Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin tuottama avoindata.fi –portaali julkaistu

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin tuottama avoindata.fi –portaali julkaistu

Tiedote.
Julkaistu: 13.10.2014 klo 23:15
Julkaisija: Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin toteuttama avoindata.fi -portaali on julkaistu 15.9.2014 Avoin Suomi 2014 -messuilla Wanhassa Satamassa, Helsingissä.

Avoindata.fi –portaali on julkishallinnon avoimen datan jakamiseen tarkoitettu portaali, jonka sisältö on vapaasti kaikkien hyödynnettävissä.  Portaali on suunnattu kaikille niille tahoille, jotka haluavat hyödyntää omissa sähköisissä palveluissaan julkishallinnon tuottamaa avointa dataa.  Avoin tieto on julkista dataa, jota kuka tahansa voi käyttää vapaasti eri tarkoituksiin.

Portaali tarjoaa yhden luukun näkymän kansalliseen avoimeen  dataan ja yhteentoimivuutta edistäviin työkaluihin ja ohjeisiin.  Portaalin tavoitteena edistää avoimen julkisen datan saatavuutta,  hyödyntämistä ja käyttöä erilaisissa sovelluksissa. Se edistää  hallinnon toiminnan läpinäkyvyyttä ja vähentää päällekkäistä  tiedonkeruuta ja -tuotantoa hallinnossa.

Avoindata.fi -portaali kuvaa, mistä eri avointa dataa sisältävät  palvelut löytyvät, miten niistä saadaan koneluettavaa tietoa esiin ja millaista tietoa niistä on mahdollista saada.

Portaali ei sisällä varsinaisia tietoaineistoja, vaan tarjoaa keskitetysti  tiedon tarjolla olevista avoimista tietoaineistoista, näiden  sijainnista ja muodoista sekä teknisistä vaatimuksista, joita  kytkeytyminen edellyttää.

Avoindata.fi -portaalin ansiosta kuka tahansa palvelutarjoaja  voi yhdistellä eri palvelujen tarjoamia tietoja ja nostaa siten esille uusia näkökulmia.

Portaalin tarjoaman datan pohjalta on mahdollista luoda täysin  uusia palveluja ja sovelluksia, jotka yhdistävät yhden tai useamman  eri tiedontuottajan aineistoa.

Avoindata.fi -palveluun voivat tuoda tietoja sekä julkisen hallinnon  organisaatiot että yksityissektorin ja kolmannen sektorin  toimijat.

Avoimen datan portaaliin tallennetaan myös julkisen hallinnon  yhteentoimivuutta edistäviä työkaluja ja ohjeita, mikä mahdollistaa  suunnittelutiedon jakamisen ja uudelleenkäytön.

Tutustu portaaliin osoitteessa www.avoindata.fi

 

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori tuottaa toimialariippumattomat ict-palvelut koko valtionhallinnolle. Valtori huolehtii keskitetysti, asiakkaiden tarpeiden pohjalta tarjoamiensa ict-ratkaisujen hankinnasta, toimivuudesta, ylläpidosta ja kehittämisestä. Näin valtionhallinnon organisaatiot voivat keskittyä omaan perustoimintansa ja siihen liittyvän tietotekniikan kehittämiseen.

Valtion tieto- ja viestintätekniikkapalveluiden järjestämistä koskevan lain perusteella Valtoriin siirretään noin 80 valtionhallinnon viraston ja laitoksen toimialariippumattomat ict-tehtävät vuosien 2014–2015 aikana. Vuoden 2015 lopussa Valtorissa arvioidaan työskentelevän yli 1000 ict-ammattilaista. Valtorin vastuulle siirtyy noin 30–35  prosentin osuus valtionhallinnon ict-kuluista.

Lisätietoa Valtorista löytyy osoitteesta www.valtori.fi.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs