Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Aurajokirantoja siivotaan talkoilla – jokainen voi vaikuttaa Itämeren tilaan

Turun kaupunki

Aurajokirantoja siivotaan talkoilla – jokainen voi vaikuttaa Itämeren tilaan

Tiedote.
Julkaistu: 20.04.2016 klo 14:56
Julkaisija: Turun kaupunki

Turkulaiset kutsutaan siivoamaan Aurajoen rantoja yhteisillä talkoilla lauantaina. Puhtaat rannat -siivoustalkoilla halutaan muistuttaa Itämeren roskaantumisesta. Tapahtuma järjestetään yhtä aikaa Turussa, Helsingissä, Tallinnassa ja Pietarissa.

Turun keskusta-alueella järjestetään lauantaina 23.4. klo 11–15 yleisölle avoimet Puhtaat rannat -siivoustalkoot. Tapahtuma liittyy Itämerihaaste-aloitteeseen ja neljän Itämeren kaupungin – Turun, Helsingin, Tallinnan ja Pietarin – yhteistyöhön, jonka tarkoitus on muistuttaa kaupunkilaisten mahdollisuudesta vaikuttaa Itämeren roskaantumiseen.

Vesistöissämme olevasta roskasta 70 prosenttia vajoaa pois silmistämme, järvien ja meren pohjalle. Siellä se aiheuttaa ongelmia eliöille, linnuille, kalastajille ja vesilläliikkujille, ja muovituotteet hajoavat hitaasti mikroroskaksi aiheuttaen taas uudenlaisia uhkia meriluonnolle. Tulevana lauantaina järjestettävä siivoustapahtuma muistuttaa, että torille heitetty roska joutuu usein tuulen ja sateen mukana vesistöön – ja muuttaa pikkuhiljaa rakkaat virkistysalueemme kaatopaikaksi.

Tapahtumia Kristiinankadun päässä jokirannassa

Turun kaupungin ja Itämerihaasteen järjestämä Puhtaat rannat -tapahtuma jakaa tietoa ja antaa mahdollisuuden osallistua kaupungin ja luontomme puhtaanapitoon. Päätapahtumapaikka on jokirannassa, Kristiinankadun päässä kävelykadun varrella ja rantaan johtavalla liuskalla. Tapahtuma alkaa klo 11.00 tervehdyspuheenvuoroilla.

Matkaamme merivirtojen kiertosuunnan mukaisesti videoyhteyden avulla Tallinnasta Pietariin, Helsinkiin ja lopulta Turkuun, ja tervehdimme kanssatalkoolaisia. Turussa tervehdyspuheenvuoron pitää apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja tilaisuuden juontaa toimittaja Lassi Lähteenmäki.

Tervehdyksien jälkeen lämmitellään lyhyellä jumpalla, jonka jälkeen talkoillaan noin kaksi tuntia jokirannassa ja lähipuistoissa, kukin osallistuja jaksamisensa mukaan. Keräysvälineet – säkit, hanskat ja keräysnipsut – talkoolaiset saavat lainaan järjestäjältä. Mukaan kannattaa ottaa juotavaa, mieluiten tietenkin hanavettä omassa juomapullossa. Voit ottaa myös paksut työhanskat, mikäli sellaiset löytyy. Talkoilun jälkeen voi tutustua jaossa oleviin materiaaleihin, osallistua taideprojektiin ja tutustua sukeltajien Aurajoen pohjasta nostamaan romuun.

 Roskataidetta ja pohjaromua

Tärkeä osa Puhtaat rannat -yhteistyötä on talkoiden aikana tehtävä pop up -taide, jonka tarkoitus on herätellä näkemään tarpeettomaksi arvioitu tavara kierrätettävänä ja hyödynnettävänä materiaalina. Kaupunkilaiset ovatkin tervetulleita osallistumaan ja luomaan omia roskainstallaatioita, jotka kuvataan digitaalista näyttelyä varten. Näyttely esitetään Turussa toukokuussa järjestettävässä Euroopan meripäivä -konferenssissa.

Tapahtumaan osallistuvissa kaupungeissa toteutettavan installaatioprojektin on ideoinut taiteilija Kristiina ”Tikke” Tuura Hei Helsinki -kollektiivista, ja Turussa toteutuksessa mukana on turkulaisia taiteilijoita kulttuuriyhdistys ALKUpisteestä kuvataiteilija Riitta Lieteen johdolla.

Sukeltajat ovat nostaneet Aurajoesta jo lähes tuhat polkupyörää

Taiteen lisäksi rantaliuskalla tapahtuu, kun sukeltajat nostavat romua Aurajoen pohjasta. Turkulaiset sukeltajat ovat jo yli 20 vuoden ajan vuosittain puhdistaneet Aurajokea ihmisten jokeen heittämästä romusta. Vuosien varrella sukeltajat ovat nostaneet joesta lähes tuhannen polkupyörän lisäksi kaikkea mahdollista irtainta, esimerkiksi liikennemerkkejä, puistonpenkkejä, ostoskärryjä, kännyköitä, lompakkoja ja avainnippuja.

Tänä vuonna sukeltajat sukeltavat Turun kaupungin kummialuksen, miinantorjunta-alus MHC Katanpään henkilöstön Remus-sensorilla etukäteen kartoittamia kohteita. Katanpään henkiöstö esittelee sensorikalustoa ja kartta-aineistoa yleisölle tapahtuman aikana.

Turun kaupunki yhteistyökumppaneineen haluaa tehdä Turusta entistäkin siistimmän ja viihtyisämmän. Jokainen voi osallistua näihin talkoisiin omilla teoillaan ja ideoillaan sekä jakaa niitä sosiaalisessa mediassa tunnuksella #siistiturku. Kehittämisideoita voi välittää myös kaupungin palautepalvelussa www.turku.fi/palaute.

 Lisätietoja:

http://www.itamerihaaste.net/puhtaatrannatturku

Itämerihaasteen koordinaattori Salla-Maria Lauttamäki, p. 040 556 5426
salla-maria.lauttamaki@centrumbalticum.org

Turun kaupungin vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki, p. 050 557 3138 olli-pekka.maki@turku.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs