Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kauppa » Keskimaan myynnin kasvu 8,4 %

Osuuskauppa Keskimaa

Keskimaan myynnin kasvu 8,4 %

Tiedote.
Julkaistu: 21.09.2011 klo 14:29
Julkaisija: Osuuskauppa Keskimaa

Keskimaa Osk:n tammi-elokuun verollinen myynti oli 468 miljoonaa euroa, missä kasvua edelliseen vuoteen oli 8,4 %.  Keskimaan kokonaismyynnistä asiakasomistajien ostoista kertyvän niin sanotun bonusmyynnin osuus oli 86 %.

 

Keskimaan liikevaihto (myynnistä vähennetty mm. arvonlisävero sekä maksetut Bonukset) oli elokuun loppuun mennessä yhteensä 385,6 miljoonaa euroa, mikä on 8,0 % enemmän kuin vuoden 2010 vastaavalla ajanjaksolla.

 

Keskimaan tulos ennen veroja ja satunnaisia eriä oli tammi-elokuussa 9,3 miljoonaa euroa (2,4 % liikevaihdosta). Tulos oli 2,7 miljoonaa euroa edellisen vuoden vastaavaa ajankohtaa parempi, mutta edelleen yli miljoona euroa vuoden 2009 tammi-elokuun tulosta heikompi.

– Olemme tyytyväisiä myynnin kasvuun ja tuloksen kehitykseen, kun vuoden 2010 tulosnotkahdus on saatu pääosin korjattua. Kesä sujui kaiken kaikkiaan hyvin, matkailu- ja ravitsemiskaupassa jopa erinomaisesti. Olemme vähintäänkin säilyttäneet markkinaosuutemme kaikilla toimialoillamme, toimitusjohtaja Antti Määttä kuvailee.

Tänä vuonna Keskimaassa on keskitytty arkisen asioinnin sujuvuuden sekä jokapäiväisten peruspalvelujen parantamiseen.

– Myymälämme ja ravintolamme ovat kaiken kaikkiaan paremmassa kunnossa. Toimipaikkojen siisteys, palvelun laatu sekä tuotteiden saatavuus ovat kohentuneet, mikä on näkynyt asiakastyytyväisyyden kasvuna ja sitä kautta hyvin kehittyneinä myyntilukuina. Työ näiden asioiden parantamiseksi jatkuu toki edelleen, Määttä lupaa.

 

Asiakasomistajuus

Elokuun lopussa Keskimaalla oli 109 295 asiakasomistajaa.  Asiakasomistajien määrässä kasvua oli lähes 4 %. Keski-Suomen kotitalouksista Keskimaan asiakasomistajaksi on liittynyt noin 78 %.

 

Tammi-elokuussa Keskimaa maksoi asiakasomistajilleen rahana maksettavia etuja yhteensä noin 22 miljoonaa euroa.

Asiakasomistajille maksetut Bonukset olivat 16,3 miljoonaa euroa, missä oli kasvua 8,5 % edellisestä vuodesta.  Maksutapaetua asiakasomistajat saivat Keskimaasta S-Etukortilla tehdyistä ostoista 0,25 miljoonaa euroa (+13 %).

Asiakasomistajille maksettiin ylijäämänpalautusta toukokuussa yhteensä 4,8 miljoonaa euroa ja osuusmaksun korkoa kesäkuussa 0,63 miljoonaa euroa.

Ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa maksetaan edellisen vuoden tuloksen perustella. Niiden maksamisesta päättää Keskimaan edustajisto vuosittain. Vuoden 2010 tulos oli vuotta 2009 alhaisemmalla tasolla, mistä syystä ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko olivat edellisvuotta pienempiä.

 

Investoinnit

Keskimaan vuoden 2011 investoinnit ovat yhteensä noin 30 miljoonaa euroa. Suurimpia investointikohteita ovat Sokos Hotel Paviljongin rakentaminen, Palokan Prisman laajennus sekä tammikuussa toteutetulla tonttikaupalla varustautuminen Seppälän uuden Prisman rakentamiseen.  

 

Henkilöstö ja työllistäminen

Keskimaa työllisti elokuun lopussa yhteensä 1 900 henkilöä, mikä oli 67 enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Uudet työpaikat ovat syntyneet pääosin market- ja tavaratalokauppaan, muun muassa Sokokselle sekä Palokan Prismaan.

 

Kesäkaudella Keskimaa työllisti 445 kesätyöntekijää. Heistä 309 oli töissä vain kesän ajan. Reilu neljännes kesätyöntekijöistä oli henkilöitä, jotka tekevät Keskimaassa töitä ympäri vuoden joustavasti opiskelun lomassa, mutta kesällä tuntimäärää voitiin kasvattaa.

Tutustu työelämään ja tienaa –ohjelman kautta Keskimaan toimipaikoissa työelämään tutustui kesällä 250 peruskoulunsa päättävää nuorta kahden viikon jaksoissa.

 

Market- ja tavaratalokauppa

Keskimaan market- ja tavaratalokauppa kasvoi tammi-elokuussa 5,6 % edellisestä vuodesta, liikevaihdon ollessa 267,7 miljoonaa euroa.

 

Prismojen, S-marketien, Sale-myymälöiden sekä Mestarin Herkun päivittäistavarakaupan liikevaihto oli 220,5 miljoonaa euroa, mikä merkitsi edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna 5,4 % kasvua.

– Jyväskylän lisääntyneen kauppatarjonnan myötä päivittäistavaroissa tuotevolyymit ovat kokonaisuutena pysytelleet edellisvuoden tasossa, liikevaihdon kasvun selittyessä pääosin yleisellä elintarvikkeiden hintojen nousulla. Meidän hintakilpailukykymme on edelleen hyvässä kunnossa, ja myyntimme on kiristyneestä kilpailutilanteesta huolimatta ennakoidulla tasolla, toimialajohtaja Raija Rantanen kuvailee.

 

Kesä onnistui Keskimaan päivittäistavarakaupassa hyvin.

– Lämmin kesä suosi mökkimaakuntaa, ja monissa yksiköissämme tehtiinkin uusia myyntiennätyksiä.  Sale-pienmyymälöissä eri puolilla maakuntaa on toteutettu aukioloaikojen laajennuksia, joista on saatu erittäin myönteisiä kokemuksia niin asiakaspalautteina kuin myynninkehityksinä.

 

Kulutustrendeinä päivittäistavarakaupassa on nähtävissä lähiruoan arvostuksen nousu sekä oman maakunnan tuotteiden kysynnän kasvu. Menekkiään kasvattavat niin ikään aidot peruselintarvikkeet, esimerkiksi voi. Proteiinipitoiset tuotteet kiinnostavat kuluttajia, kun taas hiilihydraattipitoisten sekä kevyttuotteiden kysyntä on hiipumaan päin.

Myös edullisten S-ryhmän omien merkkien, ensisijaisesti Rainbown suosio kasvaa. Rainbow-valikoimaan onkin tullut tänä vuonna runsaasti uutuuksia, muun muassa lihatuotteita.

– Kaikki uudet Rainbow-jauhelihat ja siipikarjanlihatuotteet ovat sataprosenttisesti kotimaisia.

Tavoitteena on, että jatkossa alkuperämaa löytyisi tuoreen lihan lisäksi myös omilla merkeillä myytävistä lihajalosteista, kuten makkaroista ja leikkeleistä, vaikka laki ei sitä vielä edellytä.

 

Keskimaan käyttötavarakaupan liikevaihto oli vuoden alusta elokuun loppuun yhteensä 47,3 miljoonaa euroa, missä kasvua oli 6,6 %.

Käyttötavarakaupassa Sokos on edelleen erittäin hyvällä kehityksellä, samoin Kodin Terra. Seppälän Prismassa kesäkauppaa vauhditti erittäin hyvän vastaanoton saanut, pitkillä aukioloajoilla palveleva parturi-kampaamo, joka avattiin heinäkuussa.

Keskimaan käyttötavarakaupasta suurin osa tehtiin edelleen Jyväskylän kolmessa Prismassa, tosin myynnin haasteena varsinkin Seppälässä ja Palokassa ovat ahtaaksi käyneet käyttötavaraosastot. Tilan puutteeseen saadaan helpotusta Palokassa, kun Prisman laajennus valmistuu tämän vuoden lopulla. Seppälän Prismassa käyttötavarakaupan palvelujen merkittävään parantamiseen tähdätään uuden Prisman rakentamisella.

Lisää tilaa tulevat molemmissa Prismoissa saamaan erityisesti pukeutumisen sekä sportin tuotealueet.

 

Talouden epävarmoista näkymistä huolimatta syksy on käynnistynyt Keskimaan market- ja tavaratalokaupassa kohtuullisen hyvin.

– Joulukaupalla on ratkaiseva merkitys etenkin käyttötavarakaupallemme, mutta olemme luottavaisella mielellä. Uskomme, että joulumyyntimme onnistuu edellisten vuosien tapaan, Raija Rantanen ennakoi.

 

Polttoneste- ja liikennemyymäläkauppa

Keskimaan liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto oli tammi-elokuukuussa 90,6 miljoonaa euroa.

 

ABC-liikennemyymälöiden liikevaihto oli yhteensä 23,7 miljoonaa euroa, missä oli edelliseen vuoteen verrattuna laskua 0,7 %. Liikennemyymälöissä kesä ikään kuin loppui lyhyeen, sillä jo elokuussa asiakkaita oli selvästi edellistä vuotta vähemmän.

– Liikennemyymälöiden sisäkaupassa ei aivan ylletty edellisen vuoden superkesän tasolle. Yksikkökohtaisissa myynneissä joko päästiin samaan kuin edellisenä vuonna tai jäätiin hieman. ABC Palokan ja ABC Keuruun myynnit ovat edellistä vuotta alhaisemmat yökaupasta luopumisen vuoksi. Negatiivisia asiakaspalautteita palvelumuutoksesta ei ole kuitenkaan tullut, toimialajohtaja Heikki Tervanen toteaa.

Liikennemyymälöiden sisäkauppaan vaikuttivat myös nelostien perusparannustyöt Äänekosken Hirvaskankaalla sekä liikkumisen vaatimaton kasvu maakunnan teillä. Keski-Suomen liikennemäärät kasvoivat tammi-elokuussa 1,6 %, kun vastaava luku koko maassa oli 2,3 %.

– Alkanut syksy on ollut elokuun tapainen, eli myynnit hieman laskevat. Talouden epävarmuus näkyy liikkumisessa.  

Paikallisia asiakkaita ABC-liikennemyymälöissä on ilahdutettu erilaisilla tapahtumilla, muun muassa nuorille suunnatuilla ABC Festillä ja mopomestaruuskilpailuilla, Suomalaisen työn Reino-kiertueella sekä JYPin ja Keskimaan yhteisellä Reilun pelin kiertueella.

 

Keskimaan polttonestekaupan liikevaihto tammi-elokuussa oli 66,9 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen kertyi 19,9 %, selittyen pääosin polttonesteiden viime vuotta korkeammilla vähittäismyyntihinnoilla.

– Vuoden kuluessa on kyetty varastonhallinnan, jakelun sekä logistiikan keinoin hallitsemaan hyvin 98-oktaanisen polttoaineen raju myynnin kasvu. Tällä hetkellä 98-oktaanisen osuus kaikesta bensiinimyynnistä on hieman alle 60 %, kun vastaava luku suurimmillaan oli 68 %.  

Keskimaan ABC-jakeluautomaattien siirtäminen sirukorttiaikaan on edennyt suunnitellussa aikataulussa.

– Vuoden loppuun mennessä tarvittavat muutokset on tehty kaikilla asemillamme, Tervanen aikatauluttaa. 

 

Matkailu- ja ravitsemiskauppa

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli elokuun loppuun mennessä 24,2 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi peräti 10,5 %. Hotellien osuus toimialan liikevaihdosta oli 5,8 miljoonaa euroa (+ 6,6 %) ja ravintoloiden 18 miljoonaa euroa (+ 12,07 %).

– Kesä oli erittäin onnistunut, ja ylsimme selvästi markkinoiden yleistä kehitystä parempiin kasvulukemiin. Hotelleissamme riitti vilskettä ja kävelykadun ravintolat olivat iskussa, kommentoi toimialajohtaja Pasi Kunelius.

Hotellien onnistuneen kesän arvoa nostaa se, että kotimaan vapaa-ajan matkailu vähentyi koko maassa heinäkuussa 4 % viime vuoteen verrattuna. Maksullisen majoituksen sisältäneitä matkoja tehtiin 6 % vähemmän kuin heinäkuussa 2010.

 

Keskimaan ravintolakaupassa on mukauduttu nopeasti markkinamuutoksiin. Kahvilat sekä nopean syömisen konseptilla toimivat ravintolat ovat kasvaneet vastattuaan lisääntyneeseen kysyntään.

– Perinteiset ruokaravintolat ovat myyneet totutun hyvin, ja anniskeluravintolatkin ovat piristyneet, nähtyään toivottavasti jo aallonpohjansa. Yöravintolakaupassa olemme myös selvässä kasvussa.

Syksy näyttää lupaavalta Jyväskylän sijoittuvien tapahtumien valossa, mutta toisaalta myös uhkakuvia yleisen talouden tilan heikentyessä on nähtävissä.

– Matkailu- ja ravitsemisala on hyvin suhdanneherkkä. Meidän pitää reagoida viivyttelemättä kaikkiin talouden signaaleihin, koska ne näkyvät hyvin nopeasti ravintolakäyttäytymisessä, Pasi Kunelius toteaa.

 

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Antti Määttä, 050 522 1011

Toimialajohtaja Raija Rantanen, 050 539 9383, market- ja tavaratalokauppa

Toimialajohtaja Heikki Tervanen, 050 593 5764, liikennemyymälä- ja polttonestekauppa

Toimialajohtaja Pasi Kunelius, 050 310 5000, matkailu- ja ravitsemiskauppa

 

 

 

Keskimaa Osk on vähittäiskauppaa sekä matkailu- ja ravitsemiskauppaa ja liikennemyymälä- ja polttonestekauppaa harjoittava monialayritys, joka tarjoaa palveluja yli 100 toimipaikassa. Keskimaa on Keski-Suomen maakunnan suurimpia yrityksiä yli 660 miljoonan euron vuosimyynnillään. Asiakasomistajia on yli 109 000. Keskimaa työllistää noin 1900 keskisuomalaista.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs