Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Ungdomsfullmäktigevalet intresserade kandidaterna

Vaasan kaupunki

Ungdomsfullmäktigevalet intresserade kandidaterna

Pressmeddelande.
Publicerad: 06.10.2016 kl. 09:00
Utgivare: Vaasan kaupunki

Ett stort antal Vasaungdomar anmälde sig som kandidater till ungdomsfullmäktigevalet i Vasa. Sammanlagt 60 ungdomar inleder nu sitt valarbete inför valet som hålls i november.

- Antalet kandidater blev verkligen stort och vi är mycket glada över entusiasmen för valet bland ungdomarna, berättar koordinatorn för ungdomsärenden Aino Paavola från Vasa stads ungdomsservice.

I höst hade alla 13-20-åriga Vasaungdomar för första gången möjlighet att kandidera i valet utan att behöva vara inskriven vid någon läroanstalt. Tidigare utsåg högstadierna och läroanstalterna på andra stadiet sina kandidater till ungdomsfullmäktige bland de egna eleverna.

Kandidatlistan för ungdomsfullmäktigevalet finns på adressen www.vaasa.fi/sv/beslutsfattande/beslutsfattare-och-beredare/kommitteer-och-rad/vasa-ungdomsfullmaktige. Valet ordnas 8-9.11. Alla Vasabor i åldern 13–20 år har rösträtt, och röstningen sker i skolorna och i ungdomsgården Kultsa.

Valmaskin och vallåt

För ungdomsfullmäktigevalet öppnas en valmaskin i oktober. Ungdomsservicen lanserade också i början av september en låttävling, där man sökte en låt som de unga gjort själva som officiell vallåt för ungdomsfullmäktigevalet. I tävlingen deltog tio låtar, av vilka låten Flegmaattinen toimintasankari som framfördes av Emma Uusi-Kokko och Emmi Haapaniemi utsågs till vinnare.

Ungdomsfullmäktiges syfte är att föra fram de ungas synvinkel i beslutsfattandet. En representant för ungdomsfullmäktige har närvaro- och yttranderätt vid nämndernas möten, och ledamöterna har i uppgift att göra de ungas röst hörd, ta ställning till aktuella ärenden samt lämna in initiativ och ståndpunkter.

Till ungdomsfullmäktige väljs 22 ordinarie ledamöter och tio ersättare. I fortsättningen ordnas val med två års mellanrum.

Ytterligare information ger: koordinatorn för ungdomsärenden Aino Paavola, 040 744 6904, aino.paavola@vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

www.vasa.fi

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs