Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Tarjoamme Ruotsille konsultointia ja koulutusapua

Reserviläisliitto tiedottaa

Tarjoamme Ruotsille konsultointia ja koulutusapua

Tiedote.
Julkaistu: 11.09.2016 klo 14:00
Julkaisija: Reserviläisliitto tiedottaa

Yleisen asevelvollisuuden ja maavoimiensa vahvan puolustuskyvyn Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen purkanut Ruotsi on palauttamassa yleistä asevelvollisuutta. Viime viikolla Ruotsin puolustusvoimien henkilöstöhuollon selvityksessä esitettiin yleisen asevelvollisuuden palauttamista ja keskustelua asiasta käydään nyt Ruotsin päättävissä elimissä. Esityksen oletetaan menevän Ruotsin valtiopäivillä läpi.

Orimattilassa tänään puhunut Reserviläisliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savola muistutti kuitenkin, että kerran puretun puolustuskyvyn rakentaminen kestää kauan.

- Tulee kulumaan useita vuosia ennen kuin Ruotsilla on taas merkittävää sodan ajan suorituskykyä maavoimien osalta. Tilanne on siten hieman samansuuntainen kuin uudelleen itsenäistyneessä Virossa, joka joutui 1990-luvulla rakentamaan puolustuksensa pitkälti tyhjästä.

Savola palautti mieleen, että Suomella oli aikanaan merkittävä rooli Viron puolustuskyvyn synnyttämisessä. Puolustusvoimat koulutti Virolle kantahenkilökuntaa ja reserviläisjärjestöt lähettivät paikan päälle kouluttajia sekä tukivat toimintaa taloudellisesti. Ruotsille voitaisiin Savolan mukaan nyt tarjota samanlaista konsultointi- ja koulutusapua.

- Reserviläisliitosta löytyisi runsaasti tietotaitoa, josta olisi ruotsalaisille tässä tilanteessa hyötyä. Meiltä löytyisi paljonkin vapaaehtoisia reserviläisiä erilaisiin koulutus- ja konsultointitehtäviin läntisessä naapurimaassamme. Olemme mielellämme mukana paikkaamassa sitä sotilaallista tyhjiötä, joka syntyi Ruotsin maavoimiin, kun se aikanaan teki lyhytnäköisiä päätöksiä puolustuksensa kehittämisen osalta.

Orimattilan Reserviläisten 60-vuotisjuhlassa puhunut Mikko Savola ilmaisi samalla huolensa vapaaehtoisen maanpuolustustyön ja -koulutuksen rahoituksesta, josta on mainita hallitusohjelmassa.

- Tietyillä valtion talousarvioesitystä valmistelevilla tahoilla on kuitenkin selvästi suuria vaikeuksia pitäytyä näissä linjauksissa. Valtiovarainministeriön talousarvioesityksessä vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen tukimäärärahoja on leikattu viidennes. Tätä on vaikea ymmärtää. Niin selkeäsanaisesti Eduskunta ja sen Puolustusvaliokunta lausui viime vuonna asiasta, kun Eduskunta omassa käsittelyssään palautti vapaaehtoisen maanpuolustuksen määrärahat edellisvuoden tasolle.

- Hallitusohjelmaan on selkeästi kirjattu puolustuksen riittävä rahoitus. Reserviläisliitto edellyttää, että tästä pidetään kiinni niin puolustusvoimien määrärahojen kuin vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen rahoituksen osalta. Maanpuolustus on itsenäisyytemme peruskallio, jonka resursseista on pidettävä kiinni.

Viime vuoden eduskuntakuulemisten jälkeen määräraha palautettiin alkuperäiselle tasolleen. Reserviläisliitto pyrkii samaan myös kuluvan vuoden talousarvioesitystä Eduskunnassa käsiteltäessä.

Lisätietoja puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savolalta, puh. 040 5758 498 tai s-posti mikko.savola@eduskunta.fi

Liitetiedostot

Reserviläisliitto

Suomen suurin maanpuolustusjärjestö on vuonna 1955 perustettu Reserviläisliitto ry, jonka organisaatioon kuuluu 18 maakunnallista piiriä ja yli 342 paikallista jäsenyhdistystä. Henkilöjäseniä liiton paikallisyhdistyksissä on noin 37 000.

Reserviläisliiton tehtävänä on ylläpitää ja kehittää kansalaisten maanpuolustustahtoa sekä reserviläisten ns. kenttäkelpoisuutta. Yleisimpiä toimintamuotoja ovat ammunta, maastotoiminta, liikunta ja urheilu, erilainen koulutus sekä maanpuolustustahdon ylläpitämiseen tähtäävä työ. Myös veteraanityö ja -tuki on laajaa.

Reserviläisliitto on mukana Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) toiminnassa, joka mm. järjestää reserviläisille tarkoitettua sotilaallista koulutusta sekä erilaista onnettomuustilannekoulutusta. Yli 40 prosenttia MPK:n vapaaehtoiskouluttajista on Reserviläisliiton jäseniä. Lisätietoja osoitteesta www.reservilaisliitto.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs