Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hanketiedotteet » Maahanmuuttajien korkeakouluvalmiuksia edistetään Satakunnassa

Diakonia-ammattikorkeakoulu

Maahanmuuttajien korkeakouluvalmiuksia edistetään Satakunnassa

Tiedote.
Julkaistu: 18.10.2016 klo 09:15
Julkaisija: Diakonia-ammattikorkeakoulu

Opin portailla Satakunnassa -hankkeen koulutukset maahanmuuttajille ovat alkaneet Diakin Porin toimipisteessä, Sataedussa Raumalla sekä WinNovassa Porissa. Tavoitteena on saada lisää maahanmuuttajataustaisia toisen asteen opiskelijoita korkeakouluopiskelijoiksi alueelle. 1.11.2016 on luvassa myös seminaari Maahanmuuttajan Satakunta – hyvästä alusta opin portaille. Toivotamme median ja muut kiinnostuneet tervetulleiksi seminaariin.  

Diakin Porin toimipisteen luokkaan on kokoontunut 13 opiskelijaa. ”Täällähän on melkein koko maailma”, toteaa kouluttaja Kimmo Turtiainen.

Opiskelijoita on kymmenestä eri maasta ja lähes kaikista maanosista. On alkanut Opin portailla Satakunnassa -hankkeen koulutus, jossa valmennetaan Satakunnassa asuvia maahanmuuttajia kohti korkeakouluopintoja. Osallistujat saavat tietoa suomalaisesta koulutusjärjestelmästä, opetusteknologiasta, opiskelutaidoista ja tiedonhausta.

Pääpaino koulutuksissa on suomen kielen opiskelussa, sillä ilman sujuvaa kielitaitoa on Suomesta monen kokemuksen mukaan hankala saada töitä aiemmista tutkinnoista tai työkokemuksesta riippumatta.

”Päätavoitteeni on oppia lisää suomea”, kertoo myös Garnet Hardin jo sujuvalla suomella. Hän on muuttanut Yhdysvalloista Poriin kolme vuotta sitten. Rakennusinsinööriksi kotimaassaan valmistunut, projektipäällikön töitä tehnyt Hardin tavoittelee Satakunnassa uutta uraa, ja Diakin koulutukseen osallistuminen on askel kohti työllistymistä suomalais-amerikkalaisen perheen uudella kotiseudulla.  

”Ei kukaan palkkaa Suomessa projektipäällikköä, joka ei osaa kieltä sujuvasti”, Hardin toteaa yksiselitteisesti ja avaa läppärin tunnin alkaessa. 

Erillishausta vauhtia sairaanhoitajaopintoihin

Koulutuksessa mukana olevat ukrainalainen Inna Konovalenko sekä filippiiniläiset Ralph Rabang ja Alvin Nonan ovat valmistuneet kotimaissaan sairaanhoitajiksi, mutta suomalainen järjestelmä ei taivu ukrainalaisen ja filippiiniläisten tutkintoon. Lisäkoulutus on välttämätön.

”Toimin Suomessa hoiva-avustajana, mutta tavoitteena on saada sairaanhoitajan pätevyys täälläkin”, kertoo Ralph Rabang.  Suomen kielen opiskelu on kaksikolle muiden tavoin päätavoitteena. ”Olen innostunut!”, Nonan hymyilee.

Myös Inna Konovalenkolla on selkeä tavoite: päivittää ukrainalainen sairaanhoitajantutkinto vastaamaan suomalaista. ”Tavoitteeni on sairaanhoitajan AMK-tutkinto”, kertoo Konovalenko.

Konovalenkon tavoite voi nytkähtää eteenpäin jo keväällä 2017, jolloin Diakin Porin toimipisteessä järjestetään erillishaku sairaanhoitajakoulutukseen maahanmuuttajataustaisille hakijoille. Paikkoja koulutukseen on kymmenen.

”Ajatuksena on tukea korkeakoulutuksessa aliedustettujen opiskelijoiden opintopolkua. Opin portailla Satakunnassa -hanke tukee opiskelijoita muun muassa mentoriopiskelijatoiminnalla, kertoo projektipäällikkö Anu Halonen Diakista.

Jo nyt valmennuskoulutuksessa opiskelijoita tuetaan Länsirannikon Koulutus Oy WinNovan Helppipajassa. ”Joka tiistai ja torstai opiskelijat voivat tulla pajaan tekemään rästitehtäviään tai rakentamaan yhdessä tutkintosuunnitelmiaan”, kertoo Marja Tomberg WinNovasta.

FAKTA:

Opin portailla Satakunnassa on ESR-rahoitteinen hanke, jota koordinoi Diakonia-ammattikorkeakoulu. Kolmevuotisessa hankkeessa kumppaneina ovat Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu ja Länsirannikon Koulutus Oy WinNova. Keski-Suomen ELY-keskus myönsi hankkeelle yli 600 000 euron rahoituksen tammikuussa 2016. Hanke kestää vuoden 2018 loppuun.

Hankkeessa tuotetaan Porissa ja Raumalla parhaillaan käynnissä olevien koulutusten lisäksi helposti saavutettavaa digitaalista koulutustietoa ja videomateriaalia keskeisillä maahanmuuttajakielillä.

1.11.2016 järjestetään hankkeen seminaari Maahanmuuttajan Satakunta – hyvästä alusta opin portaille. Ohjelma ja ilmoittautumistiedot ladattavissa myös liitteenä tiedotteen lopussa.

Tiedustelut ja opiskelijoiden haastattelupyynnöt:

Projektipäällikkö Anu Halonen, anu.halonen@diak.fi, puh. 040 509 2432

Kuvat: Kimmo Turtiainen

Kuvatekstit (kuvat linkkeinä tekstin lopussa):

Opiskelua 1: Diakin Porin toimipisteessä on alkanut Opin portailla Satakunnassa -hankkeen koulutukset, joilla tuetaan maahanmuuttajien korkeakouluvalmiuksia.

Opiskelijat 3: Garnet Hardin ja Inna Konovalenko tavoittelevat korkeakouluopintoja Satakunnassa.

Sairaanhoitajat 2: Ralph Rabang ja Alvin Nonan haluavat päivittää filippiiniläisen sairaanhoitajatutkintonsa vastaamaan suomalaista tutkintoa.

Liitetiedostot

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita diakonia-, kasvatus-, sosiaali-, terveys- ja tulkkauksen aloille. Sillä on toimipisteet Helsingissä, Oulussa, Pieksämäellä, Porissa ja Turussa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs