Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Valtion luonnonsuojelun varhaisvaiheiden aineistoja Kansallisarkistoon

Kansallisarkisto

Valtion luonnonsuojelun varhaisvaiheiden aineistoja Kansallisarkistoon

Tiedote.
Julkaistu: 16.05.2014 klo 09:02
Julkaisija: Kansallisarkisto

Ympäristöministeriö on luovuttanut valtion luonnonsuojeluvalvojan tehtävässä syntyneiden asiakirjojen kokonaisuuden vuosilta 1924–1980 Kansallisarkistoon.

Aineiston laajuus on 3,5 hm ja se on tutkijoiden vapaasti käytettävissä. Ympäristöministeriö vastasi asiakirjojen järjestämistyön kustannuksista.

Maamme ensimmäinen luonnonsuojelulaki säädettiin vuonna 1923. Vuosina 1924–1938 valtion luonnonsuojeluvalvojan virkaa hoidettiin sivutoimena. Tehtävän ensimmäinen hoitaja oli Korkeasaaren eläintarhan intendentti Rolf Palmgren.

Vuonna 1939 perustettiin päätoiminen luonnonsuojeluvalvojan virka, joka sijoitettiin Metsätieteelliseen tutkimuslaitokseen (v:sta 1953 Metsäntutkimuslaitos). Vuoden 1973 alusta valtion luonnonsuojeluvalvojan tehtävät siirrettiin Metsäntutkimuslaitoksesta maa- ja metsätalousministeriöön. Vuonna 1983 luonnonsuojeluvalvojan tehtävä siirrettiin ympäristöministeriöön.

Valistusta ja neuvontaa

Luonnonsuojeluvalvojan tehtäviin kuului muun muassa tehdä aloitteita ja ehdotuksia luonnonsuojelutoimenpiteiksi ja antaa yksityisille maanomistajille opastusta ja neuvoja luonnonsuojelukysymyksissä sekä harjoittaa luonnonsuojelua koskevaa valistustoimintaa. Lisäksi luonnonsuojeluvalvojalla oli keskeinen rooli luonnonpuistojen ja kansallispuistojen toiminnan kehittämisessä.

Luonnonsuojelun valvojan arkistosta avautuu monia näkymiä valtion luonnonsuojelutoiminnan varhaisvaiheisiin. Suurin osa asiakirjoista on vuosilta 1939–1972, jolloin valtion luonnonsuojeluvalvojana toimi professori Reino Kalliola (1909–1982). Virkatehtäviensä ohella Kalliola toimi aktiivisesti luonnonsuojelualan yhdistyksissä, lainvalmisteluhankkeissa sekä tiedemiehenä ja tietokirjailijana. Nämä Kalliolan toiminnan eri ulottuvuudet tulevat esille myös luonnonsuojeluvalvojan arkistoaineistossa.

Lisätietoja:      

  • ylitarkastaja Vesa-Matti Ovaska, Kansallisarkisto, p. 029 533 7175
  • ylitarkastaja Niko Mäkinen, Kansallisarkisto, p. 029 533 7066
  • sähköposti: etunimi.sukunimi@narc.fi

 

Arkistolaitos varmistaa kansalliseen kulttuuriperintöön kuuluvien asiakirjojen säilymisen ja edistää niiden tutkimuskäyttöä. Tehtäviin kuuluu myös alan tutkimus- ja kehittämistoiminta. Arkistolaitos vastaa osaltaan siitä, että kunkin aikakauden yhteiskunnallisesta todellisuudesta säilyy tutkimukselle aito ja todistusvoimainen kuva.

Kansallisarkisto ja sen alaiset maakunta-arkistot muodostavat arkistolaitoksen, jossa työskentelee noin 220 henkilöä 12 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Arkistolaitos on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtion viranomainen.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs