Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Käsityöt ja askartelu » I november firar det främsta evanemanget inom hemslöjden sin 20-åriga historia

Tampereen Messut

I november firar det främsta evanemanget inom hemslöjden sin 20-åriga historia

Pressmeddelande.
Publicerad: 15.06.2015 kl. 10:08
Utgivare: Tampereen Messut

FINSKT HANTVERK I TAMMERFORS ÄR BRANSCHENS MEKKA

Mässan Suomen Kädentaidot - Finskt Hantverk lyfter fram inhemska produkter, hantverksskicklighet och hantverkare på estraden den 13.–15 november 2015, då evenemanget arrangeras redan för 20:e gången på Tammerfors Mäss- och Sportcentrum. Europas största och Finlands ledande mässevenemang för hantverk- och konstindustribranschen samlar traditionell hemslöjd och fräsch Suomi-design. Jubileumsårets evenemang är ett veckoslut fyllt av ett färgrikt och upplevelsefyllt program och shoppingmöjligheter. Handens Finlandia 2015 (fi. Taito-Finlandia) offentliggörs under mässans invigningsdag. Konferencier för mässan är Jaakko Selin. Samtidigt pågår mässan för Samlare.     

– Hantverkets trendighet och ett ökat utställarantal har gett hantverket en ökad synlighet i press och sociala media samt även breddat kretsen av hemslöjdsentusiaster på mässan Finskt Hantverk. Finländarna vill dela sin glädje med andra likasinnade och sitt hantverk. Experter har konstaterat, att en av de viktigaste orsakerna till varför handarbeten upplevs som meningsfulla att göra, är känslan av att ha åstadkommit något. Finskt Hantverk främjar ett hållbart hantverk genom att stärka kundernas kreativitet och ett livslångt lärande. Vardagens behov och önskningar förenas på mässan med finsk hemslöjdstradition och yrkeskompetens. Evenemanget bidrar även med att öka intresset för hantverk. Ett gammalt ordspråk, att  hantverk som hobby inte dör ut, men hantverk som näringsverksamhet är ett problem, står ännu fast. För att hantverk som näringsverksamhet ska ha framgång krävs kompetens av många slag. Finskt Hantverk har blivit en av de viktigaste försäljnings- och marknadsevenemangen för branschens företagare, berättar verkställande direktören Virve Pajunen, från Taito Pirkanmaa ry.  

De första skedena av Hantverksmässans framgångshistoria skrevs i Tammerfors år 1995, då mässan lockade 70 utställare och strax under 10 000 besökare. Hantverkskarusellen har genom åren gett fart och glädje åt hundratusentals hantverkare. Under 20 års tid har Finskt Hantverk vuxit till att bli Europas största hantverksmässa, och samlar nu över 600 utställare och nästan 40 000 hantverksvänner.

Vid invigningen belönas mästare inom hantverkets- och konstindustrins område

Mässan för Finskt Hantverk gästas av inhemska hantverkskunniga, mästare och nya lovande förmågor. För fjärde gången delas Handens Finlandia-priset (fi. Taito-Finlandia) ut. Kandidaterna föreslås av sakkunniggruppen med företrädare från hantverks- och konstindustrin. Handens Finlandia-priset kan beviljas till en person, aktör, åtgärd, fenomen, evenemang eller produkt som främjat hantverks- och konstindustrins ändamål. Med erkännande vill man lyfta fram betydande aktioner eller yrkeskunniga som främjar hantverks- och färdighetskulturen samt öka kännedomen om och uppskattningen av branschen. Handens Finlandia har tidigare delats ut till linväveriet Lapuan Kankurit (2014), Hattulan Kaakelitehdas (2013) samt till Ruokangas Guitars Oy (2012) från Janakkala.

På invigningsdagen belönas även Årets artesan (fi. Vuoden Artesaani) och Finskt Hantverk Nya produkter (fi. Kädentaidot Uutuustuote). Med tävlingen Årets artesan, avsett för unga och nya skickliga hantverkare, är syftet att stödja kontinuiteten för hantverksbranschen. Målet är att upprätthålla och öka respekten för finskt hantverk samt kunskapen om de hantverkare som utexamineras i branschen samt hjälpa nyutexaminerade artesaner få arbete. Tävlingen för Finskt Hantverk Nya produkter ger erkännande åt bra formgivning ny och fräsch design, användning av traditionella metoder och material samt hantverk av hög kvalitet. Tävlingen har öppnat vägen till kommersiell framgång för många företagare.  

Ett unikt event för de som värderar inhemska produkter och kvalitet

Estraden Finskt Hantverk är reserverat för inhemsk skicklighet och kvalitetsprodukter, som erbjuder besökarna glädje och inspiration för en lång tid framöver. Till försäljning på mässan finns ett unikt brett sortiment av inhemska, skickligt producerade hantverksprodukter. Tre stora mässhallar är fyllda av present- och bruksföremål, kläder, tillbehör och smycken samt heminredningsprodukter till dig själv eller som gåva. Till försäljning finns även ett rikt utbud av olika slags hobbytillbehör och -material till mässpriser. På Deli-området finns inhemska närproducerade läckerheter att ta med hem.

Vid Handens gata, Idéscenen samt vid Garderob- och Ekokarnevalernas workshops delas färdigheternas glädje    

För första gången genomförs Handens gata, där branschens värdefulla och långsiktiga arbete för både traditionella och nya produkter och tjänster presenteras. På Handens gatan kan man bekanta sig med nio av Taito-föreningens verksamheter, yrkeskunniga hantverkare och produkter runt hela Finland. På Idéscenen visas en omtalad grupp innovativa hantverksmästare och bland intervjuerna får vi även bekanta oss med olika hantverksfärdigheter, - material och nya idéer. Dessutom erbjuder Marthaförbundets Garderob-workshops tips om hur kläder kan pimpas, återanvändas och repareras. Finska 4H föreningen (västra Finland), för sin del, genomför workshopen Ekokarnevalerna.

Kronan på verket för utställningen är modevisningarna och utställningarna  

Vid jubileumsårets evenemang utlovas ett överflöd av upplevelser och sysselsättningens glädje. Vid modevisningarna för Finskt Hantverk och Finnish Design får vi glädjas över konststycken och skapelser av inhemska formgivare. Till mässan genomför Wetterhoff och Tavastlands yrkeshögskola (Hämeen ammattikorkeakoulu - HAMK) i samarbete en utställning av beklädnads-, sko- och glasstudenternas elevarbeten. Därutöver presenteras på utställningen Finskt Hantverk Ny produkt, som arrangeras redan för 14:e gången, tävlingen om de tio bästa produkterna. Utställningen Årets Artesan, som arrangeras för 7:e gången, består av tävlingsvinnarens konststycken. Besökarna får även glädjas över den glittrande julklappsutställningen GyllenGul (fi. KullanKeltainen). För mer specificerad information om innehåll och program: www.kadentaidot.fi

I D-hallen pågår dessutom Samlarmässan

I D-hallen arrangeras samtidigt den nationella Samlarmässan. Samlingsföremålens köp- och säljevent presenterar livets föremål på ett mångsidigt sätt. Evenemanget genomförs redan för 47:e gången. Mässbesökarna har med samma biljett tillträde till de båda mässevenemangen. För mer information: www.kerailymessut.fi

FÖR MER INFORMATION: www.kadentaidot.fi, www.kerailymessut.fi
Facebook: facebook.com/Kadentaidot
Twitter och Instagram: @TampereenMessut, #Kädentaidot

AB Tampere Mässa, www.tampereenmessut.fi, www.facebook.com/tampereenmessut, @TampereenMessut
Mervi Oksanen, produktgruppschef, tel. +358 400 760 877,
mervi.oksanen(a)tampereenmessut.fi
Tanja Järvensivu, kommunikationschef, tel. +358 50 536 8133,
tanja.jarvensivu(a)tampereenmessut.fi, @TanjaJarvensivu  
Meri Mattila, kommunikationsassistent, tel. + 358 400 914 877,
meri.mattila(a)tampereenmessut.fi 

Bilagor

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs