Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Työryhmä keskittäisi pienteurastamoiden lihantarkastuksen

Maa- ja metsätalousministeriö

Työryhmä keskittäisi pienteurastamoiden lihantarkastuksen

Julkaistu: 12.08.2010 klo 15:12
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Maa- ja metsätalousministeriön työryhmä esittää pienteurastamoiden lihantarkastuksen keskittämistä kunnista valtiolle. Työryhmä jätti tänään mietintönsä maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle.

Maa- ja metsätalousministeriön työryhmä esittää pienteurastamoiden lihantarkastuksen keskittämistä kunnista valtiolle. Työryhmä jätti tänään mietintönsä maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle.

Työryhmä on pohtinut eri vaihtoehtoja lihantarkastuksen järjestämiseksi. Nykyisin kunnat järjestävät pienteurastamoiden lihantarkastuksen. Työryhmän mielestä keskittäminen on paras ratkaisu lihantarkastuksen ja valvonnan laadun nostamiseksi ja yhdenmukaistamiseksi. Lihantarkastus voitaisiin siirtää kunnilta valtiolle, joko osaksi Elintarviketurvallisuusviraston (Eviran) toimintaa tai yhden aluehallintoviraston tehtäväksi.

Työryhmä on myös pohtinut, miten lihantarkastusmaksuja voitaisiin kohtuullistaa ja tasapuolistaa. Nykyisin maksut vaihtelevat suuresti sijaintikunnan mukaan. Työryhmä esittää, että pienteurastamoiden lihantarkastusta tuettaisiin valtion varoista. Tukea tarvittaisiin noin 500 000 euroa vuodessa. Työryhmä on verrannut eri tukimalleja. Valtion tuki olisi helpointa järjestää keskitetyssä lihantarkastusorganisaatiossa.

Työryhmän raportissa on kuvattu nykyinen lihantarkastuksen lainsäädäntö, organisaatio ja maksut. Lisäksi Suomen tilannetta on verrattu muihin maihin.

Ruotsissa valtio on myöntänyt lihantarkastusmaksulle tukea kolmen vuoden siirtymäajan. Siirtymäaika päättyy tämän vuoden lopussa, eikä jatkosta ole tietoa. Tuki on määräytynyt seuraavasti: alle 100 eläinyksiköstä toimija maksaa vain EU-vähimmäismaksun. 101-1000 eläinyksiköstä yritys maksaa kaksi kertaa EU-vähimmäismaksun. Yli tuhannen eläinyksikön menevää tuotantoa ei tueta.

Työryhmän puheenjohtajana toimi elintarviketurvallisuusjohtaja Veli-Mikko Niemi maa- ja metsätalousministeriöstä. Ryhmässä olivat edustettuina myös valtiovarainministeriö, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Suomen kuntaliitto, MTK, Evira sekä lihateollisuusyrityksiä. Valtiovarainministeriön edustaja jätti raporttiin eriävän lausuman.

Työryhmän taustana oli selvityshenkilö Marjatta Rahkion keväällä 2009 valmistunut raportti lihantarkastuksen kehittämistarpeista.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
elintarviketurvallisuusjohtaja Veli-Mikko Niemi, p. (09) 160 52211, 050 367 1039

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs