Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » 60-vuotiasta Lappeenrannan Kauppatoria juhlitaan perjantaina 30.9.2016

Lappeenrannan kaupunki

60-vuotiasta Lappeenrannan Kauppatoria juhlitaan perjantaina 30.9.2016

Tiedote.
Julkaistu: 22.09.2016 klo 08:00
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Lappeenrannan Kauppatori täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Kauppatorilla järjestetään kaikille avoin tapahtuma perjantaina 30.9. klo 10–14. Juhlaohjelmassa on muun muassa musiikkiesityksiä ja muotinäytös. Torille on juhlan ajaksi pystytetty esiintymisteltta, jossa on tilaa sekä esiintyjille että yleisölle. Tori palvelee normaalisti juhlapäivänä.

Nykyiselle paikalleen ylätorille kauppatori siirrettiin satamasta vuonna 1956 ja torikauppa alkoi uudella torilla virallisesti 1.10. Torin laidalla sijaitseva kauppahalli valmistui saman vuoden syyskuussa. Kauppahallissa oli aluksi 22 myymälää, joissa myytiin vihanneksia, lihaa, kalaa, kukkia ja sekatavaraa. 

Nykyisin kauppahallista löytyy liha- ja kalamyymälöiden lisäksi perinteistä särää myyvä lounaskahvila, gluteiinittomien herkkujen puoti ja virolaisia elintarvikkeita. Hallissa on toistaiseksi esillä toriyhdistyksen kokoama Kauppatorin historiasta kertova valokuvanäyttely. Valokuvat on koottu kaupunginarkistosta ja yksityishenkilöiltä. 

Kauppatorin yrittäjät ja Lappeenrannan Toriyhdistys ry järjestävät torin 60-vuotisjuhlat yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin tapahtumapalvelujen kanssa. 

Juhlapäivän 30.9 ohjelma alkaa klo 10 juhlapuheella, jonka pitää kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää.

Musiikillisen ohjelmaosuuden aloittaa tutuilla kappaleilla Etelä-Karjalan vanhin toiminnassa oleva kuoro, lappeenrantalainen mieskuoro Karjalan Laulu-Veikot. Kesäkonserteista tutuksi tullut yhtye Laulava sydän soittaa tarttuvalla soundilla iskelmää. Musiikkiopiston Nuoret Harmonikat koostuu Lappeenrannan musiikkiopiston 12–14-vuotiaista nuorista harmonikkaoppilaista, jotka soittavat kesäisiä, tunnettuja harmonikkakappaleita. Huge ja Nakkisormet on perinteistä suomalaista tanssimusiikkia esittävä yhtye, joka päättää juhlaohjelman musiikkiosuuden noin klo 14. Ohjelmamuutokset mahdollisia. 

Toriyhdistyksen kunniapuheenjohtaja Marja-Liisa Pyysing pitää puheen, jonka jälkeen on vuorossa toriyhdistyksen kauppiaiden järjestämä ”muotinäytös” noin klo 12. Musiikin lomassa arvotaan toriyhdistyksen syysarpajaisten palkinnot, kolme tuotekoria Kauppatorin yrittäjiltä. 

Lappeenrannan tori on ympäri vuoden avoinna oleva tori vihannes- ja marjamyyjineen. Erityisen suosittuja tapaamispaikkoja ovat torin kahvikojut. 

Torin perinteisiin ovat kuuluneet vuosittain järjestettävät kevät- ja syysmarkkinat.  Kesäsunnuntaisin Kauppatori täyttyy kirpputorikauppiaista.

Lappeenrannan kaupungin tapahtumapalvelujen koordinaattori Jorma Kallio kertoo, että tori on säilyttänyt suosionsa suosittuna kohtauspaikkana vuosikymmenestä toiseen. 

– Tori on kaupankäyntiä varten, mutta se on myös tärkeä kokoontumispaikka paikkakuntalaisille. Torin kuuluu olla avoin ja tasavertainen kaikille, Jorma Kallio painottaa torin merkitystä. 

Hän arvioi, että Lappeenrannan Kauppatori on saanut vaikutteita entiseltä Viipurin torilta: siitä muistuttavat puiset, arvokkaan näköiset kahvikojut. 

– Lappeenrannan Kauppatori henkii lämmintä karjalaista elämänmenoa, johon kuuluu iloinen puheensorina kahvikupin äärellä. Samalla vaihdetaan viikon kuulumiset toriostosten lomassa. Kaupunki haluaa omalta osaltaan olla mukana vaalimassa perinteitä, jotta traditio jatkuisi, Jorma Kallio lisää ja toivottaa kaupunkilaiset tervetulleiksi torin syntymäpäiville. 

Kauppatorin yrittäjät ja toriyhdistys toivottavat myös entiset tori- ja hallikauppiaat tervetulleiksi juhlille.

 

 

KUVATEKSTIT:

Kuva 1_Lappeenrannan kauppahalli 1.10.1956, kuva Kuvapaja, Lappeenrannan Museot Finna-arkisto

Kuva 2_Kauppatori kahvikioski Tiinan tupa, Tiina Back-Martin_kuva Arto Holappa 20.9.2016

Kuva 3_Kauppatorin kahvikioskit_kuva Arto Holappa 20.9.2016

 

 

Lisätietoja:

Marja Kultanen
torivalvoja, Lappeenrannan kaupunki
040-0658291
Marja.Kultanen@lappeenranta.fi

Jorma Kallio
tapahtumatoiminnan koordinaattori 
Lappeenrannan kaupunki, Tapahtumapalvelut
puh. 040 0155597
jorma.kallio@lappeenranta.fi

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi  

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs