Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Utdelning av Åbo stads kongresspris 2015 på torsdagen 24.9.2015

Turun kaupunki

Utdelning av Åbo stads kongresspris 2015 på torsdagen 24.9.2015

Pressmeddelande.
Publicerad: 24.09.2015 kl. 17:00
Utgivare: Turun kaupunki

Åbo stads i ordningen tredje kongresspris beviljas till FD Aimo Sillanpää för hans livsverk inom internationella astronomiska kongresser.

Priset överräcks till Aimo Sillanpää, som arbetar på Åbo universitets institution för fysik och astronomi och på Tuorla observatorium, under en tillställning på Åbo stadshus (Auragatan 2) torsdagen 24.9.2015 med inledning kl. 16.00. Media är välkomna att delta i tillställningen.

 

Presentation av FD Aimo Sillanpää

Aimo Sillanpää disputerade som filosofie doktor på Åbo universitet år 1989. Sillanpää har specialiserat sig på högenergiastrofysik och aktiva galaxer. Sillanpääs doktorsavhandling behandlade det periodiska fenomenet kring kvasaren OJ 287:s ljusnande. Fenomenet väckte världsomfattande intresse bland astronomer och inledde en serie internationella kongresser. OJ 94-kongresserien omfattade kongresser i Finland, England, Spanien och Italien och nådde sin kulmen år 1994 då fenomenet som Sillanpää förutspådde inträffade. Samtidigt som världens största teleskop riktades mot objektet för Sillanpääs doktorsavhandling inleddes även hans karriär inom den internationella kongressvärlden.

Aimo Sillanpää har arbetat på institutionen för fysik och astronomi på Åbo universitet sedan år 1982. Sillanpää har valts till årets vetenskapsman år 1996 och till årets docent vid Åbo universitet år 2014. Sillanpää har varit ordförande för Turolas astronomiska förening från år 2006. Sillanpää är aktiv promotor för Turola observatorium och planetarium och har inspirerat tiotusentals barn, unga och resenärer som är intresserade av astronomi genom att göra astronomin bekant för den stora publiken.

FD Sillanpää har ordnat och stått värd för kongresser i fyra länder under 25 år. Kongresserna har besökts av 2500 delegater. I juli 2013 nådde Sillanpääs aktiva roll sin topp under kongressen European Week of Astronomy and Space Science i Åbo, Sillanpää lyckades få kongressen till Norden för första gången. Under en veckas tid ordnades 30 olika astronomiska möten på Logomo i Åbo som besöktes av 623 delegater från sammanlagt 51 länder. Kongressens krävande arrangemang fick så mycket positiv respons att den astronomiska veckan alltid i fortsättningen kommer att ordnas enligt modellen för Åbos kongress.

Av alla organisationskongresser ute i världen är de små och medelstora kongresserna (med 200-500 delegater) de allra vanligaste. Flödet av internationella gäster som kongresserna för med sig är viktigt för turistföretagen i Finland under tiden utanför turistsäsongen. Aimo Sillanpää har i sina kongressarrangemang inspirerats av naturen i Egentliga Finland och Lappland. De internationella gästerna som deltagit i hans kongresser har erbjudits möjligheten att njuta av naturen, bastukulturen och närmaten i Egentliga Finland. I Lappland har Sillanpää haft ett tätt samarbete med hotell- och turismföretagare och bl.a. utbildat vildmarksguider till att ge sakkunniga guidningar om norrskensfenomenet.

Opteon Oy är ett företag ägt av SIllanpää och hans kolleger som specialiserat sig på storoptik och som tillverkat bl.a. spegeln i världens största rymdteleskop Herschel samt t.ex. optiken för de tre teleskopen i La Palmas observatorium. Opteon Oy:s internationellt konkurrenskraftiga produkter och de tekniskt överlägsna slipningsteknikerna som företaget utvecklat är en bidragande orsak till varför man i Åbo under årens tid ordnat internationella möten och kongresser inom astronomins olika områden. Opteon Oy har beviljats bl.a. Bron Global-priset och S:t Karins medaljen.

Kongresserna som FD Aimo Sillanpää arrangerat under sin karriär har uppskattningsvis gett Finland 4,4 miljoner euro i turismintäkter.

Kongresstaden Åbo

I september 2015 har det gått 13 år sedan Åbo stads och Visit Turkus Turku Convention Bureau grundades. Kongresstaden Åbo är en av Finlands ledande städer för internationella kongresser: i staden ordnas 60-70 vetenskapliga kongresser om året. Kongresstaden Åbo är ett nätverk som består av Åbo stad och 18 samarbetsföretag vars uppgift är att främja lokaliseringen av internationella kongresser till Åboområdet. Samarbetsnätverket och kongressenheten leds av kongresschef Sari Ruusumo.

Åbo stads Kongresspris

Kongresspriset som beviljas av Åbo stad har tidigare beviljats år 2007 till arrangörerna fför Åbo Akademis ”Europacat 2007” -kongress (professor Tapio Salmi med arbetsgrupp, Åbo Akademi, laboratoriet för teknisk kemi) och år 2012 till arrangörerna av ”PET Symposium” -serien (professor Juhani Knuuti med arbetsgrupp, Åbo universitet, Åbo Akademi och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt).

Priset är en penningsumma på 3000 euro samt Kongresstenen, en kub i sten: den röda graniten speglar hur det alltid är en viktig turisminsats att locka en kongress till det egna hemlandet, insatsen har betydande ekonomiska inverkningar.

Tilläggsinformation:

Aimo Sillanpää, institutionen för fysik och astronomi, Åbo universitet: tfn 040 704 7765

Sari Ruusumo, Visit Turku, Åbo stad: tfn 050 559 0607

Bilaga: Bild av Aimo Sillanpää: Hanna Oksanen, Åbo Universitet

Bilagor

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs