Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Ilmastonmuutos on käynnissä Lahdessa

Lahden kaupunki

Ilmastonmuutos on käynnissä Lahdessa

Tiedote.
Julkaistu: 20.04.2016 klo 10:00
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahti sai Ilmatieteen laitoksen vanhemman tutkijan Achim Drebsin päivittämät ilmastotiedot Launeen säähavaintoasemalta vuosilta 1961-2015. Säähavainnot ja niistä lasketut ilmastokuvaajat näyttävät selvästi, että Lahden ilmasto on jo muuttunut.

Vuosien väliset erot ovat Suomen ilmastossa suuria, ja tämä vaihtelevuus säilyy jatkossakin, vaikka trendi on selvä, muistuttaa Achim Drebs. Lämpeneminen on tapahtunut eniten talvella. Kun siihen yhdistää ennusteen talvisateiden lisääntymisesta, tarvitaan pitkäaikaista sopeutumista niin rakentamisessa kuin pimeneviin talviin varautumisessa. Lisäksi pitää varautua äkillisiin ääri-ilmiöihin, kuten myrskyihin ja rankkasateisiin sekä pitkiin helteisiin.

Lahden kaupungilla on varauduttu ilmastonmuutokseen ja luonnon ääri-ilmiöihin monilla eri tavoilla, aina valmiussuunnitelmista käytännön toimiin, kertoo turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Antti Prepula. Keskeisten asioiden kuten infran toimivuutta on selvitetty. Esimerkiksi keskustan alueella sadevesiviemärien kokoa on suurennettu ja tulevaisuutta varten joihinkin kiinteistöihin varataan tilat mahdollisia jäähdytyslaitteita varten. Hulevesialueilla kriittisten tilojen suunnittelu maan alle on huomioitu. Rakennukset ovat olemassa useita vuosikymmeniä, vaikka tällä hetkellä tietyt riskit eivät ole akuutteja. Uusissa keskeisissä rakennuksissa varaudutaan myös esimerkiksi varavoiman syöttömahdollisuuteen. Asukkaiden itsensäkin kannattaa varautua epätodennäköisiin, mutta mahdollisiin pitkiin sähkökatkoihin esimerkiksi vesikanisterilla ja varapolttoaineella.

Lisätietoja Achim Drebs achim.drebs@fmi.fi, Antti Prepula antti.prepula@lahti.fi ja Timo Permanto timo.permanto@lahti.fi

Liitetiedostot

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva lähes 120 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs