Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Hyvä arkiympäristö mahdollistaa kohtaamisia

Turun kaupunki

Hyvä arkiympäristö mahdollistaa kohtaamisia

Tiedote.
Julkaistu: 11.05.2016 klo 09:21
Julkaisija: Turun kaupunki

Turun kaupunki haluaa, että sen asukkailla on mahdollisimman hyvä arkiympäristö. Hyvä arkiympäristö on viihtyisä, esteetön, turvallinen ja se mahdollistaa kohtaamisia.

Hyvä arkiympäristö ei kuitenkaan synny itsestään. Parhaita asiantuntijoita oman ympäristön arvioimiseen ovat puistojen, polkujen ja katujen käyttäjät. Asukkaita ei kuitenkaan Suomessa ole aiemmin otettu mukaan arvioimaan sitä, että hoidetaanko alueita oikeaan aikaan ja oikealla tavalla. Hyvä Arkiympäristö -hankkeen tavoitteena on toimintatapojen pysyvä muutos kaupungin ja sen asukkaiden välisessä vuorovaikutuksessa.

Turun kaupunki haluaa jatkossa kuulla entistä enemmän asukkaitaan infran ylläpitoon liittyen. Kuulemiseen on monia tapoja; verkon asukaskyselyt, asukasillat, kävelyt jne. Tulevaisuudessa henkilökohtaisen kontaktin merkitys kaupungin ja sen asukkaiden välisessä vuorovaikutuksessa kasvaa. Turun Kiinteistöliikelaitos luo Hyvä Arkiympäristö -hankkeen avulla työkalupakin eli metodivalikoiman keinoista eri-ikäisten ja erilaisilla alueilla asuvien asukkaiden ja kaupungin väliseen vuorovaikutukseen.

Runosmäessä vuorovaikutusta kävellen

Hankkeen ensimmäiseksi kohderyhmäksi valittiin ikäihmiset ja alueeksi Runosmäki, joka on Turun alueista nopeiten ikääntyvä. Ikäihmisille turvalliset reitit ovat ensiarvoisen tärkeitä. Jos kävelyreitti on liukas, saattaa päivän kävely jäädä tekemättä. Se taas saattaa johtaa ikäihmisen kunnon huononemiseen.

Hyvää arkiympäristöä on edistetty Runosmäessä asukkaiden kanssa muun muassa yhdessä alueella kävellen ja samalla arjen ongelmakohteita kartoittaen. Kävelyitä on videoitu, jotta voidaan keskittyä vuorovaikutukseen ja samalla varmistaa kaikkien huomioiden talteen saaminen. Nämä huomiot kirjataan ylös, ja asiat viedään kaupungin organisaatiossa eteenpäin.  Hyvä arkiympäristö -kävelyt korvaavat jatkossa kaupungin turvallisuuskävelyt, sillä hyvä arkiympäristö on myös turvallinen.

Osallistavan budjetoinnin -peli seuraava askel

Jatkossa hyvää arkiympäristöä suunnitellaan yhdessä nuorten kanssa osallistavan budjetoinnin ajatusta hyödyntävän pelin avulla. Peli auttaa nuoria ymmärtämään rakennetun kaupunkiympäristön ylläpidon kustannuksia. Tietokonepeliä kehitetään yhdessä Tietotekniikka opetuksessa -keskuksen ja Dimenteq Oy:n kanssa

Nettiselaimella pelattava peli liittyy oppiaineista muun muassa yhteiskuntaoppiin, paikkatietoon ja maantieteeseen. Kouluihin se viedään pelattavaksi syksyllä 2016.

Lisätiedot:

Hyvä arkiympäristö -toimintamalli voidaan monistaa eri paikkoihin ja alueille. Vastaavanlaista poikkihallinnollista ja asukkaiden kanssa yhdessä tehtyä ylläpidon arviointia ei Suomessa ole ennen tehty.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs