Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hanketiedotteet » Parkbron i Vik över Ring I är öppen för allmänheten

Liikennevirasto

Parkbron i Vik över Ring I är öppen för allmänheten

Pressmeddelande.
Publicerad: 29.08.2016 kl. 07:00
Utgivare: Liikennevirasto

Parkbron i Vik har öppnats för fotgängare och cyklister. Bron sammanbinder friluftsområdena i Vik och Stensböle och uppe på bron märker man knappt trafiken på Ring I.

Idén till en parkbro i Vik föddes i början av 1990-talet i samband med att delgeneralplanen för Vik utarbetades och planerarna började oroa sig för belastningen av det känsliga naturskyddsområdet i Gammelstadsviken. För att minska belastningen beslöt man att bygga en bro över Ring I som sammanbinder friluftsområdena i Vik och Stensböle.

Modellen till parkbron togs från bron som byggdes för de olympiska spelen i München på 1970-talet, för att man skulle kunna ta sig över motorvägen utan att störas av trafiken.                                        

Den första som kom på idén i Finland var landskapsarkitekt Pentti Peurasuo som arbetade vid Helsingfors stads byggnadskontor.

Parkbron är ett exempel på planering av en äkta urban och ekologisk stadsmiljö. Tack vare den är det nu lätt att röra sig mellan friluftsområdena i Vik och Stensböle. Dylika lösningar förbättrar konkurrenskraften i hela Helsingfors och gör området mer attraktivt, säger Peurasuo.

Uppe på bron märks inte trafiken

Bron liknar en rekreationsmiljö och erbjuder en angenäm rutt för alla som använder den. Trafiken märks knappt alls från bron, som har både höga kanter och är bredare än normalt. Det planteras rikligt med växtlighet på bron: rönnar, körsbärsträd, häggar, barrträd och gräsmatta. På vintern anläggs ett skidspår på bron vid sidan av friluftslederna.

Parkbron ingår i projektet för att förbättra Ring I och både Trafikverket och Helsingfors stads byggnadskontor ansvarar för projektet. Under entreprenaden har man också byggt den planskilda anslutningen i Stensböle, som sammanbinder Vik, Stensböle och Kvarnbäcken. Alla arbeten slutförs hösten 2016.

Parkbrons öppningsceremoni hålls 1.9.2016 kl. 15-17. Inträdet är fritt.

Ytterligare uppgifter

Trafikverket: Projektchef Jarmo Nirhamo, tfn 029 534 3596, jarmo.nirhamo@trafikverket.fi
Helsingfors stads byggnadskontor: Projektledare Eila Suojala, tfn 09 310 39 786, eila.suojala@hel.fi
Kreate Oy: Ansvarig byggmästare, Timo Leskinen, tfn 0400 543 443, timo.leskinen@kreate.fi

Foton av parkbron: Flickr

www.liikennevirasto.fi/kivikontie
www.facebook.com/kivikontie

Bilagor

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs