Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Keskustan yleissuunnitelman laadinta käynnistyy

Lahden kaupunki

Keskustan yleissuunnitelman laadinta käynnistyy

Tiedote.
Julkaistu: 18.03.2014 klo 15:27
Julkaisija: Lahden kaupunki

Keskustan yleissuunnittelun valmistelu aloitettiin jo viime vuoden puolella. Marras-joulukuussa kaupunki ja Keskustaeheytys ry järjestivät yhdessä kolme ideatyöpajaa, jonne kutsuttiin kattavasti keskustan alueen yrittäjät, kiinteistönomistajat, liikenteen toimijat, tapahtumajärjestäjiä sekä kansalaisjärjestöjä. Työpajojen tuloksena syntyi suunnitteluprosessille kattava lähtö- ja tavoite-aineisto.  Myös kaupunkisuunnitteluyksikkö ideoi Aleksin ja sen lähiympäristön kehittämismahdollisuuksia. Lisäksi viime kesän ja syksyn aikana tehtiin katu- ja puistoalueilla olevia roska-astioita kartoittava Clean City-  sekä keskustan alueen katu- ja puistorakenteita sekä kalusteita kartoittava Visible City – Näkyvä Lahti -selvitykset. Ydinkeskustan esteettömyyskartoitus on tehty jo kesällä 2011.

Yleissuunnitelman tavoitteena on laatia vuodelle 2020 Lahden ydinkeskustan yleisten alueiden kokonaissuunnitelma, joka palvelee jatkosuunnittelua ja katutilan käyttöä. Suunnitteluprosessin lopputuloksena tulee saada paras mahdollinen yleisesti hyväksytty, kaupunkikuvallisesti omaleimainen ja korkealaatuinen, kaupunkilaisia ja keskusta-alueen toimijoita hyvin palveleva sekä ylläpidollisesti kestävä suunnitelmaratkaisu. Näin luodaan edellytykset elinvoimaiselle ja viihtyisälle kävely- ja joukkoliikennepainotteiselle kaupunkikeskustalle.

Keskustan yleissuunnitelman laadinta käynnistyy tämän kuun lopulla. Tarjouskilpailun suunnittelutyöstä voitti Ramboll Oy. Työn kokonaishinta on noin 141 000 euroa (alv 0%). Osallistumishakemuksia saatiin 10 konsulttitoimistolta, joista 7 loppujen lopuksi osallistui varsinaiseen tarjouskilpailuun, jossa arviointiperusteina oli laatu 70%  painoarvolla ja hinta 30% painoarvolla. Voittanut konsulttitoimisto sijoittui laatuarvioinnissa toiseksi mutta tarjosi edullisimman hinnan.

Työn ensimmäisessä vaiheessa laaditaan liikenteellinen ja toiminnallinen suunnitelma, jossa määritellään liikenteen kokonaissuunnitelma opastuksineen, pysäköinnin ja huoltoajon periaatteet sekä kunkin kadun toiminnallinen luonne. Tämä suunnitteluvaihe saataneen päätettäväksi alkusyksystä. Tämän jälkeen alkaa katuympäristön ja kaupunkikuvan suunnittelu, jossa määritellään mm. pintamateriaalit, kalusteet, varusteet ja valaistus. Työn kokonaiskestoksi arvioidaan 11 kuukautta. Suunnittelualueena on Kirkkokatu-Hämeenkatu Lahdenkatu- Kauppakatu välinen alue laajentuen matkakeskuksen suuntaan Rautatienkadun ja Vesijärvenkadun osalta (ks liite). Liikenteellinen tarkastelu tehdään koko keskusta-aluetta sekä sisäänajoteitä koskevana.

Asukkaat ja keskusta-alueen toimijat otetaan mukaan suunnitteluun. Hankkeen ohjausryhmässä on mukana niin liike-elämän kuin liikenteen ja matkailun edustajia. Suunnitteluprosessia ja sidosryhmätyöskentelyä koordinoidaan yhdessä kaupungin asiantuntijoiden ja Keskustaeheytyksen kanssa ja työn yhteydessä järjestettäviin työpajoihin tai muihin tilaisuuksiin kutsutaan kattavasti keskustan toimijat mukaan. Myös kaikille avoimia tilaisuuksia järjestetään. Suunnitteluprosessia voi seurata Lahti uudistuu -sivuilla.

Riitta Niskanen
Projektipäällikkö, Kunnallistekniikka

Liite1 Aluerajaus

Liitetiedostot

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Metropolialueella sijaitsevassa Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs