Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Sote-yhtymän perussopimusmuutokset kuntiin hyväksyttäväksi

Lahden kaupunki

Sote-yhtymän perussopimusmuutokset kuntiin hyväksyttäväksi

Tiedote.
Julkaistu: 04.11.2015 klo 12:51
Julkaisija: Lahden kaupunki

Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin omistajakuntien johto käsitteli 3.11.2015 Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyskuntayhtymän perussopimuksen muutoksia. Sote-ohjausryhmä, johon kuuluu jokaisen kunnan valtuuston ja hallituksen puheenjohtaja, puolsi lausuntokierroksen pohjalta muutetun perussopimuksen viemistä kuntien päätettäväksi.

– Kuntapäättäjien kesken oli selvä halu ottaa muutos omiin käsiin ja edetä sote-uudistuksessa. Olen todella ylpeä päijäthämäläisistä päättäjistä, jotka nyt näyttivät muutoksen suunnan. Tulevat vuodet ovat liian kalliit odotteluun, totesi kokouksen puheenjohtaja, Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Kari.

Uudistus toteutetaan kansallisen sote-uudistuksen suuntaisesti. Uudistuksella tavoitellaan kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuun siirtoa yhteiselle hyvinvointikuntayhtymälle. Perussopimus tulee käsitellä jokaisen kunnan valtuustossa vielä tämän vuoden aikana. Sopimusesityksen mukaan kuntien tulisi päättää perustason sosiaali- ja terveyspalvelujen siirrosta helmikuun 2016 loppuun mennessä.

– Kuntapäättäjille on tärkeää tehdä uudistus peruspalveluvetoisesti, vahvistaa maakunnan asemaa sote-uudistuksessa sekä turvata asukkaita lähellä olevat palvelut ja työpaikat. Kun peruspalveluissa pystytään vastaamaan nykyistä paremmin ihmisten tarpeisiin, kuormittuvat erikoistason palvelut vähemmän. Käytännössä kyse on palvelutarpeiden kasvuun vastaamisesta. Kokoamalla palvelut yksiin käsiin, voidaan tähän päästä ja saada kustannuskehitystä hallintaan. Tavoite on jopa niin tärkeä, että kuntapäättäjät olivat valmiit luopumaan järjestämisvastuusta, kuvaa Kari.

Perussopimusmuutokset vaikuttaisivat myös päätöksentekoon. Yhtymävaltuusto korvattaisiin yhtymäkokouksella, joka vahvistaa kuntien ohjausroolia. Päätökset yhtymäkokouksessa edellyttävät äänienemmistön lisäksi, että vähintään kolmasosa yksittäisistä kunnista kannattaa päätöstä. Näin yksi kunta ei voisi yksipuolisesti päättää asioista, mutta yli puolesta yhtymän kustannuksista kantava Lahti ei joutuisi maksamaan päätöksistä, joita ei ole itse hyväksynyt. Kuntien maksut perustuisivat pääosin asukkaiden käyttämiin palveluihin.

Alla liitteenä PowerPoint-esitys: Päijät-Hämeen sote-uudistus - kohti hyvinvointikuntayhtymää

Lisätietoja:
ohjausryhmän puheenjohtaja, Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Kari, 050 398 5601
kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta, 050 63895
yhteysjohtaja Elina Laavi, 040 708 2121

Taustatietoja

Uudistetun kuntayhtymän talousarvio (vuoden 2015 menotasossa) olisi noin 764 miljoonaa euroa ja henkilöstöä olisi yhteensä 8 982, josta vakinaisia 6 592. Vuoden 2015 osalta neljän järjestäjän suhteelliset menot jakautuvat siten, että erikoissairaanhoidon menot ovat noin 29 prosenttia, perusterveydenhuollon osuus 14,5 prosenttia, ikääntyneiden koti- ja asumispalvelut 31 prosenttia, sosiaalihuollon 20 prosenttia ja akuutin 4,7 prosenttia.

Uudistettu kuntayhtymä vastaa kuntien, PHSOTEY:n, Oivan ja Aavan palvelujen järjestämisestä. Yhtymän toiminta, talous ja hallinto uudistetaan merkittävällä tavalla. Uudistuksen läpivientiin valitaan määräaikainen vetäjä.

Strategiset tavoitteet 2017-2020

Uusi hyvinvointiyhtymä perustuu alueella toimivaan horisontaaliseen ja vertikaaliseen integraatioon.  Palvelut tuotetaan monituottajamalliin pohjautuen tasalaatuisina keskitetysti ohjatussa palveluverkossa. Palveluverkko perustuu lähipalveluihin ja yhteisiin palveluihin.

 

1. Tehdään taloudellisesti kestävällä tavalla, jotta pitkäjänteinen toiminta kyetään takaamaan

2. Tehdään oikeita asioita, joilla on näkyviä vaikutuksia koko väestöön ja toimintaympäristöön

3. Tehdään asiakaslähtöisesti

 

Henkilöstö
Henkilöstö siirtyisi liikkeenluovutuksella. Liikkeenluovutuksessa henkilöstö siirtyy säilyttäen työsopimuksensa tai viranhoitomääräyksensä mukaiset palvelussuhteen ehdot. Henkilöstöllä ei ole oikeutta kieltäytyä siirtymästä.

Luovuttavat työnantajat vastaavat henkilöstön työ- ja virkasuhteisiin liittyvistä maksuista ja muista työnantajavelvoitteista luovutukseen saakka.  

Eläkeperusteinen maksu perustuu ennen vuotta 2005 tehtyyn työhön ja siitä vastaa luovuttava työnantaja. Varhemaksuista vastaa uusi työnantaja luovutuksen jälkeen. Luovuttavat työnantajat vastaavat varhemaksuista tapahtumista, jotka ovat syntyneet ennen luovutusta.

Kiinteistöt
Uudistukseen ei liity kiinteistönomistusmuutoksia. Yhtymä tekee käytöstä vuokrasopimuksen kiinteistönomistajan kanssa. Kun kansallisen sote-uudistuksen linjauksen selviävät, omaksutaan ne osaksi Päijät-Hämeen valmistelua.

 

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs