Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Käsityöt ja askartelu » Stor hantverksmässa med internationella stjärnor och Finlands största glasträd

Tampereen Messut

Stor hantverksmässa med internationella stjärnor och Finlands största glasträd

Pressmeddelande.
Publicerad: 26.09.2012 kl. 16:10
Utgivare: Tampereen Messut

LYCKAN I ATT GÖRA SJÄLV OCH UPPSKATTAT HANTVERK SES I TAMMERFORS

Finskt hantverk lockar närmare 40 000 mässbesökare till Tammerfors och är därmed Europas största mässevenemang inom hantverks- och konstindustribranschen. Årets mest efterlängtade hantverksmässa ordnas 16–18.11.2012 för sjuttonde gången i Tammerfors Mäss- och Idrottscentrum. Dragplåster i år är bland andra Finlands största glasträd, de norska stickningsvirtuoserna Arne och Carlos samt många utställningar. Utmärkelserna Finskt hantverk Nya produkter och Årets artesan får sällskap av den nya utmärkelsen Handens Finlandia. Konferencier för mässan är Anne Kukkohovi. Samtidigt pågår mässan Stenar och smycken.

– Alla vänner av handarbete samt alla hantverkare, från mästare till amatör, är i november välkomna till Tammerfors där branschens största mässa ordnas. Evenemangets innehåll är klart och jag har glädjen att konstatera att det igen blir både mångsidigt och rikligt. Utställningshallarna fylls av drygt 580 skickliga hanteverkares alster, det ena vackrare och mer högklassigt än det andra, och av ett stort materialutbud som är riktat till alla som sysslar med handarbete. Finskt hantverk är en mässa vars betydelse som en presenternas skattkista ökar år för år. Det finns allt fler som gärna köper en inhemsk, hållbar och unik hantverksgåva, till exempel för julgubbens säck. På allmänhetens begäran har vi i år förlängt evenemangets öppettider, för att besökarna varje dag ska ha tillräckligt med tid för att bekanta sig med mässan, säger projektchef Mervi Oksanen från AB Tammerfors Mässa.

Norska virtuoserna Arne och Carlos för mässpubliken in i julkulornas värld

Från fredag till lördag 16–17.11 har mässan besök av det internationellt kända norsk-svenska designerparet Arne & Carlos, som i Stickningsklubben på idéscenen handleder mässpubliken i hur man stickar en julkula. På plats finns också Arnes och Carlos’ bok om dockor, som i september ges ut på finska.

Birkalands hantverk fyller 100 – mässområdet fylls av fina utställningar

Hantverksföreningen Taito Pirkanmaa har redan i etthundra år utfört värdefullt arbete för att främja hantverkskultur som förmåga och näringsfång. I samband med mässan Finskt hantverk visas utställningen Taito Pirkanmaa 100 år som i föremål och bilder presenterar föreningen, decennium för decennium.

Mässan bjuder dessutom på många andra utställningar. En färggrann utställning visar samtliga strumppar som deltagit i FM i strumpstickning. Utställningen Julens stjärna förtjuser med de bästa bidragen till en för alla öppen toppstjärnetävling. Sjaltävlingens skörd förevisas på en utställning om värmande sjalar. En ny utställning på temat ”julrött” samlar gåvoföremål med rött som huvudfärg. Dessutom ses utställningarna Finskt hantverk Nya produkter och Årets artesan på mässan.

Finlands största glasträd reser sig över tre meter – unikt konsthantverk i glas ställs ut

På Finskt hantverk-mässan byggs ett träd av munblåsta glasbollar, störst i Finland. Det kommer att vara över tre och en halv meter högt och drygt två meter brett. Stammen är i metall men den kläds med upphängda glasbollar. Det är glaslinjen vid utbildningscentralen Tavastia som uppför Finlands största glasträd för att uppmärksamma Notsjö glasbruks 220-årsjubileum och 20-årsjubileet för glasbranschens utbildningscentral, som 2013firas i Notsjö (fi. Nuutajärvi). Efter mässan återuppförs trädet i Notsjö. En annan utställning visar föremål som glaskonstnärerna vid Notsjö glasbruk har tillverkat i korta serier eller som unika föremål.

Bruksföremål modevisningens nyhet – Rintalas stickade brudklänning i skumvinsbaren

På modevisningarna i C-hallens miljö av happenings förtjuser alster av finländska designers och skräddare, allt från dräkter till accessoarer. Med på utställningen finns för första gången också stiliga bruks- och presentföremål. Visningarna genomförs av Promodel Oy. Handens arena och arbetsdemonstrationerna ger publiken möjlighet att se skickliga hantverkare i arbete och att följa med hur olika material i skickliga händer förvandlas till attraktiva föremål.

I skumvinsbaren kan en bedårande brudklänning ses, designad av Jukka Rintala och stickad i Novitas garn. Ateljégränden presenterar unika plagg och accessoarer för mässans besökare.

Sticknings- och bloggkaféer ger avkoppling och impulser – Julkaféet skapar stämning inför julen

Stickningskaféet erbjuder en andhämtningspaus i mässans mittpunkt, i närheten av program- och idéscenen. I Julkaféet kan man i väntan på juletid njuta av säsongens delikatesser. Bloggkaféet Face to Face ger alldeles som i fjol nyaste nytt från hantverksbloggarna. Varje mässdag besöker Pauligs Paula det traditionella Jubileumsmocka -kaféet.

Förstahjälpstation ger handarbetssjuka lindring – verkstäder tipsar om stickning och pyssel

Nyheter på mässan är även Hantverkets förstahjälpstation, där experter från Birkalands hantverk ger besökare råd i smärre handarbetsproblem och delar ut goda råd. Sin egen förmåga kan mässans gäster testa i hantverksverkstäderna. I Julkortsverkstaden får man pyssla och bekanta sig med nya produkter inför julen. I Kottverkstaden i regi av Tavastlands 4H-avdelning kan man tillverka kottkransar och juliga tomtar av naturmaterial.

Första gången Handens Finlandia – även Årets artesan ja Nya produkter belönas

Hantverks- och konstindustribranschens nya utmärkelse Handens Finlandia (fi.Taito-Finlandia) utdelas på fredag 16.11 i samband med att mässan Finskt hantverk öppnas. Utmärkelsen syftar till att lyfta fram företeelser och personer som i betydande grad främjar hantverks- och färdighetskulturen samt att göra branschen mer känd och uppskattad. Tävlingen om Handens Finlandia har utarbetats av sakkunniggruppen för Finskt hantverk-mässan 2012. Prissumman för Handens Finlandia är 5000 euro, som doneras av Oy Gustav Paulig Ab. Kandidaterna för Handens Finlandia, medlemmarna i urvalsjuryn och namnet på den person som utser pristagaren offentliggörs i oktober 2012.

Vid mässans öppningsceremoni offentliggörs av hävd även vinnarna i tävlingarna om Finskt hantverk Nya produkter samt Årets artesan. Nya produkter-utmärkelsen delas ut i samband med mässan för elfte gången och Årets artesan för fjärde gången. Dessa utmärkelser har för mången hantverksföretagare öppnat för kommersiell framgång och tillväxt.

Lär dig om naturens skatter, köp prydnads- och bruksföremål på mässan Stenar och smycken

Samtidigt som mässan Finskt hantverk fyller A- och C-hallarna ordnas i D-hallen den internationella mässan Stenar och smycken. För elfte gången samlas inhemska och utländska aktörer inom sten- och smyckesbranschen till detta mässevenemang i Tammerfors där de för mässpubliken presenterar inte bara olika ädelmetaller och ädelstenar utan också råmineraler och fossiler. Mässan erbjuder rikliga möjligheter till inköp. Till salu finns vid sidan av stenar och smycken också mängder av unika prydnads- och bruksföremål i sten.

Finskt hantverk-mässan 16–18.11.2012 i Tammerfors Mäss- och Idrottscentrum. Mässan ordnas i samarbete mellan AB Tammerfors Mässa (Tampereen Messut Oy) och Taito Pirkanmaan ry. Samtidigt Stenar och smycken-mässan. Evenemangets nya förlängda öppettider: fre 16.11 kl. 10–19, lö 17.11 kl. 9–18, sö 18.11 kl. 9–17.

Tilläggsinformation: www.kadentaidot.fi, www.kivimessut.fi

AB Tammerfors Mässa, www.tampereenmessut.fi
Mervi Oksanen, projektchef, Telefon +358 207 701 231, +358 400 760 877,
mervi.oksanen@tampereenmessut.fi
Tanja Järvensivu, kommunikationschef, Telefon +358 207 701 205, +358 050 536 8133, tanja.jarvensivu@tampereenmessut.fi
Meri Mattila, kommunikationsassistent, Telefon +358 207 701 242, +358 400 914 877, meri.mattila@tampereenmessut.fi

Bilagor

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs