Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Hyökännummen koulu rakennettiin Temporentin moduuliratkaisuna

Temporent

Hyökännummen koulu rakennettiin Temporentin moduuliratkaisuna

Artikkeli.
Julkaistu: 03.12.2014 klo 13:15
Julkaisija: Temporent

Hyökännummen koulun Temporentilta vuokraaman moduulikoulun rakentaminen alkoi kesäkuun alussa 2014. Puuverhoiltu, keltaiseksi maalattu, harjakattoinen lisärakennus koulun avaralla pihalla oli valmis puolitoista kuukautta myöhemmin. Heti lukuvuoden alussa lähes sata 3–6 luokkalaista pääsi aloittamaan opiskelunsa uudessa Pihakoulussa.

Hyökännummen koulu on ruotsalaisen Temporentin ensimmäinen kohde Suomessa. Ruotsissa Temporent on vuokrannut jo vuodesta 1995 siirtokelpoisia moduulirakennuksia tilapäisiä tiloja tarvitseville toimistoille, kouluille ja päiväkodeille.

”Hinta ja laatupisteet olivat ratkaiseva tekijä, kun päätimme valita Temporentin vuokrakoulun”, sanoo Mäntsälän kunnan tekninen johtaja Hannu Seppälä.

”Yhteistyö Temporentin kanssa sujui erinomaisesti ja sopimuksen mukaan”, Seppälä jatkaa.
”Varsinainen rakennusprojekti eteni todella nopeasti. Pihakoulu valmistui ilokseni peräti 1,5 viikkoa ennen luvattua aikataulua. Tällä oli suuri merkitys, sillä pääsimme kalustamaan tiloja ajoissa. Näin saimme paikat kuntoon ennen koulun alkua”, kertoo Hyökännummen koulun rehtori Hanna Oresmaa.

”Mietimme opettajien kanssa yhdessä, mikä nimi kuvaisi parhaiten väliaikaista kouluamme. Päädyimme Pihakoulu-nimeen”, sanoo Oresmaa.

Pihakoulun vuokrasopimus on neljäksi vuodeksi eli siihen asti kunnes Hyökännummen koulun ja päiväkodin laajennus toteutetaan vuosina 2017–18.

Oresmaan mukaan Pihakoulu sopii erinomaisesti ympäristöön talomaisen ulkonäkönsä ansiosta ja sulautuu mainiosti olemassa olevien rakennusten kanssa yhteen.

”Se ei todellakaan muistuta niitä väliaikaistiloja, joita yleisesti kutsutaan parakkikouluiksi.”

Siksi koko parakki-sana on Oresmaan mukaan pannassa Hyökännummen koulussa.

Samaa mieltä on Seppälä: ”Vuokrakoulun ulkonäkö on hyvä eikä lainkaan parakin näköinen. Se sopii myös hyvin ympäristöön.”

Kaikki halusivat pihakouluun

Kouluvuosi on Oresmaan mukaan lähtenyt hyvin käyntiin, sillä Pihakoulun valoisat ja väljät tilat tarjoavat rauhallisen opetus- ja oppimisympäristön.

”Opetustilat ovat kompakteja ja niissä opettaminen tuntuu intensiivisemmältä kuin vanhan koulun puolella”, hän jatkaa.

”Pihakouluun oli syksyn alussa oikein tunkua, kun vanhan koulun oppilaat halusivat sinne myös oppitunteja. Järjestimme heille ja heidän vanhemmilleen tutustumiskäyntejä sinne”, Oresmaa sanoo.

Hänen mukaansa myös vanhemmat olivat tyytyväisiä uusiin tiloihin.

Opettajat arvostavat Oresmaan mukaan erityisesti jako- eli erityistiloja, joita käytetään ryhmäopetustiloina. Jakotiloja on jokaisen luokkahuoneen yhteydessä yksi. Opettajat ovat saaneet itse järjestellä koulutustilojaan omien mieltymystensä mukaan. Tarkoituksenmukaisuussyistä jakotilat on pidetty väljinä.

Jos opettajat eivät tarvitse omaa erityistilaansa, voivat muut opettajat hyödyntää sitä.

Yhtenäinen rakennus

Katsojan silmiin Pihakoulu on yksi yhtenäinen rakennus, vaikka se on 10 moduulista rakennettu kokonaisuus. Esimerkiksi moduulien ulkoseinissä olevat liitossaumat eivät näy. Puuverhous tehdään sokkelia myöten. Harjakatto viimeistelee kokonaisuuden.

Koska talotekniikka on integroitu moduulien rakenteisiin, ei esimerkiksi voimavirtapiuhoja pääse kuka tahansa repimään irti, jolloin sekä parakkien lämmitys että ilmastointi kytkeytyisivät pois päältä.

Muutenkaan näkyvissä ei ole mitään turhia putkia, sähköpiuhoja tai kaapeleita.

Esimerkiksi joidenkin kilpailijoiden moduulitiloissa kaikki nämä sijoitetaan ulkoseiniin tai katolle tai sisätilojen käyttötiloihin, mikä tekee niistä parakkimaisen ja epäsiistin näköisiä.

Moduulirakennusten ulkonäköön vaikuttaa myös se, että esimerkiksi erään kilpailijan parakkien alla on järeät betonipalkit, jotka levittyvät parakkien alta ulospäin monessa kohtaa. Temporentilla alustat rakennetaan juoksujen päälle eli kyseessä on ns. rossipohja. Rakenteet jäävätkin täysin sokkeliverhouksen taakse piiloon.

”Toisaalta Pihakoulun sisälattioissa on elastisuutta, joka johtuu juuri tuosta rossipohjasta. Kun oppilaat joskus innostuvat hyppimään, lattian äänet kuulostavat hiukan häiritseviltä”, Oresmaa sanoo.

Temporentin ulkoportaat kuuluvat perustoimitukseen. Myös liikuntarajoitteisille on oma ramppinsa. Porrasrakennelmat ovat yhtenäiset. Askelmien pintamateriaali on karhennettu liukkautta estämään.

Hyökännummen koulun hulevedet johdetaan suoraan olemassa olevaan sadevesijärjestelmään. Pahimman kilpailijan ratkaisussa sadevesirännejä ja putkia ei ole ollenkaan. Mikäli sellaiset halutaan, kunnan on rakennettava ne itse.
Sähköpääkeskus ja sähkökeskukset ovat myös integroitu rakenteisiin. Ne eivät ole laatikoina parakin katolla tai parakin kyljessä.

Hyvä perusvarustus

Kaikkiaan 440 neliömetrin tilassa on viisi luokkahuonetta ja viisi erityisopetustilaa. Jokaisen luokkahuoneen eteisaulassa on vaatenaulakot ja 1–2 wc:tä. Ruokailu tapahtuu muualla koulun tiloissa.

Vuokratilassa oli valmiina kaksi pystykaappia luokkahuonetta kohti, valotaulut ja allaskaapit. Jokaisessa luokkahuoneessa on vesipiste työtasoineen sekä pystykaapistoineen, wc ja suihkutila. Wc-istuimelle voi siirtyä pyörätuolista edestä tai sivulta.

Jokaisen luokkahuoneen yhteydessä on myös oppilaiden vaatenaulakot.

”Eteistila on 30 senttimetriä joka suuntaan leveämpi kuin kilpailijoilla, mutta voisihan se olla isompikin. Monessa koulussa tämä ratkaistaan tilaamalla yksi erillinen moduuli lisää, johon sitten rakennetaan oppilaille oma vaatehuone”, sanoo Temporentin Suomen aluejohtaja Frank Blomqvist.

Äänieristys on Oresmaan mukaan hyvä.

”Oppilaiden äänet eivät kantaudu toisiin luokkiin. Hyvänä akustisena seinänä toimivat luokkahuoneiden takaseinien kiinnitystaulut. Ne pehmentävät hälyääniä yllättävän hyvin”, hän sanoo.

Paljon tekniikkaa

Pihakoulussa on Oresmaan mukaan ollut riittävän lämmintä. Säätöjä on kyllä tehty, että lämmitys on saatu kohdalleen. Sähkölämmitys hyödyntää myös yösähköä. Pattereissa on erityisherkät termostaatit ja lämmityksen voi säätää tilakohtaisesti.

Myös ilmastointikoneessa oli Oresmaan mukaan aluksi säätöongelmia, mutta sekin saatiin nopeasti kuntoon ja toimii nyt hyvin.

Ilmastointikone asennetaan jo tehtaalla valmiiksi. Se on sijoitettu wc:n alas lasketun katon yläpuolelle, joka on eristetty äänieristelevyllä.

Blomqvistin mukaan Temporentin vuokratilojen tekniikasta johtuvien äänien minimoimista on mietitty tarkkaan.

”Siksi ratkaisuissamme iv-koneet sijoitetaan edellä kuvatulla tavalla. Ne ovat hiljaisia eivätkä vie käyttötilaa toisin kuin kilpailijoiden vastaavat laitteet, jotka tuottavat turhaa melua ja syövät tilaa”, Blomqvist jatkaa.

Valot toimivat hämäräkytkimillä. Moduuleihin on tehty sähköliitännät valmiiksi jo tehtaalla. Valojen ja sähkön saaminen tiloihin käy nopeasti. Oresmaan mukaan ne säädettiin koulun tarpeitten mukaisiksi ja syksyn mittaan valon määrän muuttuessa on tehty lisäsäätöjä. Valaistukseen on moduulikohtaiset huoltoventtiilit, jotka ovat tehtaalla valmiiksi asennettuja. Se nopeuttaa ja helpottaa korjauksia ja huoltoja.

Myös lämminvesivaraaja on sijoitettu sisäkattoon, mikä omalta osaltaan säästää käyttötilaa.

Rakennuksen laskennallinen kokonaisenergiankulutus (E-luku) on 170 eli luokka C, kWhe/(m2/vuosi). Esimerkiksi kaksi vuotta vanhojen omakotitalojen energiankulutus pyörii B- ja C-luokissa.

Runkovesijohtoreititykset on tehty valmiiksi tehtaalla. Näin kytkettävyys helpottuu ja asennustyö nopeutuu huomattavasti.

”Pihakouluun on saatu integroitua myös keskusradio, josta kaikki kuulutukset lähtevät sekä Pihakoulun että pääkoulun oppilaille. Se lisää turvallisuutta ja nopeuttaa tiedon kulkua. Myös koulutusjärjestelmä on integroitu siihen sisään”, Oresmaa sanoo.

”Ennen Pihakoulun käyttöönottoa opettajat olisivat kaivanneet enemmän alkuperehdytystä tilaan. Eniten opettajia askarruttivat tekniikan ratkaisut ja niiden säädöt”, sanoo Oresmaa.

”Onneksi Temporent on laatinut selkeän vastuunjakotaulukon, jossa on selvitetty perusteellisesti eri osapuolten – toimittajan ja tilaajan – vastuut. Muun muassa huollot, esimerkiksi lampunvaihto ja säädöt, kuuluvat Temporentille. 

Temporentin moduulijärjestelmä: KLOSS
Käyttökohde: Koulu
Asiakas: Mäntsälän kunta
Paikka: Hyökännummen koulu, Kellokoski
Pinta-ala: 440 m²

Kuvalinkki:

Hyökännummenkoulu: https://www.dropbox.com/sh/6vymv4vv4d8hx12/AADMu9v_-TvXDr18x4IrJr8ha?dl=0

 Lisätiedot:

Frank Blomqvist
Suomen aluejohtaja
Temporent Oy
puh. 0400-840 880
frank.blomqvist@temporent.fi
Lisätietoa:
www.temporent.fi

Ruotsalainen Temporent on vuokrannut jo vuodesta 1995 siirtokelpoisia moduulirakennuksia tilapäisiä tiloja tarvitseville toimistoille, kouluille ja päiväkodeille. Sillä on tytäryhtiöt Tanskassa ja Norjassa ja kesäkuusta 2014 lähtien myös Suomessa. Pohjoismaiden liikevaihto oli yhteensä noin 30 miljoonaa euroa vuonna 2013. Yrityksessä on 30 työntekijää. www.temporent.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs