Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Världsarvet Kvarkens skärgårds jubileumsår kulminerar måndagen 5.9.2016

Metsähallitus

Världsarvet Kvarkens skärgårds jubileumsår kulminerar måndagen 5.9.2016

Pressmeddelande.
Publicerad: 01.09.2016 kl. 09:15
Utgivare: Metsähallitus

Under huvudfesten får vi njuta av musik och historier från världsarvet, på plats finns också representanter från Höga Kusten. Samma dag grundar även de finländska världsarven en ny samarbetsförening i Vasa.

Världsarvet Kvarkens skärgård fyller 10 år i år. Kvarken är Finlands enda naturarv på Unescos världsarvslista – tillsammans med Höga Kusten i Sverige.

Årets huvudfest firas med samlade finländska och svenska krafter måndagen 5.9 i Korsholms kulturhus kl. 14-18. Festen är öppen för alla och världsarvets alla invånare är välkomna!

Professor Matti Räsänen från Åbo universitet kommer i sitt festtal att presentera vilket geologiskt unikt område Kvarkens skärgård utgör och vilken betydelse området har i ett globalt perspektiv. Under festen får vi också njuta av musik, bilder och historier med anknytning till världsarvet. Författaren Antti Tuuri har utsett vinnarna i skrivartävlingen ”Mitt världsarv”, som kommer att få sina pris på festen. Hälsningar till festföremålet framförs bland annat av Västernorrlands landshövding Gunnar Holmgren, undervisnings- och kulturministeriet, miljöministeriet, Geologiska forskningscentralen, Forststyrelsen samt områdets kommuner och byar. Vi kommer även att läsa upp republikens president Sauli Niinistös hälsning.

De finländska världsarven grundar en ny samarbetsförening i Vasa

I Finland finns totalt sju världsarv, som tänker börjar utveckla sitt samarbete med hjälp av en ny gemensam förening. På måndagsförmiddagen 5.9 samlas representanter för de finländska världsarven i Vasa för att grunda en ny gemensam förening.

”Den nya föreningens målsättning är att till exempel pedagogik utveckling och spridande av god praxis. Vi kommer att förbättra informationsflödet, utveckla en gemensam modell för besökarundersökningar och bli bättre på att lära av varandra” förklarar tf världsarvskoordinator Kari Hallantie från Forststyrelsen.

På tisdagen inleder den föreningen sin verksamhet i praktiken. I Kvarkens skärgård hålls den första workshopen, som bland annat funderar på förbättrat samarbete med turismnäringen.   

Kvarkens skärgård har besökts av allt från talkofolk till republikens president

Det har hänt mycket i Kvarkens skärgård under jubileumsåret. I maj ordnade Forststyrelsens naturtjänster en utfärd för över 80 gäster till Valsörarna. I juni spreds information om världsarvet via Rundradions regionala sändningar under en hel veckas tid. Forststyrelsen och Finlands Rangers rf ordnade ett talkoläger i skärgården. Under sommaren har fritidsfiskarna kunnat fånga en egen världsarvsgädda. I augusti gjorde republikens president ett uppskattat besök i Björköby.

10-årsjubileet fortsätter året till slut. Lördagen 3.9 inbjuds hela familjen till en guidad utfärd till Fort Sommarö i Södra Vallgrund. Under dagen bjuds varierande program med naturen i fokus.

I oktober är det premiär för Vasa studentteater Rampens pjäs ”Mänsklighetens arv” med temat världsarvet och dess bevarande.

14.10 är det vernissage för fotoutställningen ”Mitt Kvarken” på fotogalleri Ibis i Vasa. I utställningen visas fotografier från Kvarkens tio år som världsarv och utställningen pågår till 4.12.

Jubileumsårets evenemang: www.kvarken.fi och facebook.com/merenkurkku

 

Kontaktpersoner : Världsarvet i Kvarken rf/ verksamhetsledare Kenth Nedergård tel. 050 5222644

Forststyrelsen / tf världsarvskoordinator Kari Hallantie tel. 040 5625555

Bild1: Johan Hagström. 10-års jubileumsutflykt till Valsörarna.

Bild2: Sauli Niinistö skrev i Saltkarets gästbok. 

Bilagor

Forststyrelsens naturtjänster skyddar och vårdar den ursprungliga och utrotningshotade naturen och skapar friluftstjänster för dem som rör sig i naturen. På vårt ansvar finns vårt lands nationalparker, naturreservat och övriga statens skyddsområden, de norra ödemarksområdena och Forststyrelsens jakt- och fiskeärenden.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs