Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Lappeenrannan vanhusneuvosto teki aloitteen potilasemännästä päivystykseen

Lappeenrannan kaupunki

Lappeenrannan vanhusneuvosto teki aloitteen potilasemännästä päivystykseen

Tiedote.
Julkaistu: 11.02.2016 klo 12:28
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Lappeenrannan kaupungin vanhusneuvosto on tehnyt aloitteen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille potilasemännän palkkaamiseksi Keskussairaalan päivystykseen / ensiapuun.

Päivystyksessä / ensiavussa useat, erityisesti ikääntyneet, joutuvat odottamaan vuoroaan kohtuuttoman kauan ilman minkäänlaista huolenpitoa. Päivittäin kuullaan tarinoita kuinka esimerkiksi muistisairaat vanhukset tai diabetes -potilaat ovat jääneet ilman perushuomiota, kuten vesilasia, jotain syötävää tai ilman vessakäynnin avustusta. Tärkeää etenkin ikääntyneiden kohdalla olisi myös kotiuttamiseen liittyvien asioiden huomiointi.

Päivystykseen / ensiapuun tullaan kun on akuutti hätä. Tuolloin etenkin ikääntyneiden kohdalla hyvää palvelua olisi hoitaa nämä elämään kuuluvat perusasiat. Huolehdittaisiin asiakkaasta kokonaisvaltaisesti.

Vanhusneuvosto toteaa aloitteessaan tiedostavansa pienentyneet resurssit lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan osalta, kuten myös inhimillisen kiireen. - Tämän vuoksi teimme aloitteen potilasemännän palkkaamiseksi huolehtimaan päivystyksen / ensiavun kiireen jalkoihin unohtuneita potilaita, ikääntyneiden lisäksi toki myös muita huolenpitoa kaipaavia potilaita, kertoo Jaakko Tuomi vanhusneuvoston puheenjohtaja. – Tämä on ikään kuin paluuta entiseen, sillä aikaisemmin eikä kuitenkaan nyt niin kovin monta vuosikymmentä sitten, sairaaloissa toimi potilasemäntiä, Tuomi jatkaa.

Eettinen stressi kumpuaa kiireestä sairaaloissa

Väkivallan uhka, kiire, äkilliset sairauspoissaolot – muun muassa nämä tekijät kuormittavat keskussairaalan päivystyspoliklinikalla työskentelevää hoitohenkilökuntaa. Kiireestä kumpuaa myös eettinen stressi.

Hoitajat eivät aina pysty palvelemaan potilaita sillä tasolla, mitä heidän henkilökohtainen ammattietiikkansa sanoo. – Haluat tehdä asian paremmin, muttet vain pysty. Eettisessä stressissä voi olla yksinkertaisimmillaan kyse siitä, että hoitajan on tehtävä valinta, jonka potilas saattaa kokea esimerkiksi välinpitämättömyytenä, kerrotaan YLE:n uutisoinnissa 15.9.2014.

http://yle.fi/uutiset/eettinen_stressi_kuormittaa_paivystyshoitajia_haluat_tehda_asian_paremmin_muttet_vain_pysty/7472682

 

Lisätietoja:

Jaakko Tuomi, puheenjohtaja, Lappeenrannan vanhusneuvosto, puh. 040 530 1934

Pia Haakana, asukasyhteyshenkilö, vanhusneuvoston sihteeri, pu. 040 5494 740

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs