Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ilmailu » Lentokoneen siipien jäänestoaineista uraauurtavaa tutkimusta

Trafi

Lentokoneen siipien jäänestoaineista uraauurtavaa tutkimusta

Tiedote.
Julkaistu: 26.04.2013 klo 11:22
Julkaisija: Trafi

Lentokoneen siipien jäänestoaineiden käyttäytymisestä pakkasolosuhteissa on tehty Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin toimesta eurooppalaisittain uraauurtavaa tutkimusta. Käyttäytymistestejä on tehty aitoa vastaavissa olosuhteissa tuulitunnelissa.

Tutkimushanke lähti liikkeelle liikennelentokoneille raportoiduista vaaratilanteista, joissa esim. epäillään jäänestoaineen olevan osasyyllisenä sakkausvaroitukseen. Tutkimus on sovitettu yhteen Euroopan ja Yhdysvaltojen lentoturvallisuusvirastojen, EASAn ja FAAn tutkimusohjelmien kanssa.

Lentoturvallisuuden näkökulmasta jäänestoaineiden toimivuudella on merkittävä rooli, jotta lentäminen talviolosuhteissa olisi turvallista. Siivelle maassa levitettävä aine estää jään muodostumisen siipiin ennen lentoonlähtöä.

Testeillä merkitystä lentoturvallisuudelle

”Olemme erittäin tyytyväisiä tutkimuksessa saatuihin tuloksiin. Joitakin tutkimukseen perustumattomia yleisiä otaksumia onnistuttiin osoittamaan vääriksi, mm. se, että neste pysyy siivellä koneen rullausnopeudesta ja -ajasta riippumatta”, kertoo hanketta Trafissa vetänyt johtava asiantuntija Erkki Soinne: ”Jäänestoaineiden toimivuutta on viimeksi tutkittu Euroopassa 1990-luvun alussa silloisilla nestetyypeillä, jotka poikkeavat huomattavasti nykyisin markkinoilla olevista nesteistä ja saamamme tulokset puoltavat lisätutkimusten tekemistä sekä tuulitunnelissa että tosiolosuhteissa.”

Tutkimuksen tavoitteena on testata jäänestoaineita niin, että ne toimisivat toivotulla tavalla ja takaisivat lentoturvallisuuden. Tulevaisuudessa on tarkoitus tutkia myös nesteiden ympäristökuorman vähentämistä.

Icewing-tutkimusohjelman kaksi ensimmäistä raporttia ovat juuri valmistuneet, kolmas raportti, jossa paneudutaan erityisesti nesteiden vertailuun, valmistuu kesäkuussa 2013. Tutkimukset on tehty Aalto-yliopiston sovelletun mekaniikan laitoksella. Jo julkaistut raportit ovat luettavissa kokonaisuudessaan Trafin nettisivuilla www.trafi.fi/julkaisut2013.

Icewing-tutkimushankkeen tuloksista järjestetään teemaluento Trafin auditoriossa perjantaina 24.5.2013 klo 13-15, osoite Kumpulantie 11, Helsinki. Ilmoittautumiset viimeistään viikkoa ennen osoitteeseen www.trafi.fi/icewing  

Lisätietoja:
johtava asiantuntija Erkki Soinne, puh. 029 534 6116, erkki.soinne(at)trafi.fi

Liitetiedostot

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs