Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kauppa » Viljan kauppaantulo ennallaan alhaisesta viljasadosta huolimatta

Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Viljan kauppaantulo ennallaan alhaisesta viljasadosta huolimatta

Tiedote.
Julkaistu: 10.08.2011 klo 09:00
Julkaisija: Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Viljaa käyttävä teollisuus ja viljan välittäjät ostivat maatiloilta kuluneena satovuonna yhteensä 1,8 miljardia kiloa viljaa. Määrä vastaa 60 prosenttia viime kesän viljasadosta. Kotimaista ja ulkomaista viljaa käytettiin teollisuudessa kuluneena satovuonna yhteensä 1,4 miljardia kiloa, mikä vastaa puolta viime kesän viljasadosta.

Vaikka kesän 2010 viljasato oli vuosikymmenen alhaisin, viljaa tuli tavanomaisesti maatiloilta markkinoille satovuoden 1.7.2010–30.6.2011 aikana. Määrä on lähellä kymmenen vuoden keskiarvoa. Kotimaisen teollisuuden käyttämä jyväviljan määrä oli yhteensä 1,4 miljardia kiloa, kun mukaan lasketaan myös ulkomailta tuotu vilja. Viljan käyttö jakautui tasaisesti eri vuosineljänneksille. Käyttökohteittain kulutus jakautui seuraavasti: 43 prosenttia rehuteollisuudessa, 32 prosenttia elintarviketeollisuudessa, 10 prosenttia ohran mallastuksessa ja loput 15 prosenttia muussa teollisessa tuotannossa.

Eniten ohraa

Satovuoden aikana maatiloilta markkinoille siirtyi eniten ohraa, 666 miljoonaa kiloa eli reilu kolmannes koko viljamäärästä. Määrä vastaa puolta kesän 2010 ohrasadosta. Pääosa määrästä oli rehuohraa. Ohran kauppaantulomäärä satovuosittain viimeisen kymmenen vuoden aikana on ollut keskimäärin 798 miljoonaa kiloa. Se vastaa keskimäärin 43 prosenttia vuosittaisista satomääristä. Teollisuudessa käytettiin eniten ohraa, yhteensä 605 miljoonaa kiloa. Tästä suurin osa kului rehuksi.

Vehnää siirtyi kuluneena satovuonna maatiloilta markkinoille 603 miljoonaa kiloa, josta hieman yli puolet oli ostohetkellä arvioitu leipävehnäksi ja loput rehuvehnäksi. Vehnän kauppaantulomäärä vastaa 83 prosenttia viime kesän vehnäsadosta ja on hieman keskimääräistä enemmän. Viimeisen kymmenen vuoden aikana maatiloilta on myyty satovuosittain keskimäärin 527 miljoonaa kiloa vehnää, mikä vastaa 74 prosenttia vuosittaisista satomääristä. Teollisuudessa vehnää käytettiin 456 miljoonaa kiloa, josta yli puolet meni elintarvikekäyttöön ja loput lähinnä rehuksi.

Kauran kauppaantulomäärä oli kuluneena satovuonna 478 miljoonaa kiloa. Määrä vastaa 59 prosenttia viime kesän kaurasadosta. Kauppaantulon osuus sadosta on huomattavasti suurempi kuin aikaisempina vuosina. Keskiarvo kymmenen vuoden kauppaantulomääristä on 507 miljoonaa kiloa. Kauran käyttö teollisuudessa oli vähäisempää kuin muiden viljojen. 204 miljoonasta kaurakilosta suurin osa meni rehuksi.

Ruista liian vähän

Ruista ostettiin maatiloilta kuluneena satovuonna 53 miljoonaa kiloa. Hyvästä sadosta johtuen määrä on kaksinkertaistunut edellisestä satovuodesta. Määrä vastaa 77 prosenttia viime kesän ruissadosta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana maatiloilta on ostettu ruista satovuosittain keskimäärin 74 prosenttia vuosittaisista satomääristä ja määrät ovat olleet keskimäärin 45 miljoonaa kiloa. Ruista käytettiin teollisuudessa elintarvikkeeksi 98 miljoonaa kiloa, mikä on puolitoistakertainen määrä verrattuna viime kesän satoon.

Teollisuuden ja kaupan viljan osto-, käyttö ja varastotilastoihin liittyvät taulukot on julkaistu Tiken Matilda-maataloustilastopalvelussa.

 

Lisätietoja

Tike, Maa- ja metsäta­lousministeriön tietopalvelukeskus

Aktuaari Sirpa Karppinen, puh. 020 77 21341

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@mmmtike.fi

Tiedot käyvät ilmi Tiken tekemästä Teollisuuden ja kaupan viljan osto-, käyttö- ja varastotilastosta. Viljan ostotiedot (=kauppaantulotiedot) kerätään neljännesvuosittain maamme kaikilta yrityksiltä, jotka ostavat viljaa tai rypsiä/rapsia suoraan maatiloilta. Kotimaisen ja ulkomaisen viljan käyttötiedot kerätään neljännesvuosittain elintarvike- ja rehuteollisuudelta sekä muulta viljaa käyttävältä teollisuudelta. Kotimaisen ja ulkomaisen viljan ja rypsin/rapsin varastotiedot kerätään puolivuosittain kaikilta yrityksiltä, joilla on viljan varastoja kesäkuun tai joulukuun lopussa.

Seuraava neljännesvuositilasto julkaistaan 10. marraskuuta.

 

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs