Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Den dimmiga bilden på Aura ås båtpålar vann frimärkestävlingen

Turun kaupunki

Den dimmiga bilden på Aura ås båtpålar vann frimärkestävlingen

Pressmeddelande.
Publicerad: 20.09.2015 kl. 12:30
Utgivare: Turun kaupunki

Kan publiceras genast

Omröstningen i bildtävlingen Merkillinen Turku har vunnits av åbobon Pekka Vallila som tog bild på pålarna i Aura å. På bilden syns de blåa båtpålarna i ett dimmigt landskap med statyn Harmonia i bakgrunden som föreställer en valfena. Frimärket som bygger på den här bilden publicerades på Åbodagen 20.9. i Åbo stadshuset.

Vallila tog vinnarbilden för exakt två år sedan på en dimmig morgon.

-Då var det en riktig ärtsoppsdimma som bara blottade allt det sköna. Jag vistades länge på gästhamnsbryggan med min kamera, minns Pekka Vallila.

Det var självklart för Vallila att fotografera just på det stället.

-Aura är ju en urbild för Åbo. Jag har bott och arbetat i närheten av ån i decennier och springvattensstatyn har alltid varit mitt favoritobjekt, berättar Vallila som beskriver sig själv som en ivrig hobbyfotograf.

Till tävlingen skickades över 1100 bilder där Åbo har avbildats ur tio olika synvinklar. Juryn valde de tio bästa bilderna för omröstning bland publiken. Ordföranden för juryn, design manager Petri Pohjolainen på Posten är glad över resultatet.

-I tävlingen söktes en märklig Åbobild och vinnarbilden är precis en sådan. En bild vars innehåll visar sig som en hembygdskärlek och ett minnesspår för en lokal invånare, beskriver Pohjolainen.

-Även den som inte bor i Åbo kan se att bilden är vacker, men det märkliga med bilden kommer inte till uttryck på samma sätt, anser Pohjolainen.

I omröstningen avgavs nästan 3000 röster. Vinnarbilden fick 19 procent av rösterna.

Försäljningen av det nya frimärket börjar på Åbodagen. Då kan det köpas i stadshuset och Åbosamfundets Färjbod. På postkontoren inleds försäljningen måndagen 21.9. Frimärket trycks i 7000 exemplar.

De bilder som skickades till tävlingen kan ses på webbplatsen för tidningen Turkulainen www.turkulainen.fi och på Instagram med hashtagg #merkillinenturku. Tävlingen ordnades av tidningen Turkulainen, Åbo stad, Åbosamfundet och Yle Turku.

De ljusblåa båtstolparna i Aura å var arkitekt Erik Bryggmans idé. När han var ute och reste i Italien såg han samma slags gondolstolpar i Venedig och bestämde färgen på stolparna i sin hemstad efter att ha återvänt från sin studieresa i Italien. Allt eftersom behovet av båtstolparna har minskat har de också blivit färre. Båtstolparna som skapar en hamnliknande stämning utgör en väsentlig del av den maritima rytmen i Aura å, stadens landskapliga jagbild, det lokala båtlivet och framför allt Bryggmans arv som hans hemstad är förpliktad att värna om. Konstverket Harmonia som liknar en valfena har skapats av konstnären Achim Kühn år 1996.

Ytterligare information:
Timo Niittymäki, regionchef, Posten, 0400 526498, timo.niittymaki@posti.com
Antti Korhonen, ansvarig producent, Yle (02) 271 7801, antti.korhonen@yle.fi
Janne Kaijärvi, chefredaktör, Turkulainen 0400 443 552, janne.kaijarvi@media.fi
Saara Malila, kommunikationsdirektör, Åbo stad, 044 907 5710, saara.malila@turku.fi
Kristiina Syrjäsuo, verksamhetsledare, Turkuseura-Åbosamfundet, 040 528 3073, kristiina.syrjasuo@turkuseura.fi

Bilaga: Merkillinen_Turku_2015.tif / Pekka Vallilas bild på Aura ås båtpålar vann bildtävlingen Merkillinen Turku.

Bilagor

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs