Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Turku valmistautuu vahvasti Suomi 100 -juhlavuoteen

Turun kaupunki

Turku valmistautuu vahvasti Suomi 100 -juhlavuoteen

Tiedote.
Julkaistu: 28.01.2016 klo 16:40
Julkaisija: Turun kaupunki

Suomi juhlii 100-vuotista itsenäisyyttään vuonna 2017. Juhlavuoden aikana järjestetään mittava määrä tapahtumia eri puolella Suomea. Turku aikoo olla juhlavuoden vietossa näyttävästi mukana yhdessä Varsinais-Suomen liiton kanssa. Turun kaupunginhallitus käsittelee aihetta kokouksessaan 1.2.2016.

Itsenäisyyden juhlavuoden pääteemaksi on valittu ”Yhdessä”. Koko vuoden 2017 mittaisesta juhlavuodesta toivotaan muodostuvan kaikkien suomalaisten ja Suomen ystävien kohtaamispaikka. Itsenäisyyden juhlavuoden lisäksi vuosi 2017 on maailmanlaajuinen reformaation merkkivuosi, jonka tapahtumia ja toimenpiteitä tehdään Turussa, Suomen ainoassa reformaatiokaupungissa.

Valtio osoittaa Suomi 100 -projektin määrärahoista 2,25 miljoonaa euroa alueelliseen toimintaan. Avustuksia osoitetaan kaikille maakunnille ja kuudelle suurimmalle kaupungille. Avustuksen määrä per kaupunki ja maakuntien liitto voi olla enintään 90 000 euroa.

Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen liiton hankkeet toteutetaan erillisinä. Hankkeiden välillä tehdään yhteistyötä ja synergiamahdollisuudet hyödynnetään. Maakuntaliitto vastaa pääsääntöisesti muun maakunnan aktivoinnista ja Turun kaupunki operoi kaupunkialueella. Sekä Turun kaupungilla että Varsinais-Suomen liitolla on mahdollisuus toteuttaa oma aluehanke ja molemmilla on mahdollisuus saada 90 000 euron valtionapu hankkeen toteuttamiseen.

Turun kaupunki tulee asettamaan paikallisen projektin juhlavuoden toiminnan toteuttamiseksi. Kaupungin vuoden 2016 talousarviossa on varattu 350 000 euroa Turun juhlavuoden valmistelukustannuksiin ja yhteisöaloiteavustuksiin.

Kaupungin toiminta toteutetaan seitsemällä toimintalinjalla

Turun itsenäisyyden juhlavuoden toiminnallinen kokonaisuus on tarkoitus jakaa seitsemään toimintalinjaan:

1. Kaupungin oman perustoiminnan aktivoiminen

On tärkeää, että juhlavuosi näkyy kaupungin kaikilla toimialoilla. Konsernihallinto ja kaikki toimialat laativat toimialakohtaisen suunnitelman kevään 2016 aikana.

2. Juhlapäätökset

Itsenäisyyden juhlavuoden linjauksissa kannustetaan tekemään erilaisia juhlapäätöksiä kunnioittamaan juhlavuotta. Kaupunginvaltuusto pitää syksyllä 2017 juhlakokouksen ja kokouksessa tehdään juhlapäätös. Se voi olla esimerkiksi investointipäätös.

3. Investointihankkeet

Valtiolle on esitetty Suomi 100 -investointihankkeena Suomen historian museon perustamista Turkuun. Kaupungilla on lisäksi käynnissä investointeja, jotka valmistuvat itsenäisyyden juhlavuoden aikana. Tämän hetken arvion mukaan sellaisia ovat ainakin kaupunginteatterin peruskorjaus ja palloiluhalli.

4. Kaupungin Suomi 100 -yhteisöaloiteavustus

Kaupunki aktivoi ja vauhdittaa paikallista toimintaa ja toimijoita avustamalla pienimuotoisia yhteisö-hankkeita. Rahoitukseen käytetään kaupungin määrärahaa sekä saatavaa valtionapua. Haku toteutetaan kolmessa vaiheessa: keväällä 2016, syksyllä 2016 ja tammikuussa 2017. Tähän tarkoitukseen on vuodelle 2016 varattu 120.000 euroa.

5. Reformaation merkkivuosi

Turun kaupungilla sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymällä on yhteinen hanke edistämässä merkkivuoden paikallista toteuttamista. Seurakuntayhtymä toimii hankkeen isäntäorganisaationa. Merkkivuosi tuo Turkuun useita merkittäviä tilaisuuksia ja tapahtumia, päätapahtumana vuoden 2017 kirkkopäivät.

6. Suurtapahtumat

Juhlavuoden ansiosta Turkuun saadaan useita merkittäviä kansalliset ja kansainvälisiä suurtapahtumia ja näyttelyitä, jotka vahvistavat kaupungin imagoa ja saavat aikaan positiivisia aluetaloudellisia vaikutuksia.

Suurtapahtumia ja näyttelyitä ovat muun muassa The Tall Ships Races, Europeade, Paavo Nurmi Games ja tapahtumaviikko, European Heritage Congress 2017, Die Kalewalainen in Pohjola -ooppera, Pesäpallon World Cup ja nuorten suurleiri, Vuosisadan kulttuurigaala, Wäinö Aaltonen ja kansallisen yhteyden rakentaminen, 101 esinettä – Turku Suomen historian tapahtumapaikkana, Touko Laaksonen – The Man Behind Tom of Finland, Turun hovioikeuden juhlanäyttely ja Mikael Agricola –näyttely.

7. Virallinen yhteistyö ja kansainvälinen toiminta

Turku hyödyntää juhlavuoden tapahtumia kaupungin tavoitteiden edistämiseen ja edunvalvontaan. Kaupunki toimii aktiivisesti merkittävien kansallisten ja kansainvälisten virallisten tilaisuuksien saamiseksi Turkuun. 

Lisätiedot: Yhteysjohtaja Antti Kirkkola, antti.kirkkola@turku.fi, p. 050 559 0103

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs