Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Lämpöä liikkeellä -ideakilpailun voittajat selvisivät

Energiateollisuus ry

Lämpöä liikkeellä -ideakilpailun voittajat selvisivät

Tiedote.
Julkaistu: 06.03.2015 klo 12:00
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Kaukolämpöä näkyväksi tuonut Energiateollisuus ry:n ja Humanistisen ammattikorkeakoulun Humakin järjestämä kilpailu on ratkennut.  Kaupunkikuvan ja taiteen asiantuntijoista koostuva raati valitsi kilpailun voittajiksi seuraavat idealuonnokset:

-      Helsinki: Matti Mikkilän kaupunkimaalaus ”Urban Energy 1”
-      Mäntyharju: Enni Vekkelin maalaus ”Lämpövuori”
-      Turku: Mauri Kososen videoinstallaatio ”Window of the Sun”

Urban Energy 1:stä raati totesi, että se on pitkälle hiottu ja toteutuskelpoinen teosidea soveltuu ympäristöönsä erittäin hyvin.

Lämpövuoresta raadin arvio oli taas, että sen vahvuuksia ovat maalauksellinen ote ja sävyjen hallinta ja että teos sopii hienosti ympäristöönsä, mutta että sen lopullista toteutustekniikkaa täytyy vielä pohtia.

Window of the Sunia luonnehdittiin näin: Teosideassa huomioidaan hyvin toimivuus sekä valoisaan että pimeää aikaan. Videoprojisoinnin toteutusmahdollisuuksia tutkitaan vielä.

Kaukolämpö on läsnä – mutta kuka siihen kiinnittää huomiota?

Energiateollisuus ry ja Humakin kulttuurituotannon opiskelijat järjestivät kilpailun vuoden 2014 aikana. Kilpailulla haluttiin tuoda kaukolämpö näkyväksi esteettisten, kekseliäiden ja ympäristöystävällisten teosideoiden avulla.

Ideoita haettiin rakennetussa ympäristössä sijaitseviin kaukolämpökohteisiin Helsingissä, Mäntyharjulla ja Turussa. Kilpailua tukivat ja kohteita teoksille tarjosivat Helen Oy Helsingissä, Turku Energia Turussa sekä Suur-Savon Sähkö Oy Mäntyharjulla.

Puolet suomalaisista asuu kaukolämmitetyissä taloissa, mutta harva kiinnittää huomiota kaukolämpörakenteisiin kuten putkiin, pumppaamoihin, tuotantolaitoksiin ja kaivoihin. Rakenteet kuuluvat kuitenkin kaupunkiympäristöön ja pitävät huolen siitä, että käyttämissämme tiloissa on aina lämmintä.

Ideakilpailulla saatettiin yhteen taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoita ja energiateollisuuden toimijoita sekä löydettiin uusia ideoita kaupunkitilan käyttöön molempien osapuolten iloksi.


Raadin jäsenet:
Lauri Jääskeläinen – Helsingin kaupunkikuvaneuvottelukunnan puheenjohtaja
Juhani Järvinen – kuvataiteilija
Sini-Meri Hedberg – kuvataiteilija, Turun Taiteilijaseuran puheenjohtaja
Riitta Kormano – intendentti, Turun museokeskus

 

Lisätiedot:
Asiantuntija Antti Kohopää, Energiateollisuus ry, puh. 050 3449 265, antti.kohopaa@energia.fi,
Lehtori Oona Tikkaoja, HUMAK, puh. 020 7621 213, oona.tikkaoja@humak.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs