Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Mannerheim ja kettujen sota -näytelmän ensi-ilta nähdään Lappeenrannan kaupunginteatterissa 17.1.2015

Lappeenrannan kaupunki

Mannerheim ja kettujen sota -näytelmän ensi-ilta nähdään Lappeenrannan kaupunginteatterissa 17.1.2015

Tiedote.
Julkaistu: 07.11.2014 klo 11:36
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

(Tiedotteen lopussa linkki kuvaan.)

”Suomen historian huikein sökö-peli”

Talven 2015 suurtuotanto Lappeenrannan kaupunginteatterissa on elämäniloa tihkuva Mannerheim ja kettujen sota: musiikillinen revyy Suomen tiestä rauhaan syksyllä 1944. Sovitus on Vesa Tapio Valon ja ohjauksesta vastaa Kimmo Kahra.

Näytelmä kertoo Suomen kiperästä tiestä rauhaan ja jälleenrakentamisen aikaan aselevon solmimisen jälkeen syyskuussa 1944.  Vastikään presidentiksi valitun marsalkka Mannerheimin vaikeana tehtävänä oli irrottaa Suomi sodasta. Yksi tärkeimpiä teemoja on raha, kertoo näytelmän kirjoittaja Leo Suomela. − Näytelmässä käydään läpi Suomen taloushistorian huikein sökö-peli.

– Suomi oli sodan loppumisen jälkeen äärimmäisen vaarallisessa tilanteessa taloudellisesti. Tiedettiin, että kohta maksetaan sotakorvauksia. Vähemmän tunnettu fakta on se, että jatkosodan viimeiset kaksi ja puoli vuotta oli sodittu velaksi. Sotakoneet, aseet, viljaa ja jopa lääkkeet oli hankittu velaksi Saksasta. Suomi oli Saksalle velkaa yli 4,5 miljardia silloista markkaa, Suomela toteaa. − Jos tämä velka olisi paljastunut Neuvostoliitolle, olisi sotakorvausten kokonaissumma noussut vielä huimasti yli sen mitä Suomi maksoi. Velka oli siis yksinkertaisesti hävitettävä. Näytelmässä kerrotaan, miten Mannerheimin lähipiiri suoriutui tästä hengenvaarallisesta uhkapelistä.

Suomelan näytelmä on harvinainen yhdistelmä kansannäytelmää ja poliittista trilleriä. Samaan aikaan tavalliset ihmiset, Suomen kansa, rakastuu, menee naimisiin ja vaihtaa aseet jälleenrakennuksen työkaluiksi. Näytelmän dramaturgi Vesa Tapio Valo on sitonut kansannäytelmän teemat yhteen aikakauden iskelmämusiikin kanssa. Ohjaaja Kahra nostaa esiin näytelmän kaksi eri puolta.

− Olen ehdottanut näytelmää Lappeenrannan ohjelmistoon, sillä se tuo jälleen uuden, jännittävän näkökulman Mannerheimin vähemmän tunnettuun lähipiiriin ja Suomen uhkapeliin seitsemänkymmentä vuotta sitten, syksyllä 1944. Näytelmä tarjoilee asiansa viihdyttävänä musiikkipitoisena draamana.

Näytelmässä leiskuvat niin lempi, arki, huumori kuin laulukin. Jurvan, Malmsténin ja de Godzinskyn ikivihreät iskelmät vievät tarinaa hauskalla tavalla eteenpäin.

Mannerheimina nähdään Jussi Johnsson ja muissa rooleissa Seppo Kaisanlahti, Reijo Kanerva, Sanna Kemppainen, Jarno Kolehmainen, Sami Lanki, Turo Marttila, Netta Salonsaari ja Tatu Siivonen. Kolmihenkistä orkesteria johtaa Jani Pola. Koreografia on Kira Riikosen käsialaa ja skenografia Tarja Jaatisen.

Näytelmän Mannerheim ja kettujen sota ensi-ilta nähdään 17.1.2015 Lappeenrannan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Lisätietoja tiedotusvälineille:
 

Ohjaaja Kimmo Kahra, puh. 040 585 3811
kimmo.kahra@gmail.com 

Teatterinjohtaja Jari Juutinen, 040 356 2366
jari.juutinen@lappeenranta.fi

 

 

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 72 600 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

 

 

 

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs