Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Lastensuojelun vakava kriisi on ratkaistavissa

SOS-Lapsikylä

Lastensuojelun vakava kriisi on ratkaistavissa

Tiedote.
Julkaistu: 18.11.2014 klo 10:00
Julkaisija: SOS-Lapsikylä

Lastensuojelun kriisistä kertoo THL:n tuore tilasto vuodelta 2013, jonka mukaan lasten kiireelliset sijoitukset lisääntyivät merkittävästi edellisestä vuodesta (6,6 prosenttia). Sosiaalityöntekijät joutuvat yhä useammin tilanteisiin, joissa lapsi on niin suuressa vaarassa, että hänet on välittömästi vietävä turvaan.

SOS-Lapsikylän tänä syksynä tekemän selvityksen mukaan lastensuojelun kriisi ei ratkea laittamalla lisää rahaa lastensuojeluun tai juoksuttamalla perheitä hajallaan olevien palveluiden perässä. Perheet tarvitsevat vahvempaa tukea jo peruspalveluissa. Ratkaisun avaimet löytyvät perheiden yksilöllisten tarpeiden huomioimisesta sekä oikea-aikaisesta ja kokonaisvaltaisesta tukemisesta ja yhteistyön syventämisestä.

”Kunnat tuottavat pääosin niitä palveluita, joita valtio kontrolloi tai laki ohjaa. Rahaa ei näiden raskaiden palveluiden tuottamiselta jää ennalta ehkäisyyn”, SOS-Lapsikylän toiminnanjohtaja Jari Ketola sanoo. ”Lasten ja perheiden hyvinvointia on tuettava ennakoiden yhdessä perheen kanssa ja tukea on saatava aikaisemmin, myös ilman asiakkuutta tai lakikriteerejä. SOS-Lapsikylä haluaa uida vastavirtaan, uudistaa palveluitaan ja haastaa kehittämään ennakoivan perheen tukemisen toimintamallin, millä varmistetaan huostaanottojen väheneminen ja lisätään suomalaisten perheiden jaksamista ja hyvinvointia.”

Perheet irrallisten palvelujen oravanpyörässä

Nykymallissa yksittäistä perhettä saatetaan tukea lukuisilla erilaisilla palveluilla, kymmenenkään palvelua ei ole epätavallinen tarina. Peruspalveluista yksittäisiä perheenjäseniä lähetetään erikseen erityispalveluiden asiakkaiksi. Jokainen palvelu pyrkii ratkaisemaan jonkin yksittäisen ongelman perheen elämässä oman vahvan asiantuntijuuden ohjaamana, mutta perheen kokonaistilanne ei ole välttämättä kenenkään hallussa.

Ratkaisuksi edellä kuvatulle SOS-Lapsikylässä halutaan olla rakentamassa uudenlaista mallia, jossa perhe tuen tarpeineen on keskiössä. Perheen tilannetta tarkastellaan yhtenä kokonaisuutena ja perhe itse on keskeisessä roolissa ratkaisujen etsinnässä. Perhettä auttavilla asiantuntijoilla täytyy olla yhteinen tavoite, jota kohti mennään. Jos perheiden hyvinvointia halutaan todella tukea, erikoistuneiden palveluiden on mentävä peruspalveluiden kuten neuvolan ja koulun tueksi sinne, missä ihmiset ovat.

”Valtakunnallisesti kyseessä on niin iso ja laajaa remonttia vaativa asia, että tilannetta ei saada korjattua pienillä parannuksilla. Lastensuojelu ei yksin pysty ratkaisemaan lasten suojelemiseen liittyviä ongelmia, vaan kaikki toimijat on valjastettava lasten ja perheiden varhaiseen auttamiseen”, Jari Ketola sanoo.

Lisätietoja:

Kati Palsanen
kehittämispäällikkö
SOS-Lapsikylä ry
p. 040 825 1620

Aija Rikala
viestintäpäällikkö
SOS-Lapsikylä ry
p. 050 555 2515

Vuonna 1962 perustettu SOS-Lapsikylä ry on maailmanlaajuisen SOS Children’s Villages -lastensuojelujärjestön jäsen. Yhdistyksen tehtävänä on auttaa lasta ja nuorta kasvamaan perheessä. SOS-Lapsikylä tuottaa lastensuojelun avo- ja sijaishuollon palveluita lapsikylissä ja nuorisokodissa. Yhdistyksessä työskentelee noin 200 ammattilaista. Lapsikylätoimintaa on 134 maassa. Suomen toimintaan voi tutustua osoitteessa www.sos-lapsikyla.fi ja kansainvälisen SOS-lapsikyläjärjestön työhön osoitteessa www.sos-childrensvillages.org.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs