Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Valtiovarainministeri Rinne IMF:n ja Maailmanpankin vuosikokouksiin Washingtoniin

Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeri Rinne IMF:n ja Maailmanpankin vuosikokouksiin Washingtoniin

Tiedote.
Julkaistu: 07.10.2014 klo 08:50
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeri Antti Rinne edustaa Pohjoismaiden ja Baltian maiden vaalipiiriä IMF:n kansainvälisessä valuutta- ja rahoituskomiteassa (IMFC) Washingtonissa 10.-11. lokakuuta. Washingtonissa kokoontuu myös IMF:n ja Maailmanpankin yhteinen Kehityskomitea. Kokouksien pääteemat ovat maailmantalouden tila ja kehitysmaiden hyvinvoinnin tasapuolinen kasvattaminen.

IMFC:n kokouksessa päähuomion vie IMF:n uusin arvio maailmantalouden tilasta. Maailmantalous toipuu yhä epätasaisesti, ja ennakkotietojen mukaan IMF alentaa ennustettaan maailmantalouden tämänvuotisesta kasvusta.

IMFC:n varsinaisessa yleisistunnossa toimitusjohtaja Christine Lagarde esittelee IMF:n prioriteetit seuraavaksi puoleksi vuodeksi. Lagarde tulee käsittelemään sitä, miten kasvupotentiaalia voidaan lisätä, rahoitusalan riskinsietokykyä kasvattaa ja kansainvälistä yhteistyötä parantaa.

Ministeri Rinne painottaa vaalipiirin nimissä pitämissään puheenvuoroissa kasvuystävällisen sopeuttamisen ja kasvua tukevien rakenneuudistusten tärkeyttä. Euroopan tilanteessa huomio kiinnittyy korkeiden työttömyyslukujen ja liiallisen velkaantumisen haasteisiin. Ministeri Rinne tukee IMF:n työtä, joka pyrkii vastaamaan näihin haasteisiin kasvua ja työllisyyttä edistävällä politiikalla unohtamatta tuloerojen epäsuotuisia taloudellisia vaikutuksia.

IMFC:n jäsenet keskustelevat myös valtioiden velkajärjestelyistä. Suomi tukee pyrkimyksiä helpottaa ylivelkaantuneiden maiden mahdollisuutta hallittuun velkajärjestelyyn.

Kokouksessa nousevat jälleen esiin kysymykset IMF:n äänivallasta ja edustautumisesta. Jäsenmaat sopivat vuonna 2010 uudistuksista, jotka vahvistavat kehittyvien talouksien vaikutusvaltaa. Uudistukset eivät kuitenkaan ole tulleet voimaan, koska Yhdysvaltain kongressi ei ole ratifioinut niitä.

Washingtonissa kokoontuu myös IMF:n ja Maailmanpankin yhteinen Kehityskomitea. Komiteassa Pohjoismaiden ja Baltian maiden vaalipiiriä edustaa Islannin ulkoministeri Gunnar Bragi Sveinsson.

Kehityskomitean on määrä keskustella kehitysmaiden talousnäkymistä, hyvinvoinnin tasapuolisesta kasvattamisesta ja eriarvoisuuden vähentämisestä. Pohjoismaiden ja Baltian maiden vaalipiiri painottaa muun muassa sitä, miten negatiivisesti eriarvoisuus vaikuttaa kestävään kehitykseen ja talouskasvuun. Toinen vaalipiirille ja Suomelle tärkeä teema on Maailmanpankkiryhmän työ veroparatiisien kitkemiseksi.

Lisätietoja:

Virkamiessihteeri Kaisa Korhonen, puh 02955 30602

Erityisasiantuntija Minna Nikitin, puh 02955 30490

Ylitarkastaja Miia Jaakkola, puh. 02955 30430

etunimi.sukunimi@vm.fi

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs