Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Waltin sujuva ja turvallinen arvokortti maksuvälineeksi Lappeenrannan kaupunkiliikenteessä

Lappeenrannan kaupunki

Waltin sujuva ja turvallinen arvokortti maksuvälineeksi Lappeenrannan kaupunkiliikenteessä

Tiedote.
Julkaistu: 05.02.2015 klo 08:47
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Lappeenrannan kaupunkiliikenteessä otetaan käyttöön valtakunnallinen Waltti-maksujärjestelmä ja siihen kuuluva arvokortti kesäkuun alussa. Arvokortti on käteistä edullisempi joukkoliikenteen maksutapa, koska se pudottaa kertamaksun hintaa käteismaksuun verrattuna.

Arvokortin saa käyttöönsä kymmenen euron kertalatauksella. Maksimilataus on 120 euroa. Latauksen voi tehdä myös netissä, ja rahan voi käyttää haluamaansa aikaan millä tahansa Waltti-järjestelmän alueella Suomessa. 

Uuden järjestelmän ansiosta niin sanotut hiljaiset ajat laajenevat Lappeenrannan keskustaajaman bussiliikenteessä: arvokortti oikeuttaa matkustamaan hiljaisen ajan hinnalla myös arkena klo 9‒14. Lisäksi hiljaisen ajan hinnat ovat voimassa kuten ennenkin arkipäivisin klo 17.30 jälkeen sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä. 

Ruuhka-aikana aikuisen arvokortilla maksettu kertamaksu on 2,80 euroa ja hiljaisena aikana kaksi euroa. Bussissa voi edelleen maksaa myös käteisellä rahalla, mutta silloin hinta on korkeampi: esimerkiksi aikuiselta velotetaan ruuhka-ajan matkasta 3,50 euroa.

7‒16-vuotiailla junnuilla, opiskelijoilla sekä yli 65-vuotiailla on aikuisia edullisemmat hinnat arvokortilla maksettaessa sekä ruuhka- että hiljaisina aikoina. 

Perheet, joissa on alle kouluikäisiä lapsia, hyötyvät Waltista, koska alle seitsemänvuotiaat matkustavat ilmaiseksi. Esimerkiksi jos aikuinen on liikkeellä lastenvaunuissa tai rattaissa kulkevan pikkulapsen ja alle seitsemänvuotiaiden kanssa, koko joukko matkustaa veloituksetta. 

Lappeenrannassa käytössä ollutta 7‒11-vuotiaiden lastenlippua järjestelmässä ei ole, koska Junnujen ikäryhmä on Waltin järjestelmään kuuluva, yhteisesti sovittu ikäryhmä, jota ei voi muuttaa kaupunkikohtaisesti. 

Suomen kaupunkiseutujen ja joukkoliikenteen järjestämisvastuussa olevien ELY-keskusten yhteishankkeena toteutettava Waltti on valtakunnallinen joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmä, jonka ansiosta samalla kortilla voi matkustaa kaikissa järjestelmään kuuluvissa kaupungeissa.

Vanhoja kortteja voi käyttää voimassaoloajan loppuun 

Uusi maksujärjestelmä astuu voimaan vaiheittain Lappeenrannan keskustaajaman alueella, numerolinjoilla 1, 2, 3, 3K, 4, 5, 9 ja 10 ajavissa autoissa. Vanhan maksujärjestelmän jäljellä olevia kortteja voi vielä käyttää niiden voimassaoloajan loppuun.
30 päivän kaupunkilippu aikuisille, opiskelijoille ja 7‒16-vuotiaille Junnuille sekä koululaislippu otetaan käyttöön vaiheittain syksyllä koulujen alkaessa.

Kaupungininsinööri Pasi Leimi Lappeenrannan kaupungin teknisestä toimesta pitää Waltti-järjestelmää sujuvana ja turvallisena. 

‒ Eri Waltti-kaupunkien rahastuslaitteet osaavat veloittaa korttia kyseisen kaupungin taksojen, maksuryhmien ja hiljaisten aikojen mukaisesti. Arvokorttia pääsee käyttämään jo kymmenen euron kertalatauksella. Lappeenrannan vanhassa maksujärjestelmässä kolmen kuukauden määräaikaan sidottu etukortti edellytti 54 euron maksua kerrallaan, ja käyttämättä jääneet matkat menivät hukkaan.  Sen sijaan Waltin arvokortille ladattu raha pysyy tallessa, käyttipä sen tänä vuonna tai myöhemmin. 

Pasi Leimi muistuttaa, että vähitellen Waltista tulee valtakunnallinen joukkoliikenteen maksuväline 22 kaupunkiseudulla. Myös Lappeenrannassa ja Etelä-Karjalassa kortin käyttöalue laajenee myöhemmin vyöhykekohtaisesti paikallisliikennealueen ulkopuolelle. 

Tuttu bussien vaihto-oikeus säilyy: rahastuslaite tunnistaa, että edellisestä leimauksesta on alle tunti ja jättää uuden veloituksen tekemättä. Myös paluumatkan voi tehdä tulomatkan hinnalla, jos ehtii paluubussiin tunnin sisällä leimauksesta. 

Hinnat arvokortilla: 

Aikuiset (17-vuotiaasta alkaen): ruuhka-aikana 2,80 €, hiljaisena aikana 2 €

Opiskelijat: ruuhka-aikana 1,75 €, hiljaisena aikana 1,25 €

+ 65 seniorit: ruuhka-aikana 2,45 €, hiljaisena aikana 1,75 €

Junnut (7‒16): ruuhka-aikana 1,60 €, hiljaisena aikana 1,20 €.

Aikuinen, joka on liikkeellä lastenvaunuissa tai rattaissa olevan pikkulapsen kanssa sekä alle 7-vuotiaat matkustavat veloituksetta. 

Veteraanit matkustavat veloituksetta. 

Syksyllä 2015 käyttöön tulevat myös 30 päivän kaupunkiliput: aikuisen kaupunkilippu 54 €, opiskelijan kaupunkilippu 43 € ja junnun kaupunkilippu 30 €.

Arvokortteja voi ladata muun muassa kaupungintalolla Asiakaspalvelukeskus Winkissä ja netissä. 

Lisätietoja

Lappeenrannan kaupunki

Kaupungininsinööri Pasi Leimi
puh. 040 740 1643
pasi.leimi@lappeenranta.fi 

Liikenneinsinööri Birgitta Nakari
puh. 040 502 5263
birgitta.nakari@lappeenranta.fi

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs