestävyys, asennuksen mukavuus

Destaclean® Puukivien raaka-aineessa on käytetty ekologista kierrätyspuukuitua. Puukiven tärkeimmät ominaisuudet ovatkin ekologisuus, luontevan eläväinen pinta, asennuksen mukavuus sekä keveys ja kestävyys.

Tällä hetkellä piha- ja ympäristörakentamiseen tarkoitettujen puukivien, terassikivien ja -laattojen tilavuudesta noin 25 prosenttia on kierrätyspuukuitua. Tämä tekee puukivistä noin 20 prosenttia perinteisiä kiviä kevyempiä, joten niitä on huomattavasti helpompi käsitellä ja asentaa.

Puukivi on Destamatic Oy:n innovoima uuden ajan ekologinen kierrätystuote, jonka valmistamiselle on haettu kansainvälistä patenttia. ”Destaclean® –konseptin kehittäminen jatkuu puukivien osalta kokonaisen ympäristörakentamisen tuoteperheen kehittämisessä”, kertoo Destamatic Oy:n teknologiajohtaja Kimmo Rinne.

VTT:n betonilaboratorion entinen johtaja, emeritusprofessori Asko Sarja on ollut tiiviisti mukana Destaclean® Puukivien kehitystyössä. Hänen mukaansa kierrätyspuumurske soveltuu erinomaisesti puukuitua ja betonia sisältäviin komposiittituotteisiin.

”Puukiven materiaali on puukuidun ja betonin muodostama komposiitti, joka tarjoaa puukiville erittäin hyvät lujuus- ja säilyvyysominaisuudet”, hän sanoo.

Tiivis ja luja puukuitubetoni kehitettiin VTT:llä jo noin 30 vuotta sitten. Tällöin tehtiin tyyppihyväksyntää varten muun muassa laajat lujuus-, sitkeys-, pakkasen- ja palonkestävyystestit.

”Destamatic Oy on nyt nostanut tämän materiaalin uudelle ekologiselle tasolle hyödyntämällä kierrätyspuumursketta”, Sarja sanoo.

Käytössä kestävä piha

Pihasuunnittelija Päivi Saastamoinen suunnitteli Versotalon 460 m2 :n kokoinen piha-alueen yhteistyössä Krögereiden ja arkkitehdin kanssa. Päätökset puukivien väriskaalasta tehtiin Krögereiden ja Destamaticin edustajien kanssa.

Hänen mukaansa kivien tulee olla käytössä kestävät, auton pyörien tuoma lika ei saa näkyä ja kiven asentamisen tulee olla kohtuullisen helppoa, koska asuntomessuilla pihatöihin pääsee viime tipassa, ja piha on kuitenkin saatava valmiiksi määräaikana.

”Tietenkin pihan pitää olla myös hyvännäköinen ja erityisesti kallistusten pitää olla oikein.” Reunakiven viereen suunniteltiin ’kehykseksi’ eri värinen, poikkisuuntainen juoksukivirivi. Katkaistut kivet, tulevat vasta ehjän juoksukivirivin sisäpuolelle. Etupäässä kiveys tehtiin tiililadonnalla".

”Varsinkin toteutuksessa haaste on etupihan viemäri- ja hulevesikaivojen pyöreät kannet, joita on yhteensä viisi. Ympyräladonta kansien ympäri ja kivien leikkaaminen on tehtävä huolellisesti”, Saastamoinen sanoo.

”Oman haasteen toivat kolmen rajanaapurin kanssa tonttien reuna-alueiden aitaistutukset. Kaikkien neljän tontin nurkkakorkeudet piti saada samaksi. Puutarhaurakoitsija Johanna Vuorinen teki ison työn, jotta nämä sivurajat saatiin yhtenevään tasoon, mm koska kaikesta suunnittelusta huolimatta kaikki tontit eivät olleetkaan niin kuin oli sovittu. Naapuritonttien asukkaiden kanssa valittiin yhteistuumin tuija-aita yhteisiä rajoja kiertämään. Näin saatiin aikaan yhtenäinen ilme tonttien rajoille”.

Helppo asennus

Vuorinen iloitsi puukivien keveydestä asentaessaan niitä Versotalon viherhuoneen eteen.

”Pihakivien käsittely ja ladonta tuntui todella ihanalta. Kivien keveys nopeutti asennustyötä kummasti. Kivien siirtäminen ja liikuttelu tontilla kävi myös helposti. Kottikärryllinen puukiviä on huomattavasti kevyempi ja notkeampi liikutella kuin betonikivet”, Vuorinen sanoo.

Kivetettäviä alueita oli useita, yhteensä noin 130 m2 . Etupihan käytävälle asennettiin 60 millimetrin paksuiset mustat pintavärjätyt sauvakivet tiililadontaa käyttäen. Juoksukivet reunoille tehtiin 60 millimetrin paksuisista vaaleanharmaiksi pintavärjätyistä sauvakivistä.

”Etupihalle sijoitetut viisi pihakaivoa reunustettiin betonisilla kaarrekivillä. Oman haasteensa työhön toivat myös kaadot, jotka oli huomioitava tarkkaan”, Vuorinen jatkaa.

Autokatokseen asennettiin 40 millimetrin paksuiset päällystämättömät punaiset puuterassikivet. Autokatokseen kivet asennettiin parkettiladonnalla. Vuorisen mukaan se on nopein ladontatapa, eikä siihen tarvita puolikaskiviä.

”Ladontatyö oli tosi helppoa. Tuntui, että kivet olivat koko ajan siitä vierestä loppu. Lisää sai hakea koko ajan”, kuvailee Vuorinen nopeasti edennyttä asennustyötään.

Terassin edusta on tehty parkettiladonnalla. Siinä käytettiin harmaita ja mustia 60 millimetrin paksuisia pintavärjättyä sauvakiviä.

Lisätiedot:

Kimmo Rinne, teknologiajohtaja, puh. 040 1959 971, kimmo.rinne@destamatic.fi

Matti Hallinen, toimitusjohtaja, puh. 0400 643 413, matti.hallinen@destamatic.fi

Kuvalinkki: www.destamatic.fi/fi/kuvapankki

Liitetiedostot

Destamatic Oy on vuonna 1998 perustettu materiaalien kierrätysalan yritys. Sen tavoitteena on edistää jätelain mukaista materiaalien kierrätystä kehittämällä hyödyllisiä uusiomateriaaleja ja uusiotuotteita. Yritys toimii koko rakennusjätteiden kierrätysketjussa alkaen jätteiden organisoidusta vastaanotosta ja päättyen käsittelyvaiheiden jälkeen materiaalien aitoon uusiokäyttöön ja kierrätykseen.

Destamatic Oy:n liikevaihto oli vuonna 2014 noin 7 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 20. www.destamatic.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs