Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Nakertaako sosiaalinen eriarvoisuus yhteiskunnan perusteita?

Kela

Nakertaako sosiaalinen eriarvoisuus yhteiskunnan perusteita?

Tiedote.
Julkaistu: 22.09.2016 klo 12:02
Julkaisija: Kela

Sosiaalivakuutus-lehti kysyy, mistä vihapuhe kumpuaa.

Asiantuntijat toteavat tuoreessa Sosiaalivakuutuksen numerossa, että yhteiskunnallinen eriarvoisuus ruokkii tyytymättömyyttä. Mediasta on viime aikoina voitu seurata sitä, miten tyytymättömyys pahimmillaan räjähtää käsiin. Sosiaalivakuutus kartoitti näkökulmia yhteiskunnallisen tyytymättömyyden syihin ja siihen, mitä niille tulisi tehdä.

– Tyytymättömyys ei ole pelkästään huono asia, toteaa poliittisen historian professori Pauli Kettunen Helsingin yliopistosta Konsensus koetuksella -jutussa.

Yhteiskunnallista tyytymättömyyttä on ollut aina. Kysymys on lähinnä siitä, mihin se kanavoituu – kaduille, nettiin vai yhteiskunnallisiin liikkeisiin.

Talous kaiken takana
Uuninpankkopoika, laajasti luettu blogisti Saku Timonen näkee taloustilanteen osasyyllisenä ongelmiin. Eriarvoisuutta kasvattavat etenkin työttömyys ja syrjäytyminen.

– Eriarvoisuus lisääntyy, kun hallituksen jakamat yritystuet valuvat työllistämisen sijasta suoraan yritysten osinkoihin, Saku Timonen laukoo haastattelussaan.

Tuominen näkee palkattoman työn, esimerkiksi kuntouttavan työtoiminnan, kaksiteräisenä miekkana. Oikein toteutettuna se auttaa, väärin käytettynä se kasvattaa eriarvoisuutta.

Vastikkeellinen sosiaaliturva puhuttaa sote-uudistuksen ja perustulokokeilun alla muutenkin.

– Sote-uudistus muuttaa palvelujärjestelmän, ja mahdollinen perustulo muuttaa tulonsiirtojärjestelmämme, kiteyttää Antti Parpo, Turun kaupungin muutosjohtaja Osallistava sosiaaliturva tekee tuloaan -artikkelissa.

Osallistavan tai vastikkeellisen sosiaaliturvan toivotaan purkavan kannustinloukkuja, jotka estävät työn vastaanottamista. Juhana Vartiainen näkee selvänä merkkinä kannustinloukuista sen, että työttömyys ja avoimet työpaikat ovat lisääntyneet samanaikaisesti.

Työtä ja sosiaaliturvaa

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström toteaa, että näköalattomuus ja epäusko ovat nykyisessä työllisyystilanteessa yhteiskuntarauhan uhkia. Työ ja siinä vaadittava osaaminen muuttuvat väistämättä globaaleilla työmarkkinoilla.

– Minusta meidän kannattaa olla mukana [työelämän muutoksessa], sillä joku sen muutoksen kuitenkin tekee. Työpaikkoja menee, mutta niitä myös tulee, hän toteaa.

Euroopan unioni pysytteli pitkään vain työn ja talouden piirissä, mutta senkin on ollut pakko ottaa maahanmuuton ja pakolaistilanteen myötä kantaa myös sosiaaliturvakysymyksiin.

Eurooppalainen sosiaaliturva on liian kapea -artikkelissa todetaan, että unioni on myös pyrkinyt saamaan hyvinvoinnista talouden uuden moottorin. Se voi olla vaikeaa, kun jäsenmaat kuitenkin hyvin pitkälle saavat päättää omasta sosiaaliturvastaan. Erot jäsenmaiden välillä ovat hurjia.

Lue lisää:

 Tuoreita juttuja myös paperilehden ilmestymisen välillä: sosiaalivakuutus.fi

Kelan viestinnän puhelinpalvelu medialle puh. 040 733 5221, arkisin klo 9-16
viestinta@kela.fi


Kelan tilasto- ja tietovarastoryhmän puhelinpäivystys medialle puh. 050 5517 960, arkisin klo 9-16
tilastot@kela.fi

 
Mediainfo on Kelan taustoittava uutiskirje medialle.
Tilaa kerran kuussa ilmestyvä mediainfo osoitteessa www.kela.fi/uutiskirje

Viestinnän yhteystiedot verkossa
www.kela.fi/viestinta

 

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs